top of page
hruska.png

Srovnávačka: Jak obstály přírodní korbáčky a nítě?

Další rozsáhlé srovnávačky se od pana Hlavičky dočkaly všemi milované korbáčky a sýrové nítě v přírodní verzi. K testování jich měl hned šest a ani na jednom výrobku nenechal sýrovou nit suchou. Tak mrkněte, ať víte, jaké z nich stojí za to natrhávat na dlouhá vlákna.


Mezi nejoblíbenější typy sýrů patří korbáčky a nítě. Milují je děti i dospělí, jsou vyhledávanou pochoutkou k vínům nebo k televizi (teda pokud jíte u televize) a u mnoha konzumentů nesmějí chybět na studených mísách při slavnostních příležitostech. Jsou to takzvané pařené sýry, které se během výroby zahřívají (paří) v horké vodě, poté se natavené sýrové těsto ručně tahá do tvaru tenké nitě a ihned jde do vody studené, aby se tvar udržel. Hotový sýr se pak dá na pár minut do nálevu z vody, soli, chloridu vápenatého, octa, případně syrovátky a dojde k nasolení korbáčků a také k optimálnímu uzavření jejich povrchu.


Všechny kroky je potřeba správně dodržet, jinak mají sýry různé vady. Bohužel, některé z těchto vad se ukázaly i při recenzní ochutnávce korbáčků a sýrových nití dostupných na Scuku. Špatná kyselost nasolovacího nálevu způsobuje například lepkavost povrchu korbáčků a tendenci spojit se dohromady v jednu korbáčkovou hroudu.


Korbáčky a nítě jsou z hlediska sýrů totéž, liší se jen tvarem - korbáček je delší sýrová niť zapletená do klasického tvaru. Osobně se zaměřuju spíše na chuť než na vzhled potravin, takže jako konzumentovi mi nevadí, když jsou korbáčky potrhané nebo tloušťka nítí nerovnoměrná, ale u recenze musím být krapítko přísnější, protože leckdo chce, aby sýr na studené míse dobře vypadal.


Sýr je samozřejmě zapeklitá věc, parametry mléka se v průběhu roku mění, při sýraření samotném pak záleží na spoustě věcí a výsledkem můžou být velmi odlišné šarže sýra. Možná to, co se jeden týden nepovedlo, bude v dalším týdnu úplně jinak. Ale my jsme zkrátka hodnotili to, co jsme si v jednom týdnu zakoupili na Scuku a co nám bylo dodáno jako běžným zákazníkům. Hodnocené produkty jsou nakoupené v rámci běžného nákupu, nejde o recenzní produkty, kdy by dodavatelé věděli, že jejich výrobek bude hodnocen.


Konzumace se zúčastnily čtyři osoby. Výsledek je tedy souhrnem několika názorů a na základě hodnocených parametrů je sestaven první žebříček. Druhý žebříček je můj oblíbený „poměr výhodnosti”, tj. přepočet ceny na hmotnost. Protože cenové rozdíly jsou v některých případech značné, zajímalo mě, nakolik bude cena korelovat s kvalitou a zda velmi drahý sýr nabízí skutečně adekvátní chuťový zážitek.


Při posuzování jsme hodnotili:

  • vůni sýra,

  • konzistenci na omak,

  • konzistenci na skus,

  • vláknování (pařené sýry by se měly dát oddělovat po tenounkých vlákenkách),

  • chuť,

  • slanost,

  • atraktivitu,

  • cenu.

Ochutnávali jsme pouze korbáčky a nítě z kravského mléka a přírodní verzi, bez koření či uzení. Každý testující sestavil svůj žebříček sýrů, kdy nejlepší získal šest bodů a nejhorší jeden bod. Součty získaných bodů pak ukázaly celkové pořadí.


Ručně vyrobené sýrové nítě,

Doubravský dvůr

1. místo v testu


Doubravské nítě měly hezký, pravidelný tvar, nebyly slepené ani slité. Neměly lepkavý povrch. Konzistence na skus byla velmi povedená. Nítě ukázkově vláknovaly. Chuťově byly velmi vyvážené, optimálně slané a po spolknutí zůstal v ústech chuťový dozvuk smetanového charakteru.


K našemu překvapení jsme zjistili, že sýr, který nám z celé šestice chutná nejvíce, je zároveň ten nejlevnější v přepočtu na hmotnost - 130gramové balení je k dostání za 47 korun. Takže gratulace do Doubravského dvora, jejich nítě obsadily první příčku obou žebříčků. Dlužno jen podotknout, že korbáčkový kolega z Radonic zaostal o pouhý jeden bod.


Radonický korbáčik, Němcova selská mlékárna Radonice

2. místo v testu


Radonický korbáčik se od ostatních korbáčků odlišoval více nakyslým chuťovým charakterem a spíše smetanovou než sýrovou vůní. Korbáčky si dobře držely tvar, byly atraktivně umotané, nelepily se a vlákna se pak krásně trhala po nitkách. Konzistence na skus byla tuhá, až skoro do vrzava, trochu to připomínalo sýr halloumi.


Tento korbáčik sváděl boj o prvenství s Doubravskými nitěmi a nakonec mu vítězství o bod ušlo. Stříbrná příčka mu ale také velmi sluší. 150 gramů korbáčků pořídíte za 66,90 korun.


Špagáty, Mlékárna Kopecký

3. místo v testu


Nejtitěrnější balení korbáčků na Scuku - asi bych se nezlobil, kdyby dělali dvoj- či trojnásobné. Nítě byly bohužel velmi „slité”, spojené dohromady, čili poměrně nevzhledné. Špatně se dělily. Vlákenka se ale trhat dala. Špagáty byly dostatečně slané, trošičku tužší, chuťově velmi dobré a ze všech zúčastněných vzorků měly nejintenzivnější sýrovou vůni (některé jiné vzorky byly zcela bez čichového vjemu).


Po sečtení bodů udělených čtveřicí testujících skončil tento sýr na třetím místě z šesti. Jde také o druhý cenově nejvýhodnější sýr v nabídce. 55gramové balení špagátů seženete za 21 korun.


Sýrové nítě Farma Těšany, Fresh Fridge


Nítě z Těšan byly velmi měkké, asi nejvlhčí ze všech testovaných. Povrch nelepkavý, ale lehce mazlavý. Tvar pravidelný a nebyly slité. Vůně nedetekována, chuť prakticky neslaná. Mohlo by to chutnat dětem nebo lidem, co jsou zvyklí nesolit. Běžný konzument ale od korbáčků určitou nasolenost očekává a tady se nedostavila. Proto čtvrté místo ze šesti. Sýrové nítě pořídíte za 74 korun v balení po 125 gramech.


Sýrové nítě přírodní, Sýrárna bratří Brunnerů


Brunnerovic nítě mají nejatraktivnější obal - místo zavakuování v sáčku je tu plastová krabička. Uvnitř byly měkké, gumové nítě, dosti slité dohromady. Příliš nenitkovaly. Opět jsme nedetekovali žádnou vůni (a nebylo to covidem). Shodli jsme se, že nám to chuťově připomíná dětské sýrové tyčinky, které seženete v klasickém supermarketu.


Nebyl to takový průšvih, jako korbáčky ze šesté pozice, navíc cena 65 korun za 150gramové balení je poměrně přívětivá, ale v porovnání s konkurenty holt až páté místo.


Korbáčiky, Farma Heřmanice


Tady se musela stát nějaká chyba. S přehledem nejdražší sýr v nabídce, s cenou 159 Kč za 120-140 gramů, respektive 1325 Kč za kilogram, skončil u všech čtyř hodnotitelů na posledním místě. Sýr příliš nevoněl, aroma připomínalo spíše taveňák, korbáčky byly měkké, slizké a lepkavé, nepůsobily moc lákavě. Vláknování se nekonalo, sýr se trhal na malé kousky. Nadšení bychom nebyli ani za menší cenu, ale za tuto nám to přišlo opravdu přestřelené.



Celkový žebříček

  1. Ručně vyrobené sýrové nítě, Doubravský dvůr

  2. Radonický korbáčik, Němcova selská mlékárna Radonice

  3. Špagáty, Mlékárna Kopecký

  4. Sýrové nítě Farma Těšany, Fresh Fridge

  5. Sýrové nítě přírodní, Sýrárna bratří Brunnerů

  6. Korbáčiky, Farma Heřmanice

Pořadí podle poměru cena/gramáž:

  1. Ručně vyrobené sýrové nítě, Doubravský dvůr, 362 Kč/kg

  2. Špagáty, Mlékárna Kopecký, 381 Kč/kg

  3. Sýrové nítě přírodní, Sýrárna bratří Brunnerů, 433 Kč/kg

  4. Radonický korbáčik, Němcova mlékárna Radonice, 446 Kč/kg

  5. Sýrové nítě Farma Těšany, Fresh Fridge, 592 Kč/kg

  6. Korbáčiky, Farma Heřmanice, 1135-1325 Kč/kg

Ochutnáte vítěze celkového žebříčku korbáčkové srovnávačky?


Kdo pro vás píše?


Pravidelnou rubriku recenzí pro vás připravuje náš dvorní ochutnavač pan Hlavička. Ten se neúnavně pouští do všeho dobrého, aby vám mohl přinést své postřehy a poznatky.

Miroslav Hlavička

Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek.


Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.


jablko2.png
bottom of page