hruska.png

Srovnávačka: Jakou škvarkovku si namazat na chleba?

Tentokrát si pro vás náš recenzent pan Hlavička připravil opravdovou lahůdku! Poctivě ochutnával šest různých škvarkovek, které posuzoval nejen podle chuti a složení, ale dokonce i podle ceny. Které si vedly nejlépe?


Zatímco v létě lidé hodně holdují ovoci, zelenině, těstovinám a obecně lehké stravě, v zimě přichází čas na různé zabíjačkové speciality a další výrobky z prasátek. Mezi největší pochoutky patří škvarky a já osobně je mám rád v obojí podobě - jak jako zlatavé kousky (tzv. moravský popcorn), tak jako pomazánku (tzv. džem zo svine). Škvarkových pomazánek je na Scuku povícero, takže jsem neodolal a vyzkoušel všechny, které byly aktuálně v prodeji. Já i manželka jsme pomazánky ochutnali samostatně i na chlebu a posuzovali jsme všechny možné parametry. Podmínky byly stejné - vše jsme ochutnávali na Staročeském chlebu od Náš chléb. Překvapilo mě, jak hodně se jednotlivé produkty od sebe lišily. Je vidět, že někteří výrobci vsadili čistě na rozemletí škvarků a jejich osolení a okořenění, zatímco další se vydali cestou cibule a hořčice a chuťově výrobek posunuli jinam. Musím ale říci - žádný průšvih se nekonal. Všech šest testovaných pomazánek obstálo bez problémů.


Při testu jsme posuzovali:

  • složení pomazánek

  • poměr sádla a škvarků

  • dochucení

  • slanost

  • hrubost mletí jednotlivých surovin

  • obsah libových škvarků (způsobují křupavost pomazánky)

  • atraktivitu obalu

  • roztíratelnost po vyndání z lednice

  • poměr ceny a gramáže


Na dalších řádcích popíšu rozdíly a uvedu dva žebříčky. Jeden žebříček je žebříček poměru cena a množství, protože v tomto parametru byly rozdíly největší, druhý žebříček jsou tři nejlepší z oné šestice podle mého subjektivního názoru. Nechtěl jsem dělat kompletní žebříček, protože někdo by skončil poslední a jak píšu výše, všechny produkty jsou kvalitní a žádný si nezaslouží pověst „toho na posledním místě”.


Škvarková pomazánka, Řeznictví a uzenářství Antonín Matek

2. místo v testu


Matkovic škvarkovka je dodávána v plastovém kelímku. Atraktivita obalu je chabá. V dárkovém košíku by se to vizuálně moc nevyjímalo, ale na druhou stranu se tím může dosáhnout aktraktivní ceny, která je z testovaných produktů nejnižší. Množství 190-220 g za 45 Kč, to znamená 236-204 Kč za 1 kg a tedy jasný „cenový vítěz testu”.


Soleno je jen mírně, což nevnímám jako problém. Kdo potřebuje, dosolí si. Matkovi evidentně používají i libové maso na škvarcích, protože i když je pomazánka najemno namletá, tak v ústech trochu křupe - a protože já na škvarcích miluju právě ty křupavé zbytečky libového masa, byl tohle pro mě bod navíc.


Škvarkovka je poměrně tuhá. Po vyndání z lednice je malinko problém ji na chléb namazat a je třeba počkat nebo pomazánku „naškrábat”. Celkově za mě výborný výrobek, jehož nízká cena rozhodně neznamená nízkou kvalitu.


Podblanická škvarková pomazánka, Z Podblanicka od Matoušků


Opět plastový kelímek, ale na víčku nezvykle elegantní samolepka v černo-červeném provedení. Tady už je atraktivita obalu škvarkové pomazánky lepší. 200 g za 50 Kč, tj. 250 Kč za kilogram znamená druhé místo v cenovém žebříčku.


Kořenění a slanost je o malinko výraznější než u Matků, ale stále je to klasická škvarková postavená primárně na chuti škvarků, bez dalších výraznějších elementů. Ve složení Matouškovi přiznávají smísení mletých škvarků s čistým sádlem.


Překvapilo mě ale, že roztíratelnost byla asi nejslabší z testovaných produktů. Pomazánka se spíše lámala a tuhost byla značná. Pokud si pořídíte tuto pomazánku, doporučuju ji před konzumací vyndávat z lednice s malým předstihem, aby trochu povolila - pak už se natírá lépe. Alternativně můžete natírat nahřátým nožem.


Pomazánka se škvarky , Farma rodiny Němcovy


Další produkt, který ve složení uvádí jak škvarky, tak čisté sádlo, je škvarkovka od Němců. Je typově ze stejné rodiny, jako předchozí dvě, tj. škvarky, sádlo, sůl a koření. Je ještě o něco málo slanější. Mně to vyhovovalo, ale lidé, kteří nejsou zvyklí solit, by s tím už mohli mít krapítko problém. Rozhodně se ale nejedná o přesolený výrobek, to vůbec.


Roztíratelnost pomazánky je nejlepší z testovaných. Prakticky ihned po vyndání z lednice se dá bez problémů natřít na chleba, ale přišlo mi to místy až moc. Jestli jste někdy viděli husí či kachní sádlo, jak v teple začne kapalnět, tak trochu mi to tak přišlo i u této škvarkovky. Po namazání se skoro až začala vpíjet do chleba. Jestli je to pro vás klad nebo zápor, to už nechám na vás. Každému vyhovuje jiná konzistence. Opět dobrá pomazánka v plastovém kelímku, kterou pořídíte o hmotnosti 200 gramů za 64 Kč, tj. 320 Kč za kilogram.


Škvarková pomazánka Škvarkáňa, Výrobky od Zrcadla

1. místo v testu


Otevíráme druhou skupinu škvarkových pomazánek, kde už ve složení najdeme i něco jiného, než škvarky a sůl. Ve Škvarkáně jsou 3 % hořčice, 4 % cibule, a pak už jen škvarky a sůl, čisté sádlo nikoli.


Škvarkovka je mletá najemno, ale cibule není úplně rozmixovaná a ve struktuře je přiznána. Není také osmažena „do mrtva”, takže je spíše nasládlá. Konzistence pomazánky je ideální k namazání. Cibule a hořčice podtrhují chuť, ale pořád dominují škvarky.


Dodáváno ve skleničce, což na jednu stranu zvyšuje atraktivitu obalu, na druhé zvyšuje cenu. Zde už se za 160 gramů dostáváme na cenu 85 Kč, tedy 531 Kč za kilogram. V cenovém žebříčku se vysoko neumístí, ale ostatní parametry nás uchvátily a za naši rodinu je Škvarkáňa vítěz testu.


Škvarková pomazánka, Melememaso


Tato škvarková pomazánka se vydává chuťově trochu jiným směrem - 13 % restovaná cibule, 11 % hořčice. Díky tomu se tato škvarkovka svojí chutí výrazně odlišuje od konkurence. A také se to pozitivně projevuje na roztíratelnosti, která je také velmi slušná.


Pomazánka je dodávána ve skleničce. Můj vnitřní Harpagon má ale problém s cenou. 160 gramů, 110 Kč, to je 687 Kč za kilogram a to už mi přijde v porovnání s konkurenty opravdu hodně. No a druhý problém (čistě subjektivní), který s touto pomazánkou mám, je ten, že už je to pro mě málo škvarkovka. Abych byl přesný, je to pořád vynikající produkt. Ale když se řekne škvarkovka, představím si něco echt škvarkového a moje očekávání je trochu jiné.


BIO škvarková pomazánka s novodvorskou hořčicí, Biofarma Sasov

3. místo v testu


Poslední testovaná škvarkovka je vyráběna v BIO kvalitě. Škvarky tu tvoří 90 %, BIO hořčice 9 %, takže tu na rozdíl od předchozího produktu není tak výrazný chuťový odklon od přirozené chuti škvarků. Dochucení pomazánky je velmi výrazné, ale rafinované, aby příliš nepřebilo základní chuť. Roztíratelnost je snadná ihned po vyndání z lednice. Dodáváno ve skleničce, 190 gramů za 85 Kč, tedy 447 Kč za kilogram. Za mě velice dobrá škvarkovka, vyváženost chuti škvarků a chuti přidaných ingrediencí je tu dobře vyvážena.


Top 3 škvarkovky:


1. Škvarková pomazánka Škvarkáňa, Výrobky od Zrcadla 2. Škvarková pomazánka, Řeznictví a uzenářství Antonín Matek 3. BIO škvarková pomazánka s novodvorskou hořčicí, Biofarma Sasov


Pořadí podle poměru cena/gramáž:


1. Škvarková pomazánka, Řeznictví a uzenářství Antonín Matek, 204-236 Kč/kg 2. Podblanická škvarková pomazánka, Z Podblanicka od Matoušků, 250 Kč/kg 3. Pomazánka se škvarky, Farma rodiny Němcovy, 320 Kč/kg 4. Bio škvarková pomazánka s novodvorskou hořčicí, Biofarma Sasov, 447 Kč/kg 5. Škvarková pomazánka Škvarkáňa, Výrobky od Zrcadla, 531 Kč/kg

6. Škvarková pomazánka, Melememaso, 687 Kč/kg


Zkuste některého z chuťových vítězů testu:


Kdo pro vás píše?


Pravidelnou rubriku recenzí pro vás připravuje náš dvorní ochutnavač pan Hlavička. Ten se neúnavně pouští do všeho dobrého, aby vám mohl přinést své postřehy a poznatky.

Miroslav Hlavička


Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek. Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.