top of page
hruska.png

Recenze: Jak u pana Hlavičky dopadly ořechové chleby?

Náš recenzent pan Hlavička se tentokrát pustil do ochutnávání ořechových chlebů. Pro testování si vybral dva dodavatele: Koláčkovu řemeslnou pekárnu a Pekárnu Křepenice.



V mnoha sekcích na Scuku je opravdu z čeho vybírat a přehlídka pečiva je toho zářným příkladem. Za dobu, co jsem na Scuku, už jsem vyzkoušel řadu pekařů. Některé produkty jen jednou, jiné - hlavně ty základní - se ale zařadily mezi stálice, které objednávám týden co týden. A co je typičtější základní potravinou, než chléb? Chléb je výborná záležitost sama o sobě, ale výrobci se snaží jej ještě více oživit a zatraktivnit. Tu se přidají semínka, tu ořechy, aromatický sýr nebo dokonce takové ingredience, které by člověk v chlebu běžně nečekal, jako je mrkev nebo červená řepa. Na zoubek se v dnešní srovnávačce podívám dvěma žitným chlebům s ořechy.


Koláčkova řemeslná pekárna


Koláčkovi před časem vtrhli na Scuk s velkou parádou a jejich široká nabídka žitných chlebů mi vyrazila dech. Do té doby jsem byl zvyklý, že chléb je buď pšeničný, pšenično-žitný, žitno-pšeničný nebo žitný a tím to končí. A najednou - se sušenými rajčaty, s mrkví, s různými semínky, se sýrem Grana Padano a dokonce i s uhlím! Výborné jsou všechny, ale největším favoritem se nakonec u nás doma stal žitný chléb s vlašskými ořechy.


Chléb je to klasický žitný s třístupňovým vedením kvasu a kromě základních ingrediencí obsahuje semínka slunečnice, dýně a lnu. A pak ořechy. Ty jsou pomleté, aby měl chléb stejně konzistentní strukturu, jako ostatní chleby z Koláčkovic nabídky. Ořechová chuť z chleba nijak neční, je to spíš takový lehký chuťový doplněk, ale stále dominuje klasická chuť žitného chleba a semínek.


Vzhledem k lehkému ořechovému aroma se chléb velmi hodí k sýrům, jeho použití je ale naprosto univerzální. Při pečlivém uchovávání má výdrž zhruba 6-7 dní.


Pekárna Křepenice


Ořechový chléb z Křepenické pekárny jsem původně objednával jen ze zvědavosti a nakonec se z něj vyklubal produkt, který také kupujeme každý týden a s Koláčkovic chlebem prostřídáváme. Liší se totiž ve spoustě věcí. Sice je to také žitný chléb s třístupňově vedeným kvasem, ale tam podobnost končí. V Křepenicích nepřidávají do těsta nic kromě soli a kmínu, tedy žádná semínka, a vlašské ořechy jdou do těsta vcelku. Chleby se liší i tvarem, Koláčkovic je hranatý, Křepenice nabízejí tvar “malá šumava”.


Přítomnost celých ořechů v chlebu se samozřejmě výrazně projevuje na atraktivní textuře řezu, ale i na velice intenzivní ořechové chuti. Zatímco u Koláčků je ořechovost rozprostřena po celém chlebu, u Křepenic si co chvíli hryznete do oříšku. A protože ořechy se nešetřilo, mám pocit, že by se tento produkt skoro mohl jmenovat Křepenické ořechy s chlebem. Mně osobně to vyhovuje, dovedu si ale představit, že pro někoho už by to mohlo být příliš. Stejně tak může někoho s problematickým chrupem odradit přítomnost celých oříšků, i když vlašské patří k těm měkčím. Ořechy také dávají chlebu lehkou nasládlost. Ale pod smetanové sýry jsem zatím nepotkal nic lepšího. Protože jsme doma velcí milovníci sýrů, tak jsme z takto výrazně ořechového chleba nadšeni. Přesto se ale nehodí úplně ke všemu (například mi moc nesedl k tradičním zabíjačkovým produktům typu jelítka, tlačenka apod., tam se ořechy nehodí a chce to něco klasického, neutrálnějšího), proto kupujeme oba dnes recenzované chleby plus klasický chléb bez příchutě a různě je prostřídáváme podle toho, k čemu chléb konzumujeme.


U Křepenického chlebapřekvapila výdrž - zapomenutý kousek zapadlý v rohu chlebovky jsme objevili devátý den od výdeje a chléb byl stále v pořádku a konzumovatelný. V tom mě potěšili oba výrobci - jejich chleby mají velmi slušnou trvanlivost. Jen je potřeba, aby se ke chlebu nedostal vzduch (který by ho vysušil) a vlhkost (která by způsobila plesnivění).


Objevte oba chleby na Scuk.cz:


Kdo pro vás píše?


Pravidelnou rubriku recenzí pro vás připravuje náš dvorní ochutnavač pan Hlavička. Ten se neúnavně pouští do všeho dobrého, aby vám mohl přinést své postřehy a poznatky.

Miroslav Hlavička


Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek. Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.

jablko2.png
bottom of page