Vyhledat
  • Kateřina

Recenze: Naše kolegyně Káťa zkouší kozí kefíry

Tentokrát jsem pro vás otestovala fermentované nápoje v podobě kefírů z kozího mléka, a to hned od tří různých dodavatelů. Chuť tzv. koziny mám ráda, proto jsem se na toto testování velmi těšila. Nakonec se ale ukázalo, že některé z výrobků budou díky absenci kozího aroma vhodné i pro ty, kteří tomuto mléku příliš neholdují. Budete vědět, proč některé kozí mléko ono specifické aroma postrádá? :-)


Není kefír, jako kefír. Možná jste si všimli, že někdy jsou tyto nápoje označené kratší verzí kefír a někdy jako kefírové mléko. Neděje se tak ale jen z rozmaru výrobců. Kefír, kterému se také říká mléčný šampus, vzniká po přidání kefírových zrn neboli tibetské houby a kvasinek do mléka. Ty v něm fermentují a následně vzniká oxid uhličitý a opravdu minimální množství alkoholu. Právě to dodává kefíru typickou perlivost, která příjemně šimrá na jazyku. Samotný kefír je také nakyslý a má hutnější konzistenci.


Kefírové mléko obsahuje stejný počet mléčných bakterií, ale oproti kefíru je v něm o něco méně kvasinek. To se projevuje na jeho jemnější chuti, řidší konzistenci, absenci perlivosti a nižším obsahu probiotických kultur.


Kefír z kozího mléka Bulgarica


Tento kefír od Bulgarica byl příjemným překvapením. Voní správně kefírově a je opravdu hutné konzistence. Kyselost je velmi jemná, což ale mohou někteří lidé uvítat. Osobně jsem trochu postrádala perlivost, která dělá kefír ještě o trochu víc osvěžujícím. Přesto se ale jedná o velmi lahodný nápoj.


Kozí kefír z Farma v Marinkách


Kefír od Farma v Marinkách je příjemně nakyslý a je hustší konzistence. Uspokojí i ty, kteří u kefíru hledají právě onu známou perlivost. V takovém případě je ale potřeba nechat ho ještě chvilku po doručení dozrát v lednici a vypít jej ideálně pár dnů před koncem trvanlivosti. Za tu dobu totiž dozraje natolik, že vás svou perlivostí opravdu pošimrá na jazyku.


Vyrobený je z mléka anglonubijských koz, které jsou známé svýma ikonickýma protáhlýma ušima. To nejzajímavější ale je, že jejich mléko není cítit typickou kozinou.


Samozřejmě není stejné jako mléko kravské, ale přesto by si na něm mohli pochutnat i ti, kteří nad běžným aroma kozích výrobků krčí nos :-)



Kozí kefír od Farma Držovice


Držovický kefír mi připomínal spíše kefírové mléko. Není hutný, je jen velmi jemně nakyslý a postrádá perlivost. Kozí aroma v něm ucítíte, ale není příliš výrazné a spíš jen dokresluje výsledný dojem. Chuťově je ale osvěžující a řekla bych, že díky svým vlastnostem by mohl být velmi oblíbený u dětí a těch, kteří si ke kefíru teprve chtějí vybudovat vztah :-)


Všechny testované kefíry z kozího mléka byly přírodní. Už jste si ale někdy tento nápoj zkoušeli doma dochutit? S rozmixovanými lesními plody či jahodami se jedná o úžasný zážitek, který můžu rozhodně doporučit :-)


Nezapomeňte vyzkoušet:


Kdo pro vás píše?


Káťa je naším týmovým labužníkem. Ve Scuku je od jara 2019 a za celou dobu aktivně a s chutí zkouší, co je nového a ještě raději o tom píše.


Káťa Švecová


Co se pamatuji, jídlo je mou velkou vášní a kdybych se měla popsat jen jedním slovem, bylo by to slovo „gurmán“. Tuhle zálibu jsem přenesla i do pracovní sféry a ve Scuk.cz se začala věnovat produktům. Objevila jsem tak nejen spoustu nových informací, ale i nových chutí, a to především nepříliš zpracovaných potravin. Právě v těch základních, které se skládají jen z několika málo ingrediencí a nejsou doplněny o přemíru cukru, totiž nejlépe vyniknou všechny chutě. A díky tomu je jídlo mou ještě větší radostí.

logo2.png

Kontakt
227 272 210
zakaznici@scuk.cz

  • Facebook
  • Instagram - Gray Circle

Píšeme pro vás stránku o nás!

myjsme.png

© 2020 Scuk.cz, všechna práva vyhrazena