top of page
hruska.png

5 levných receptů na dovolenou jen z 10 hlavních surovin

Jedete na dovolenou a máte k dispozici kuchyňku? Tak to by vám mohlo přijít vhod našich 5 tipů na rychlé a především levné recepty! Vystačíte si na ně jen s 10 hlavními surovinami a budete mít hotovo raz dva. Konec konců i na dovolené chutná domácí jídlo nejlépe :-)



Jaké recepty jsme pro vás připravili?

  • Frankfurtská polévka >>>

  • Krkovice zapečená s bramborem, cibulí a smetanou >>>

  • Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat >>>

  • Čočka na kyselo s párkem a volským okem >>>

  • Opečené knedlíky s vajíčky a rajčatovým salátem >>>

Jaké hlavní suroviny budete při vaření potřebovat?

  1. Brambory, 1,5 kg

6. Houskový knedlík, 550 g

​2. Smetana, 500 ml

7. ​Zelená čočka, 250 g

3. Krkovice, 500 g

8. Párky, 400 g

4. Špagety, 500 g

9. ​Rajčata, 1 kg

5. Cibule, 1 kg​

​10. Vejce, 16 ks



Pondělí: Frankfurtská polévka


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • řepkový olej

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 lžička sladké mleté papriky

  • 1 l vody nebo vývaru

  • 2 stroužky česneku

  • sůl a pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte na drobno a na řepkovém oleji ji v hrnci orestujte dozlatova. Přidejte k ní na kolečka nakrájené párky a rovnoměrně je opečte. Mezitím si oloupejte brambory a pokrájejte je na kostičky. Jakmile jsou párky opečené, zaprašte je moukou a minutu společně promíchávejte. Přidejte prolisovaný česnek a sladkou papriku a nechte je pár vteřin rozvonět.


Ke směsi v hrnci začněte po částech přilévat vodu. Před každým přilitím obsah hrnce dobře promíchejte, aby se z mouky neudělaly hrudky. Nakonec vše osolte, opepřete a přidejte nakrájené brambory. Vařte cca 15 minut a můžete podávat.


Pokud by polévka nebyla dostatečně hustá, přidejte do ní najemno nastrouhanou bramboru a krátce povařte. Uvolněný škrob polévku dozahustí.


NÁŠ TIP

Hotovou polévku můžete doplnit ještě o nasekanou čerstvou petrželku nebo lžíci sušené majoránky. Pokud byste zvolili majoránku, promněte ji v dalních, aby se rozvoněla, a asi minutu vařte spolu s polévkou.



Úterý: Krkovice zapečená s bramborem, cibulí a smetanou


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • sůl a pepř

Postup:

Nejdřív ze všeho dejte rozehřívat troubu na 200 °C a můžete se pustit do vaření. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Pokud máte krkovici vcelku, nakrájejte ji na čtyři plátky. Ty postupně naklepte, osolte a opepřete.


Do větší zapékací mísy vyskládejte vrstvu brambor a dobře ji osolte a opepřete. Přidejte krkovici, na ně položte nakrájenou cibuli a navrch rozprostřete zbytek brambor a také je osolte a opepřete. Nakonec vše rovnoměrně zalijte smetanou a dejte péct na cca jednu hodinu.



Středa: Těstoviny s omáčkou z čerstvých rajčat


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • 4 velké stroužky česneku

  • 6 lžic řepkového oleje

  • sůl a pepř

Postup:

Cibule oloupejte, rozpůlte a nakrájejte na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce řepkového oleje a cibuli na něm opečte do zlatova. Mezitím si opláchněte rajčata a nakrájejte je na čtvrtiny.


Jakmile je cibule hotová, dejte ji stranou. Do pánve přidejte zbytek oleje a začněte na něm opékat rajčata - rajčata opékejte nejdříve na řezných stranách a otočte je teprve ve chvíli, kdy začínají zlátnout. V této chvíli dejte vařit špagety.


Když jsou rajčata opečená, rozmáčkněte je v pánvi vařečkou tak, aby z nich vytekla zbývající šťáva. Česnek nakrájejte na plátky, spolu s cibulí ho přidejte k rajčatům a nechte společně pár minut restovat.


Nakonec celý obsah pánve důkladně promíchejte - je důležité, aby se uvolnila rajčatová dužina od slupky. Vše osolte, opepřete, přidejte vařené špagety, ještě jednou promíchejte tak, aby se jednotlivé suroviny propojili. Hotové těstoviny můžete dozdobit strouhaným sýrem nebo čerstvou bazalkou.



Čtvrtek: Čočka na kyselo s párkem a volským okem


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • lžíce hladké mouky

  • řepkový olej

  • špetka cukru

  • 2 bobkové listy

  • 2 lžíce bílého vinného octa

  • lžička soli

Postup:

Čočku zalijte v hrnci studenou vodou a přiveďte k varu. Nechte pár minut vařit, poté ji slijte a znovu zalijte studenou vodou. Vody dejte raději více než méně. Přidejte sůl, bobkový list a na mírném ohni ji pod pokličkou vařte cca 30 minut. Uvařenou čočku slijte tak, abyste zachytili přebývající vodu a odstraňte bobkový list. Z přebývající vody si odměřte jeden hrnek a dejte ho prozatím stranou.


Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na drobno a na oleji ji opečte do zlatova. Orestovanou ciblu zaprašte hladkou moukou a 2 minuty míchejte. Do pánve přilijte polovinu hrnku s vodou z čočky a dobře míchejte, aby se z mouky neudělaly hrudky. Dolijte druhou část vody, opět dobře promíchejte, osolte a nechte na mírném ohni vařit cca 15 minut. Omáčku nevařte moc zprudka, jinak by se příliš zredukovala.


Mezitím, co se vaří omáčka, připravte z vajec volská oka a prohřejte nožičky párků - případně je opečte nakrájené na kolečka. Hotovou omáčku ochuťte vinný octem a špetkou cukru. Nakonec do ní vmíchejte uvařenou čočku, krátce společně prohřejte a můžete podávat spolu s volskými oky a párky.



Pátek: Opečené knedlíky s vajíčky a rajčatovým salátem


Zakoupené suroviny na 4 porce:

Ze spíže budete potřebovat:

  • řepkový olej

  • 200 ml vody

  • 4 lžičky cukru

  • sůl a pepř

  • 4 lžíce bílého vinného octa

Postup na knedlíky s vajíčkem:

Houskový knedlík nakrájejte na cca 1 cm velké kostičky. Na pánvi rozehřejte řepkový olej a opečte na něm jednu nadrobno nakrájenou cibuli až zesklovatí. K cibuli přihoďte nakrájený knedlík a nechte ho opéct do zlatova.

Vejce rozklepněte do misky, osolte je, opepřete a vidličkou našlehejte. Přilijte je k opečeným knedlíkům, pánev stáhněte z plotýnky a důkladně promáchejte, až se vajíčka dodělají teplem z rozehřáté pánve.


Postup na rajčatový salát:

Rajčata a zbylou cibuli nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte vodu, 4 lžíce řepkového oleje, vinný ocet, cukr, sůl a pepř. Míchejte dokud se cukr a sůl nerozpustí. Přidejte nakrájená rajčata a cibuli.


NÁŠ TIP:

Rajčatový salát můžete doplnit i dvěma lžícemi nasekané čerstvé petrželky.


Jak jsme počítali cenu za porci?


Na všech 5 receptů budete dohromady potřebovat 10 hlavních surovin. A k nim ještě několik drobností ze spíže. Výslednou cenu jsme počítali pouze z hlavních surovin, které je na recepty potřeba zakoupit.


Recepty na všední dny jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny nakoupené potraviny. Přesto nám zbylo 500 gramů brambor a 4 vejce, které tedy můžete využít v jiném receptu.


V receptech jsme použili:


jablko2.png
bottom of page