top of page
hruska.png
Obrázek autoraPavla

Recenze: Jak si vedly scukové klobásy bez dusitanu?

Pan Hlavička nyní ochutnával klobásy a ne jen tak ledajaké. Porovnával mezi sebou ty bezdusitanové od Farma Liška a Řeznictví Antonín Matek, které vznikly speciálně pro Scuk.



U některých masných výrobků je použití dusitanových solí (řeznická rychlosůl, Praganda) technologická nutnost, ale pokud jsou uzeniny na cestě od výrobce ke spotřebiteli řádně zachlazené a následně v řádu několika dní spotřebovány, dá se takový výrobek udělat i bez dusitanů. A protože na Scuku byla po bezdusitanových výrobcích poptávka, někteří výrobci vyhověli a vyrobili speciální edice svých výrobků. Šup, a už byly v mém scukovém košíku a za pár dní jsem je mohl podrobit testování. Jde o Scuklobásu bez dusitanu, kterou vyrábí řeznictví Antonín Matek, a Scuk šalvějovou klobásku bez dusitanu z Farmy Liška. Testování se kromě mě účastnila manželka, tchyně a kamarád. Klobásky jsme testovali v trojí podobě. Za studena, ohřáté nad párou a opečené na kontaktním grilu. V době testování nám nepřálo počasí, proto jsme netestovali na briketách či dřevěném uhlí.


Scuklobása bez dusitanu, Antonín Matek


Za studena: Dobrá klasická klobása s lehounkým nádechem česneku. K zobání na studené míse naprosto vhodná a dobře se kombinuje i s jemnější hořčicí. Na páře: I když byl vnitřek Scuklobásky dobře provařen, střívko zůstalo malinko tužší. Tuk se rozpustil a rozprostřel po objemu klobásy. Při krájení je vidět, že klobása je šťavnatá, ale tuk zůstává v díle a nakrojená klobása neplave na talíři ve šťávě, jak se občas stává.


Na grilu: Marná sláva, pro klobásky je gril ta pravá destinace. I vizuálně - ty otlačené tmavé proužky typické pro grilované potraviny lahodí oku a i když se negriluje nad ohněm, ale v elektrickém grilu, stejně má ta uzenina hnedle jiný šmrnc. Názor testujících asi nejlépe vyjádřila poznámka, která zazněla po dojedení posledního sousta z grilu: „Teda, to byla ale blbost, objednat jen to menší balení, co?”


Scuk šalvějová klobáska, Farma Liška


Musím říci, že s ostatními testujícími jsem se v případě šalvějových klobásek trochu hádal, ale to je holt ta individualita chutí. Já miluju intenzivní chutě, výrazné kořenění (ne ostré, jde mi hlavně o chuť), takže já byl se Scuk šalvějovou klobáskou velmi spokojený. Ostatní konzumenti si ale stěžovali právě na tu navoněnost, kterou oni v klobáskách příliš nevyhledávají.


Za studena: Šalvějová klobáska má trošičku blíže spíš ke klobáskám bavorského typu a ty jsou lepší ohřáté. Tato klobáska samozřejmě funguje i ve studené verzi, ale v ní šalvěj dominuje nad chutí masa ještě více.


Na páře: Po ohřátí nad párou se chuť masa a šalvěje více srovná. Pořád je šalvěj patrná, takže každý konzument si musí zhodnotit, zda mu tento styl kořeněných klobásek sedí nebo ne. Dokud to člověk neochutná, neví. Já jsem ochutnal a už vím, že pro mě určitě ano, zatímco kamarád se ošklíbal. Na grilu: Gril dělá zázraky a tím, že se opeče a zvýrazní i střívko, vyplují na povrch další intenzivní chutě. V případě grilované šalvějové klobásky kapitulovali i ti, kdo studenou a napařenou verzi moc nemuseli. Pořád u nich vyhrávala klasická klobása, ale šalvějovku také vzali na milost a z talíře brzy zmizela


Celkově jsme se shodli, že klobása od Matka je univerzálnější (obstála ve všech třech testovaných podobách), klobása od Lišky je zase originální, ozvláštněná. Každá tedy cílí na trochu jiné konzumenty. Matek je spíše tradiční, Liška zase potěší milovníky originálních výrazných chutí.


Otestujte to sami:


Kdo pro vás píše?

Pravidelnou rubriku recenzí pro vás připravuje náš dvorní ochutnavač pan Hlavička. Ten se neúnavně pouští do všeho dobrého, aby vám mohl přinést své postřehy a poznatky.

Miroslav Hlavička


Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek. Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.

0 komentářů

Comentarios


jablko2.png
bottom of page