top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

Měkké medové perníčky

Sháníte jednoduchý recept na perníčky, které zůstanou měkké i následující dny po upečení? Vyzkoušejte ten náš! Pochází z rodinné kuchařky a osobně jsme ho pro vás vyzkoušeli. Výsledek? Deset z deseti!



Co budete potřebovat?


Na těsto

Na bílkovou polevu

  • 2 bílky

  • 280 g moučkového cukru

  • šťáva z 1/2 citronu


Jak na to?


Máslo s medem vložte do mističky a nechte rozehřát ve vodní lázni. Vejce ušlehejte s moučkovým cukrem. Výsledkem by měla být hustá nadýchaná pěna. Vlažnou směs másla a medu přilijte do pěny z vajec a cukru a zamíchejte. Připravte si suchou směs z mouky, koření a jedlé sody a vmíchejte ji do pěny s máslem a medem. Kakao do těsta přidávat nemusíte, jen dodá perníčkům tmavší odstín.


Nejprve zadělávejte těsto v míse, bude zpočátku dost lepivé a řídké. Jakmile ale dostane pevnější konzistenci, přendejte ho na pomoučněný vál a pokračujte v hnětení. Pokud bude lepivé i nadále, nebojte se přidat trochu hladké mouky. Těsto by mělo být pevné, ale ne tvrdé. Zároveň by nemělo téct. Jakmile se vám povede dosáhnout té správné konzistence, zabalte ho do potravinářské fólie, ať neoschne. Ideální je, pokud těsto na perníčky necháte přes noc odpočinout v lednici. My ho nechávali rozležet dokonce celý den :-)


Druhý den můžete vyvalovat a vykrajovat. Těsto vyválejte zhruba na 5 mm. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte 10 minut. Perníčky vkládejte na plechu do střední polohy a nezapomeňte je dávat až do plně předehřáté trouby :-) Jakmile perníčky vyndáte z trouby, nezapomeňte je potřít rozšlehaným vejcem, které jim dodá lesk.


Zdobíme!


Na zdobení perníčků si připravte bílkovou polevu. Tu vyrobíte tak, že ušleháte bílky s moučkovým cukrem. Dávejte si pozor, ať se vám při oddělování žloutků nedostane ani troška do bílků. Přidejte citronovou šťávu. Tu přidávejte postupně. Šlehejte ručním šlehačem klidně deset minut, dokud není výsledkem hustá poleva. To, jak bude kreslit můžete pozorovat, když vytáhnete šlehač z polevy a zkusíte si něco „namalovat“ metlami ještě v misce :-)


Doporučujeme si trochu odebrat ještě před zdobením do mističky, kde polevu trochu víc zřeďte citronovou šťávou. Tuhle polevu pak můžete využít k vybarvování větších ploch. Nedělejte ji ale moc řídkou, poleva by potom neztuhla.


Ke zdobení zkuste kornoutek z pečicího papíru. Není těžké jej vyrobit a snadno s ním dosáhnete požadované tloušťky tahu.


V jednoduchosti je síla


My jsme pro zdobení použili jednoduché dekorační metody. Tečky, čárky, kapičky... Věříme, že v tradiční jednoduchosti se stejně skrývá největší krása. Ale kreativitě se meze nekladou :-)


Jsme zvědaví, jak se vám perníčky povedou. Proto budeme rádi, když se s námi o výsledek podělíte třeba na našem Facebooku. A protože dobrých perníčků není nikdy dost, přikládáme tip na dalších 14 perníčkových receptů, které najdete na stránce časopisu Apetit :-)

0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page