top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

Moštárna Louny: Rozdíl mezi mošty a džusy je zcela zásadní

V naší scukové kanceláři jsme moštoví! Proto jsme další rozhovor udělali s Ivanem Myšíkem. Ten stojí za Moštárnou Louny a v nabídce má úctyhodných 16 druhů lisovaných šťáv. Pan Myšík nám objasnil, jaký je vlastně rozdíl mezi mošty a klasickými džusy a taky nám prozradil, v čem mu dělá moštárna největší radost.



Co se týče moštové nabídky na Scuku, je momentálně ta z vaší moštárny úplně nejširší. Jak jste se propracovali k výrobě až 16 různých příchutí moštu?


Trvalo to mnoho let. Naši firmu na zpracování ovoce založil v roce 1993 můj otec Bohumil Myšík. Obchodovali jsme s okolními sadaři a pěstiteli. Svého času jsme měli i vlastní sady s jablky a višněmi. Teprve v roce 2012 jsme zahájili provoz moštárny a pěstitelské pálenice v Lounech.


Zaměřujeme se především na moštování místního ovoce a zeleniny. Jen u konkrétních výpěstků sáhneme po těch zahraničních, například u vyloženě exotického ovoce. Od otevření moštárny jsme se snažili, aby o nás lidé věděli. Moštárnu jsem převzal já a spolu s kolegou a později i mou manželkou Erikou jsme téměř každý víkend navštěvovali farmářské trhy a různé akce ve městech.


I to nakonec přispělo k tomu, že je naše nabídka tak široká. Chtěli jsme, aby si u nás vybral opravdu každý. Zároveň je i pro nás velmi důležitá rozmanitost a objevování nových chutí. Sice to trvalo několik let, ale myslím, že se nám povedlo o sobě dát vědět. Bylo to velmi těžké období po všech stránkách a samozřejmě to ani dnes není vyloženě jednoduché. Každé období má zkrátka své specifikum.


Práce s lokálními sadaři, zahrádkáři a jejich výpěstky je velice pestrá a prakticky každý den nám ukazuje, v jak krásném kraji Českého Středohoří žijeme.

Vysvětlil byste nám, jaký je vlastně rozdíl mezi mošty a džusy, které známe z běžných obchodů?


Moc rád. Tohle je vlastně otázka, se kterou se zase tak často nesetkávám a přitom je zcela zásadní. Džusy, které známe z obchodu, se vyrábí z koncentrátu. To znamená, že se ovoce vylisuje, z ovocné šťávy se nechá odpařit voda a o poznání hustší koncentrát poté putuje různě po světě. Odběratelé ho poté znovu naředí vodou, zakonzervují vitamínem C a výsledný džus sterilují. Případně ho ještě doplní o přírodní aroma, které výrazně zpracovaná šťáva z velké části ztrácí.


V tomto případě se ale bavíme o 100% džusech. Existují ještě nektary, které obsahují jen několik desítek procent koncentrátu. Spolu s vodou se do nektarů přidávají i další cukry nebo sladidla, která zintenzivňují chuť. Narazit můžete také na tzv. ovocné nápoje. V těch je ale ovocných koncentrátů minimum. Velký podíl tvoří cukry, sladidla a sirupy. Narazit v nich můžete také na barviva a důležitou součástí jsou aromata, která nahrazují ovocnou chuť.


S mošty je to jiné. Mošt se vyrábí prostě a jednoduše tak, že se z ovoce vylisuje čerstvá šťáva. Poté přichází na řadu krátká pasterace, kterou se předchází množení bakterií a kvasinek. Zároveň se tak přispívá k delší trvanlivosti moštu. Díky tomuto postupu zůstává v moštech velké množství vitamínů, minerálů a obsahují pouze to, co bychom našli v původním celistvém ovoci.


Rád bych zmínil, že naše mošty jsou pasterované jen velmi šetrně. Je pro nás velmi důležité, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů a přírodních látek. Popíjení moštů tedy není pouze o žízni. Oproti džusu si zároveň dopřejete i něco navíc z čerstvého ovoce.


Mošty ale nejsou vaším jediným výrobkem. Spolu s nimi vyrábíte i cidery pod značkou Mad Apple, která je na Scuku také k dostání. Kdy jste své výrobní řady rozšířili?


Cidery si k nám našly cestu na přelomu roku 2017 a 2018. Tehdy jsme převzali výrobu Mad Apple od zakladatelů značky. Pro zajímavost, v době jejich počátků se jednalo o první tuzemské cidery. Vše se vyrábí podle původní receptury a pod dohledem zakladatelů Mad Apple. Samozřejmě pracujeme jen s čerstvými jablky - navíc s takovými, které pocházejí ze starých odrůd jabloní.


Dokázal byste říct, jak citelně jste se od založení moštárny jako společnost posunuli?


Jedním slovem - výrazně. Dříve jsme na to byli jen tři. Nyní máme už sedm zaměstnanců a v době sezóny nám velmi často vypomáhají brigádníci. V určité chvíli jsme si zároveň museli uvědomit, že ne vše lze dlouhodobě zvládat ručně a při výrobě moštů jsme začali využívat i poloautomatické stroje.


Každopádně máme i velké plány do budoucna. Chceme se vydat více ekologickým směrem. Například přechodem na vratné obaly. V současné chvíli máme vratné lahve od ciderů Mad Apple a rádi bychom přešli i na vratné lahve od moštů. Zároveň chceme více pracovat se zbytkovou energií nebo přejít na solární energii a plánujeme rozšířit nabídku BIO produktů.


Na závěr bych se chtěla zeptat na něco osobnějšího. Co je podle vás to nejdůležitější, co vám moštárna dává?


Není mnoho lidí, kteří mohou říct, že je jejich práce zároveň i jejich koníčkem. Právě tak je to u mě a strašně si toho vážím. Práce s lokálními sadaři, zahrádkáři a jejich výpěstky je velice pestrá a prakticky každý den nám ukazuje, v jak krásném kraji Českého Středohoří žijeme.


V moštárně máme moc rádi ještě jednu věc. Poměrně často u nás probíhají exkurze dětí z různých školek a škol. A to nejen těch místních, ale i poměrně zdaleka. Je úžasné sledovat, jak děti hltají informace o moštování, pozorují, co se s výrobou pojí a zanechává to v nich nesmazatelné vzpomínky. Myslíme si, že právě tohle jsou ty nejlepší zážitky s příslibem do budoucna.


Jaké mošty z Lounů ochutnat?


Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců

„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za 3 roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“


Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu

0 komentářů

Comentarios


jablko2.png
bottom of page