Každý rok Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí ve 13 krajských soutěžích. Projekt má podobné cíle jako my ve Scuku, a to podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Jak se produkt dostane do soutěže?
Aby mohl produkt získat ocenění, musí ho výrobce či farmář přihlásit. To je velmi jednoduché. Stačí kontaktovat Koordinátora vašeho kraje, vyplnit žádost a poslat vzorky. Pokud jste farmář nebo výrobce, neváhejte svůj nejlepší produkt přihlásit. Kromě případné výhry získáte i celou řadu kontaktů, marketingovou podporu a vaše produkty budou mít oficiálně značku kvality. Tím budou více vidět a stanou se populární mezi zákazníky.
Kdo vybírá vítěze?
Vítěze vybírají za každý z 13 krajů Hodnotitelské komise. Produkt musí splňovat určitá pravidla například musí být vyroben v příslušném regionu, obsahovat minimálně 70% podíl surovin z daného regionu, nebo případně, je-li to z objektivních důvodů nutné, z ČR, s odůvodněním, proč nepochází surovina z daného regionu. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. Kromě toho komise posuzuje vazbu produktu k regionu, složení výrobku, senzorické vlastnosti, kvalitativní charakteristiky a další parametry.
Zvítězit je možné hned v devíti kategoriích:
Masné výrobky tepelně opracované
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Sýry včetně tvarohu
Mléčné výrobky ostatní
Pekařské výrobky včetně těstovin
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Máte ve svém okolí někoho šikovného, kdo dělá poctivé a kvalitní výrobky? Povězte mu o Regionální potravině, ať jeho práci náležitě ocení i další lidé.
Comments