top of page
hruska.png

9 hlavních surovin na 5 večeří pro všední dny

Vaření ze sezónních surovin milujeme! Nejenže jíme podle toho, co nám příroda nabízí, ale navíc vychází takové jídlo o poznání levněji, než kdybychom ho vařili v jinou část roku. A protože je teď sezóna špenátu a brambor, máme pro vás tip na 5 večeří pro všední dny, kde tyhle výpěstky hrají prim. Potřebovat budete ještě několik hlavních surovin, pár drobností ze spíže a večeře pro celou rodinu bude na stole.



Jaké recepty jsme pro vás připravili?

  • Bramborové gnocchi se špenátem, smetanou a kuřecím masem >>>

  • Francouzské brambory s uzeným masem >>>

  • Špenátový krém zjemněný smetanou >>>

  • Italská frittata s čerstvým špenátem >>>

  • Poctivé bramborové placky >>>


Jaké hlavní suroviny budete při vaření potřebovat?

1. ​Brambory, 3 kg

6. Čerstvý špenát, 500 g

2. Vejce, 10 ks

7. ​Parmazán, 70 g

3. Kuřecí prsa, 400 g

8. Zeleninový vývar, 1 l

4. Uzené maso, 300 g

9. Krupička, 400 g

5. Smetana ke šlehání, 800 ml



Pondělí: Bramborové gnocchi se špenátem, smetanou a kuřecím masem


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • 80 g pšeničné hladké mouky

  • 80 g pšeničné polohrubé mouky

  • 3 stroužky česneku

  • 2 cibule

  • řepkový olej

  • sůl a pepř

Postup:

V dobře osolené vodě uvařte brambory se slupkou do měkka. Nechte je vychladnout, oloupejte a do větší mísy nastrouhejte najemno. Přidejte hladkou i polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujte těsto. Těsto rozdělte na několik menších dílů, z každého uválejte váleček o průměru cca 1-2 cm a ten poté rozkrájejte na kousky široké 1 cm.


Teď si můžete s gnocchi trochu vyhrát - buď je nechte tak, jak jsou, nebo z každého kousku udělejte kuličku a pomocí vidličky vytvořte ikonický vroubkovaný vzor. Dejte vařit vodu, osolte ji a gnocchi přendejte do hrnce. K uvaření jim stačí jen pár minut. Že jsou hotové poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu. Uvařené gnocchi dejte stranou.


Najemno nakrájenou cibuli opečte na troše řepkového oleje do zlatova. Přidejte nasekaný česnek a nechte ho v pánvi rozvonět. K cibuli a česneku dejte na kousky nakrájené kuřecí maso a dobře ho osolte a opepřete.


Špenátové listy důkladně propláchněte ve vodě a natrhejte na menší kusy. Jakmile je maso hotové, přidejte k němu špenát a nechte zavadnout. Nakonec přilijte smetanu, nechte společně krátce prohřát a dejte do pánve uvařené gnocchi. Vše dobře promíchejte a můžete podávat.


Hotové jídlo můžete doplnit ještě o nastrouhaný sýr, ale skvělé jsou i jen takto spolu se smetanovou omáčkou.


NÁŠ TIP:

Těsto na gnocchi můžete před uhnětením ochutit česnekem, bylinkami nebo sýrem.



Úterý: Francouzské brambory s uzeným masem

Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • 2 větší cibule

  • řepkový olej

  • sůl a pepř

Postup:

Brambory předem uvařte ve slupce v dobře osolené vodě. Nechte je vychladnout a mezitím na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli až zesklovatí. Přidejte uzené maso nakrájené na cca centimetrové kostičky a opečte dozlatova.


Předehřejte si troubu na 200 °C. Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Připravte si vymazaný pekáček, na dno vyskládejte první vrstvu brambor a zlehka ji osolte. Na ni rozprostřete orestovanou cibuli a uzené maso, pokračujte další vrstvou brambor, na ni dejte zbytek masovo-cibulové směsi a navrch poslední část brambor. Pekáček dejte do trouby a pečte odkryté 15 minut.


Mezitím smíchejte smetanu, vajíčka, sůl a pepř. Jakmile uběhne 15 minut, vyndejte pekáček z trouby, rovnoměrně ho zalijte připravenou smetanovou směsí a dejte péct na 20 minut. Po dopečení nechte pekáček ještě pár minut odpočinout a teprve poté se pusťte do hodování.



Středa: Špenátový krém zjemněný smetanou


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • špetka muškátového oříšku

  • řepkový olej

  • sůl a pepř

Postup:

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte. V hrnci orestujte nahrubo nakrájenou cibuli, přisypte nakrájené brambory a opečte je dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, nechte ho rozvonět, vše zalijte zeleninovým vývarem, osolte a nechte 15 minut vařit, aby brambory mohly změknout.


Když jsou brambory měkké, přidejte dobře propraný špenát a nechte ho v polévce zavadnout. Nevařte ho moc dlouho, jinak ztratí svou zelenou barvu a přijdete o velkou část vitamínů.


Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku ještě dochuťte špetkou pepře a muškátového oříšku a zjemněte smetanou. Špenátový krém můžete doplnit i o parmazán, který vmícháte spolu se smetanou pro zjemnění. Před podáváním můžete talíře dozdobit strouhaným sýrem nebo uvařeným vajíčkem.


NÁŠ TIP:

Pokud nemáte předem uvařený zeleninový vývar, doporučujeme mít ve spíži připravenou Bujónku. Že nevíte, co je to Bujónka? Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, houby, nebo ryby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.



Čtvrtek: Italská frittata s čerstvým špenátem


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • řepkový olej

  • 2 cibule

  • sůl a pepř

Postup:

Brambory dobře očistěte a ve slupkou uvařte v dobře osolené vodě do měkka. Uvařené brambory nechte vychladnout, oloupejte je, nakrájejte na silnější plátky a prozatím dejte stranou.


Troubu dejte předehřát na 180 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte na troše řepkového oleje. Mezitím si připravte špenát. Listy důkladně properte ve vodě a natrhejte na větší kusy. Jakmile je cibule dozlatova, přisypte k ní natrhaný špenát a nechte ho na pánvi zavadnout.


Připravte si pánev vhodnou do trouby, případně použijte zapékací misku. Na dno vyskládejte vrstvu brambor nakrájených na plátky, na tu rozprostřete polovinu špenátu s cibulí. Následuje další vrstva brambor, na tu spařený špenát a navrch poslední zbytek brambor.


Do misky rozklepněte vejce, přidejte smetanu, sůl, pepř a dobře promíchejte. Směsí zalijte obsah pánve, zasypte strouhaným sýrem a dejte péct na 15 minut. Po upečení nechte frittatu pár minut odpočinout a můžete nandavat na talíře.



Pátek: Poctivé bramborové placky


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • olej na smažení

  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka v dobře osolené vodě. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte najemno. K bramborám přidejte vajíčko, krupici, sůl a vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte z těsta asi 5 mm vysoký plát a vykrajujte kolečka - použít můžete vykrajovátka na linecké nebo skleničku. V pánvi rozehřejte olej a placky z obou stran osmažte.


NÁŠ TIP:

Placky můžete podávat nasladko i naslano. My ve Scuku jsme se jen na jedné verzi neshodli a proto to necháme čistě na vás :-) Dáte si placky s povidly, nebo radši se zakysankou a koprem? Nebo je sníte jen tak samotné u hrnku teplé kávy?


Jak jsme počítali cenu za porci?


Na všech 5 receptů budete dohromady potřebovat 9 hlavních surovin. A k nim ještě několik drobností ze spíže. Výslednou cenu jsme počítali pouze z hlavních surovin, které je na recepty potřeba zakoupit.


Recepty na všední dny jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny nakoupené suroviny. Přesto nám zbylo 200 gramů kuřecích prsou, 250 ml smetany ke šlehání a tři čtvrtě skleničky Bujónky. Tyto suroviny můžete využít na jiný recept podle vlastní chuti.


V receptech jsme použili:





jablko2.png
bottom of page