top of page
hruska.png

Dejte se do přípravy vlastního kvásku

Domov provoněný chlebem, snídaně na zahradě, máslo, vajíčka. Ach, to je idylka! Pojďte si společně s námi připravit vlastní kvásek, ať je pečení vlastního chlebu o něco blíž.



Ono to žije!


Nejprve nám dovolte rozepsat se o tom, co že to ten kvásek je. Jedná se o směs mouky a vody, ve které se teplem rozmnožují celé kolonie mikroorganismů, které se živí především škrobem z mouky. Ve sklenici na lince se vám tak zrodí celý miniaturní svět. Procesy v kvásku jsou složité a na dlouhé psaní a možná i přítomnost chemiků, proto ve zkratce: tyto mikroorganismy směs obohacují o důležité složky, díky kterým pak kvásek skutečně žije :-) Laktobacily se postarají o kyselinu mléčnou, kvasinky směs kypří oxidem uhličitým.


Kvásek se i pro mnohé z nás stal domácím mazlíčkem. A věřte nám, jakmile ho přijmete do rodinného kruhu, budete se chodit koukat na linku, když bude ještě v plenkách, jak se miminku daří. Když z něj pak bude statný jedinec, kterého budete muset klidnit v lednici, zajdete jej občas navštívit i tam. Co kdyby se tomu puberťákovi přece stýskalo?


Nezapomeňte svůj kvásek pojmenovat! Protože jméno upevní pouto a láska pomáhá věcem růst :-) Volbu jména necháme na vás, ale z okolí známe kváska Evžena, Emila, Otu, Frantu a dokonce Kamila. Jsme zvědaví, jaké jméno vyberete vy.


Jak kvásek založit?


Kvásek nevznikne za půlhodinky, když zrovna bude mít chuť. Je to proces, který trvá několik dní, musíte s tím tedy počítat. Záleží na mnoha faktorech, jestli bude kvásek dostatečně silný, aby utáhl pečení chleba. Z našeho týmu máme zprávy, že za sedm dní je hotovo, někdo jiný krmil třeba i 14, než poprvé upekl. Zlatá střední cesta je tedy dní 10.


Vždy kvásek přikrmujte ve stejnou dobu. Začnete-li s kváskem večer, přikrmte ho až následující den také večer.


Co budete potřebovat?


Jak postupovat?

1. den:

  • Ve sklenici smíchejte žitnou mouku a vodu v poměru 1:1. My budeme pracovat s 20 g mouky na 20 g vody. Vodu používejte vlažnou. Směs jemně míchejte, dokud se nevytvoří kaše o konzistenci těsta na lívance. Na sklenici položte víčko, ale neutahujte ho, pak kvásek nechte až do druhého dne na teplém místě na kuchyňské lince.

2. den:

  • Abychom kvásek a jeho množství trochu redukovali, budeme nejprve odebírat. Dejte sklenici s kváskem na kuchyňskou váhu a odeberte 20 g, které vyhodíte.

  • Přikrmte 20 g žitné mouky a dolijte 20 g vody. Přikryjte víčkem a nechte odpočívat na lince do dalšího dne.

3. den:

  • Jestli jde vše dobře, v kvásku se objevují bublinky, někdy může být dokonce ještě živější, např. máte-li ho na opravdu teplém místě, může klidně i utíkat :-) Abyste předešli katastrofě, vyvarujte se přímého sluníčka, podlahového topení atp. Postup je stejný. Odeberte 20 g kvásku, ty vyhoďte a přisypte 20 g žitné mouky a přilijte 20 g vody. Zavíčkovat, neutahovat, nechat odpočívat na teplém místě 24 hodin.

4. den 9. den:

  • Opakování je matka moudrosti. 20 g odebrat, 20 g žitné mouky přisypat, 20 g vody přilít, nechat odpočívat.

10. den:

  • V tento den by měl být kvásek už dostatečně stabilní a můžete z něj zkusit upéct svůj první chleba! :-)

  • Je možné, že vám Evžen, Emil nebo Cyril vyrostl už o něco dříve, nebo naopak potřebuje více času. Je to ovlivněno mnoha faktory, savostí mouky, teplotou, vhodným umístěním kvásku během procesu.


Na co si dát pozor


Vždy je třeba dbát na hygienu! Nikdy do kvásku nesaháme špinavou či olíznutou lžičkou ani prsty. Sáhneme-li do kvásku poprvé, napodruhé si vezmeme lžičku novou. Bakterie, které do kvásku nepatří, by nám mohly udělat pěknou paseku.


Stálá teplota mírného podnebí :-) Kvásku se nejvíce daří na místě, kde mu bude teploučko, vyvarujte se ale místu, kde bude pod neustálými slunečními paprsky, ani ho nedávejte na topení. Vysoké teploty by mohly způsobit přetečení kvásku. Naopak zima mu v růstu zabrání a proces bude daleko pomalejší ne-li nulový.


Mohlo by se vám hodit:



jablko2.png
bottom of page