top of page
hruska.png

Nepečený borůvkový dort ze zakysané smetany

Letní měsíce přímo vybízí k přípravě nepečeného dortu ze zakysané smetany. Připravila jsem pro vás proto jednoduchý recept v kombinaci s borůvkami, se kterým si léto velmi příjemně osladíte.

Zdroj: reBarbora’s kitchen

Náročnost: snadné

Velikost formy: 18-20 cm

Počet porcí: 6-8


Suroviny:


Volitelně:

* Pektin přidávám do rozvařených borůvek. Krásně želíruje a krém ze zakysané smetany potom ovocné pyré nerozředí.


** Pokud chcete mít jistotu ztuhnutí nebo budete dort převážet, lze přidat trochu ztužovače, ale nutné to není. Piškoty do sebe natáhnou vlhkost ze smetany a krém se nakonec i bez ztužovače hezky zpevní.


Postup:

Nejprve si připravte borůvkové pyré a nechte jej přes noc v lednici zchladit a ztuhnout.

Odeberte 150 g borůvek, v rendlíčku je krátce povařte s cca 3 lžícemi cukru a poté rozvar rozmixujte. Před koncem můžete vmíchat pektin a ještě minutku povařit.


Druhý den vyšlehejte zakysanou smetanu, crème fraîche a cukr. Cukr přidejte dle chuti, já dávám 3-4 lžíce mletého třtinového. Pokud chcete použít ztužovač, přidejte jej teď a opět prošlehejte.


Smetanový krém rozdělte na 3 stejné části. Borůvkové pyré rozdělte na 2 části, ale tak, by v jedné várce byly 2/3 pyré a v druhé jen 1/3 pyré.


Zdroj: reBarbora’s kitchen

První misku smetanového krému prošlehejte s větší částí pyré, druhou s menší částí pyré a třetí misku nechte jen smetanově bílou. Tento postup není nezbytný. Pokud byste chtěli mít dort jednobarevný, můžete krém ze zakysané smetany prošlehat s celou várkou borůvkového pyré najednou.


Teď už si můžete připravit dortovou formu. Na dno naskládejte první vrstvu piškotů plochou stranou dolů. Na piškoty dejte veškerý tmavší borůvkový krém, na krém rozprostřete trochu borůvek a vmáčkněte je do krému. Dejte opět vrstvu piškotů, na ně rozprostřete všechen světlý borůvkový krém a opět do něj vmáčkněte borůvky. Dejte poslední vrstvu piškotů a na piškoty rozetřete zbylý bílý krém. Takto dejte dort ve formě přes noc ztuhnout do lednice. Druhý den dort ozdobte zbylými borůvkami.



Několik tipů na závěr:

  • Pro lepší manipulaci s dortem lze formu vyložit potravinovou fólií, ale není to nezbytné. Až dort ztuhne, stačí jej ve formě objet nožem kolem dokola.

  • K doladění chuti je v borůvkách skvělá i vanilka nebo výrazné koření jako například badyán.

Pro milovníky levandule:

K borůvkám báječně ladí levandule. Pokud máte její chuť rádi, neváhejte jí ochutit i tento dort. Lžičku sušené nebo čerstvé můžete například přidat do borůvkového pyré. Stejně tak ji můžete přidat přímo krému. V obou případech levanduli jemně promněte v dlaních, aby se hezky rozvoněla. Čerstvou levandulí se může dortík při finálním zdobení i posypat.


Z levandule lze vyrobit i cukr, kterým dezerty sladíte. Snítku čerstvé nebo sušené levandule stačí vložit do skleničky s cukrem a nechat pár dní provonět. Nebo sušené květy s cukrem rozmixujte. Já na to nejraději používám mlýnek na kávu nebo malý sekáček.


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky. Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

0 komentářů
jablko2.png
bottom of page