Únor je ideální čas na jednoduchá, ale výživná jídla, která zahřejí a zasytí. Čočka na kyselo patří mezi tradiční české pokrmy, které si můžete snadno připravit z lokálních a sezónních surovin. Navíc obsahuje spoustu bílkovin a železa, což se v zimním období hodí. Přidáme párky a volské oko, a na talíři máte dokonalou kombinaci chutí! Ze všech surovin uvaříte 4 porce a jedna vychází na cca 37 korun.
Suroviny na 4 porce:
250 g zelené čočky
250 g párků
1 cibule
4 vejce - nejlépe ta od šťastných slepic
lžíce hladké mouky
špetka cukru
2 lžíce bílého vinného octa
lžička soli
Postup:
(časová náročnost cca 60 minut)
Čočku zalijte v hrnci studenou vodou a přiveďte k varu. Nechte pár minut vařit, poté ji slijte a znovu zalijte studenou vodou. Vody dejte raději více než méně. Přidejte sůl, bobkový list a na mírném ohni ji pod pokličkou vařte cca 30 minut. Uvařenou čočku slijte tak, abyste zachytili přebývající vodu a odstraňte bobkový list. Z přebývající vody si odměřte jeden hrnek a dejte ho prozatím stranou.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na oleji ji opečte do zlatova. Orestovanou cibuli zaprašte hladkou moukou a 2 minuty míchejte. Do pánve přilijte polovinu hrnku s vodou z čočky a dobře míchejte, aby se z mouky neudělaly hrudky. Dolijte druhou část vody, opět dobře promíchejte, osolte a nechte na mírném ohni vařit cca 15 minut. Omáčku nevařte moc zprudka, jinak by se příliš zredukovala.
Mezitím, co se vaří omáčka, připravte z vajec volská oka a prohřejte nožičky párků - případně je opečte nakrájené na kolečka. Hotovou omáčku ochuťte vinný octem a špetkou cukru. Nakonec do ní vmíchejte uvařenou čočku, krátce společně prohřejte a můžete podávat spolu s volskými oky a párky.
NÁŠ TIP:
K čočce se hodí vytáhnout ze spíže i vlastní zásoby nakládané zeleniny, která skvěle doladí celý pokrm.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Comments