Pořádná zelňačka doplněná pěkně masitou klobásou je přesně to, co se hodí na zahřátí v těchto mrazivých dnech. Navíc zelí je plné vitamínů, které je třeba tělu pravidelně doplňovat, a to od našich farmářů nic nepřekoná. Všechny suroviny vám vystačí na čtyři poctivé porce.
Suroviny na 4 porce:
700 g kysaného zelí
2 klobásy
4 brambory
1 větší cibule
1 lžíce červené sladké papriky
bobkový list, černý pepř, nové koření, sůl
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce hladké mouky
Postup:
Kysané zelí zalijte litrem a půl vody a dejte ho do hrnce uvařit doměkka. Brambory nakrájejte na kostičky a uvařte také doměkka. Na sádle nebo oleji zpěňte cibulku, po chvilce přidejte na půlkolečka nakrájenou klobásu. Když je cibule a klobása opečená, posypte je červenou paprikou, přidejte 2 bobkové listy a pár kuliček nového koření a pepře. Vše zlehka opražte a vlijte vodu s povařenými bramborami. Nakonec přidejte zelí. Vše promíchejte, přidejte smetanu smíchanou s hladkou moukou.
Polévku vařte dalších cca 15 minut, dle chuti dosolte a můžete podávat.
NÁŠ TIP:
K zelňačce se hodí zakousnout kus chleba.
Comments