top of page
hruska.png

Recenze: Naše kolegyně Káťa zkouší kozí kefíry

Tentokrát jsem pro vás otestovala fermentované nápoje v podobě kefírů z kozího mléka, a to hned od tří různých dodavatelů. Chuť tzv. koziny mám ráda, proto jsem se na toto testování velmi těšila. Nakonec se ale ukázalo, že některé z výrobků budou díky absenci kozího aroma vhodné i pro ty, kteří tomuto mléku příliš neholdují.



Není kefír jako kefír. Možná jste si všimli, že někdy jsou tyto nápoje označené pouze jako kefír a jindy jako kefírové mléko. Neděje se tak ale jen z rozmaru výrobců. Kefír, kterému se někdy také říká mléčný šampus, vzniká po přidání kefírových zrn a kvasinek do mléka. Ty v něm fermentují a následně vzniká oxid uhličitý a opravdu minimální množství alkoholu. Právě to dodává kefíru typickou perlivost, která příjemně šimrá na jazyku. Samotný kefír je také nakyslý a má hutnější konzistenci.


Kefírové mléko obsahuje stejný počet mléčných bakterií, ale oproti kefíru je v něm o něco méně kvasinek. To se projevuje na jemnější chuti, řidší konzistenci, absenci perlivosti a nižším obsahu probiotických kultur.


Ochutnávka kefíru z kozího mléka od Bulgarica


Kefír od Bulgarica byl příjemným překvapením. Voní správně kefírově a je opravdu hutné konzistence. Kyselost je velmi jemná, což ale mohou někteří lidé uvítat. Osobně jsem trochu postrádala perlivost, která dělá kefír ještě o trochu víc osvěžujícím. Přesto se ale jedná o velmi lahodný nápoj.


Kozí kefír z farmy v Marinkách


Kefír od Farma v Marinkách je příjemně nakyslý a hustší konzistence. Uspokojí i ty, kteří u kefíru hledají právě onu známou perlivost. V takovém případě je ale potřeba nechat ho ještě chvilku po doručení dozrát v lednici a vypít jej ideálně pár dnů před koncem trvanlivosti. Za tu dobu totiž dozraje natolik, že vás svou perlivostí opravdu pošimrá na jazyku.


Vyrobený je z mléka anglonubijských koz, které jsou známé svýma ikonickýma protáhlýma ušima. To nejzajímavější ale je, že jejich mléko není cítit typickou kozinou.


Nutno podotknout, že i přes absenci kozího zápachu není jejich mléko stejné jako mléko kravské. Přesto by si na něm mohli pochutnat i ti, kteří nad běžným aroma kozích výrobků krčí nos :-)



Kozí kefír z farmy Držovice


Držovický kefír mi připomínal spíše kefírové mléko. Není hutný, je jen velmi jemně nakyslý a postrádá perlivost. Kozí aroma v něm ucítíte, ale není příliš výrazné a spíš jen dokresluje výsledný dojem. Chuťově je ale osvěžující a řekla bych, že díky svým vlastnostem by mohl být velmi oblíbený u dětí a těch, kteří si ke kefíru teprve chtějí vybudovat vztah.


Všechny testované kefíry z kozího mléka byly přírodní. Už jste si ale někdy tento nápoj zkoušeli doma dochutit? S rozmixovanými lesními plody či jahodami se jedná o úžasný zážitek, který mohu jednoznačně doporučit.


Nezapomeňte vyzkoušet:


Kdo pro vás píše?


Káťa je naším týmovým labužníkem. Ve Scuku je od jara 2019 a za celou dobu aktivně a s chutí zkouší, co je u farmářů nového. A ještě raději o tom píše.

Kateřina Žabka


Co se pamatuji, bylo jídlo mou velkou vášní. Kdybych se měla popsat jen jedním slovem, bylo by to definitivně gurmán. A právě tuhle zálibu jsem si přenesla i do pracovní sféry a ve Scuk.cz se začala věnovat farmářským dobrotám. Objevila jsem tak spoustu nových informací a chutí, které se snažím šířit ve svém okolí. A díky tomu je mi jídlo ještě větší radostí.

jablko2.png
bottom of page