top of page
hruska.png

Recenze: Ochutnali jsme sypané čaje Renáty Jahodové

Tentokrát jsme se dali na testování bylinných sypaných čajů od Renáty Jahodové. Čaje pro vás vyzkoušela naše kolegyně Káťa a pan Hlavička, kterému s ochutnáváním pomohla i jeho žena. Při hodnocení se recenzenti zaměřili především na vůni a chuť, které hodnotili u osmi různých čajů.

A jak si bylinné směsi vedly?



Nachlazení s horečkou


Pan Hlavička: Čekali jsme něco průduškového, na bázi anýzu a podobných protahovacích bylin a koření, ale tohle je vlastně heřmánkovo-lipový čaj. V chuti je nasládlý, voňavý a asi bychom doporučili mít takový čaj v domácí čajolékárně. Určitě by mohl chutnat i dětem. Komu nevadí vůně heřmánku, pochutná si.

Káťa: Na tento čaj jsem se velmi těšila. Právě jiný čaj od Renáty Jahodové, jehož hlavní složkou byl heřmánek, mě totiž přiměl zanevřít na sáčkové čaje, které se té intenzivní chuti vůbec nemohou rovnat. I zde je heřmánek v chuti velmi dominantní. Znatelně ho ovšem doplňuje příjemná nasládlost lípy, kterou provází neobvyklá příchuť šanty kočičí. Celkově je čaj s těmito bylinami velmi příjemně navoněný, což se promítá i do výsledné chuti. Vůbec bych se nebránila tomu, dát si i doporučované dva až tři šálky v jeden den.


Lahodná hořkost


Pan Hlavička: Tenhle čaj klame názvem. Sice je tam to slovo lahodná, ale hořkost prostě evokuje, že v tom bude nějaký pelyněk a že to zkrátka bude hořké. Není, skoro vůbec. V čaji dominuje máta, ale je naředěná dalšími bylinkami, takže není to tak echt mátové, jako jsou čistě mátové čaje. Pokud skutečně podporuje normální zažívání, mohl by být ideálním žaludečním čajem pro lidi, kteří hořkou chuť nesnášejí. A také zachutná milovníkům mátového čaje, jako taková alternativa s přidanou hodnotou.


Káťa: Může se zdát, že tenhle čaj svou údajnou hořkostí klame názvem, ale není tomu tak. Jeho součástí je řepík, jablečník a pampeliškový kořen, což jsou byliny s hořkou chutí a účinky. Tu ovšem stahuje máta a můžu říct, že výrazně - nejspíš právě to dalo vzniknout názvu. Po hořkosti totiž není v čaji ani památky a kromě jemné chuti máty zde ostatní byliny příliš nevynikají. Pokud máte rádi mátové čaje, o lahodnou hořkost se opravdu jedná :-¨)


Vášeň a sex


Pan Hlavička: Nevoní nijak speciálně. Čekali jsme od něj víc v chuti i vůni, nějaké výrazné květy nebo bylinky, ale vůně byla nakonec trochu nijaká a chuť také nevýrazná. Překvapilo nás to, protože vizuálně čaj vypadá hezky, je plný květů a těšili jsme se na intenzivní vůni a chuť a ono nic.

Káťa: Velmi příjemný a nevtíravý čaj. Nejvíce v chuti i vůni vyniká růže, která ale nepřebíjí ostatní byliny a je spolu s jetelem, saturejkou, kotvičníkem, bazalkou a yzopem v příjemném souladu. Nemůžu říct, že bych z čaje vnímala nějaké povzbuzující účinky. Na chuť je ovšem velmi příjemný a klidně bych ho popíjela během celého dne.


Řečnická jistota


Pan Hlavička: Tento čaj nám ale opravdu nevoněl, po napití ale chutná dobře a je hodně výrazný. Hodně se v něm projevují bylinky, manželce připomněl dětství na chalupě v Orlických horách, kde všude rostly vonné byliny. Jelikož moje i manželčina profese vyžaduje značnou řečnickou jistotu, měl by tohle být pro nás každodenní čaj. Ale nejsme si jisti, že bychom u něj delší dobu vydrželi, protože i vůně je součástí čajového zážitku a tady jsme si s tím čajem moc do noty nesedli. Možná by si ta chuť zasloužila trochu lepší vůni.

Káťa: Řečnická jistota je z celé ochutnávky nejjemnější. Zároveň je ale čaj lahodný a velmi příjemný. V chuti nedominuje žádná bylina a celá směs působí opravdu vyváženě. Řekla bych, že je tento čaj ideální volbou k jídlu a jiným chutím, protože se vzájemně nepřebijí. Zdá se, že dobromysl, yzop, řepík, šalvěj a šanta je ideální volba :-)

Meditační čaj


Pan Hlavička: Voní jen lehce, ale příjemně. V chuti výrazně dominuje růže. Tady vlastně cítíme ty květiny, které jsme očekávali v čaji Vášeň a sex. V obou čajích je růže, ale ve Vášni a sexu jsme ji moc nepostřehli, v meditačním čaji mezi ostatními složkami hodně vylézá. Vůbec to není špatný čaj, ale pro svoji květinovou výraznost bychom ho asi nepili často. Jen občas, jako ozvláštnění.

Káťa: Tohle je úplné růžové pohlazení. Hrnek meditačního čaje chutí i vůní až uklidňuje. Výrazné listy růže zde příjemně doplňuje heřmánek a v pozadí chuti je znát i meduňka. Po napití jako by jazyk sevřela lehká hořkost, která ovšem není chuťově vůbec znát. Tu přisuzuji sušenému kozlíku. Zajímavý je i yzop, jenž celý dojem podtrhává decentní kořenitostí.


Meditační čaj hodnotím velmi kladně. Přesto si myslím, že jeden šálek jen tak pro relaxaci úplně stačí. I když je totiž čaj velmi dobrý, je zároveň i velmi výrazný.


Regenerační čaj


Pan Hlavička: Vůně trochu květinově mýdlová, ačkoli ve složení nejsou květy, spíše byliny. Chuť dobrá, nepříliš výrazná, ale chutná dokonce lépe než voní. Má to být čaj po nemoci, po zátěži, po úrazu a to asi splňuje - takový střední proud, ani mdlý, ani agresivní.


Káťa: Pokud byste tento čaj ochutnali bez přečtení složení, budete dlouze přemýšlet, jakou mezinárodní kuchyni vám připomíná. Třebaže je součástí čaje i jetel, puškvorec a řepík, znát je v chuti i vůni totiž především bazalka, která vše výrazně přebíjí a je ale možná až rušivá. Osobně bych dala přednost tomu, kdyby více vynikly i ostatní byliny.


Massala thé


Pan Hlavička: Tady se názory obou testujících rozcházejí. Manželka by to přetavila v parfém, protože jí to ukrutně vonělo, ale ani trochu nechutnalo, já mám naopak podobné asijské a indické čaje v oblibě a netradiční koření v čaji si rád vychutnám. Tohle je samozřemě voňavka voňavkovatá, hřebíček, kardamom, skořice, pepř, takže je to čaj vhodný pro toho, kdo si rád dá něco vyloženě exotického.


Káťa: Massala thé je směs černého indického assamu a koření. Může se pít na několik způsobů a pro objektivitu jsem zkusila všechny - zalité převařenou vodou, kravským i rostlinným mlékem, slazené i neslazené. Čekala jsem, že nejlepší bude kravské mléko, ale překvapivě mi nejvíc chutnal čaj přelitý horkou vodou, který i nejvíc voněl. V kravském mléku byla směs celkem nevýrazná a lískooříškové mléko bohužel vše úplně přebilo. U všech variant ale chuť lépe vynikla po přidání trošky medu.

Pro úplné vychutnání by možná nebylo od věci dát na šálek trochu víc směsi, než je doporučovaná lžička. Pokud byste chtěli sáhnout po rostlinném mléku, doporučuji vybrat takové, které je opravdu málo výrazné. A v závěru nezapomeňte čaj trochu osladit :-)


Cestovatelský čaj

Pan Hlavička: Jéje, tak tady jsme prskali oba. Tohle není čaj na běžné popíjení, tohle je chuťově vyloženě lék. Echt hořký žaludeční čaj. Skvělý, když budete mít zažívací potíže, ale jinak ho obloukem obejdeme.


Káťa: Výrazně aromatický a ve vůni je znát především tymián. V chuti ale maximálně dominoval pelyněk, který je svou hořkostí nejvýraznější složkou. Tu podtrhuje právě tymián. Hořkost na druhý dojem zjemňuje máta a listy černého rybízu, které čaji ve výsledku dávají až lehce nasládlou chuť. Samy o<sobě ovšem příliš cítit nejsou. Přesto je pocit hořkosti cítit na patře a jazyku ještě několik minut po vypití čaje.


Čaj hodnotím jako dobrý, ale opravdu velmi výrazný a hořký. Nedoporučovala bych ho proto k pití ve větším množství najednou. Jeden šálek je myslím opravdu tak akorát :-)


Jaké čaje dopadly nejlépe?


Pan Hlavička: Za mě to jsou čaje Massala thé, Nachlazení s horečkou a poté Lahodná hořkost. Mé ženě Lucii nejvíc chutnaly čaje Lahodná hořkost, Nachlazení s horečkou a na konec Řečnická jistota.


Káťa: Nejvíce mě zaujal čaj Nachlazení s horečkou, v jehož těsném závěsu je Řečnická jistota. Mým třetím favoritem je Meditační čaj.


Po recenzi pana Hlavičky a naší kolegyně Káti se nám potvrdilo staré pořekadlo „Tisíc lidí, tisíc chutí. :-) Je ovšem jasné, že bylinné čaje od Renáty Jahodové jsou výrazné ve vůni i chuti a každá směs je unikátním zážitkem. Všechny vzorky ale mají společného jmenovatele. Je opravdu důležité, abyste výrazně nepřekročili doporučenou dobu louhování. Jak známo, přelouhované čaje jazyku příliš nelahodí.


Kdo pro vás píše?


Káťa je naším týmovým labužníkem. Ve Scuku je od jara 2019 a za celou dobu aktivně a s chutí zkouší, co je nového a ještě raději o tom píše.


Kateřina Žabka


Co se pamatuji, bylo jídlo mou velkou vášní. Kdybych se měla popsat jen jedním slovem, bylo by to definitivně gurmán. A právě tuhle zálibu jsem si přenesla i do pracovní sféry a ve Scuk.cz se začala věnovat farmářským dobrotám. Objevila jsem tak spoustu nových informací a chutí, které se snažím šířit ve svém okolí. A díky tomu je mi jídlo ještě větší radostí.


Miroslav Hlavička


Jsem copywriter, zámecký průvodce a krapítko ajťák, který ke kulinařině tíhne od útlého mládí. Doma amatérsky sýrařím a pekařím a u potravin si potrpím na několik parametrů: optimální poměr ceny a výkonu, šetrnost k životnímu prostředí, maximální možná lokálnost a minimalizace používání konzervantů a dalších přídatných látek. Protože mám rád komunitní a sousedské aktivity, scukové nakupování mě okamžitě zaujalo a v nymburské Skupině jsem každotýdenním zákazníkem. Se svými zkušenostmi s ochutnanými potravinami se rád dělím v recenzích a tipech.

jablko2.png
bottom of page