top of page
hruska.png

Krůtí stehna pečená na zelenině

Není stehno jako stehno. To krůta vydá hned na několik porcí. Proto jsme se rozhodli upéct jen dvě a přesto tak vytvoříte plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. Jedná se o velmi jednoduchý recept a jedna porce vyjde cca na 98 korun.



Suroviny na 4 porce:


Postup:

Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kostky a brambory a cibuli na půlměsíčky. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm osolená a opepřená krůtí stehna tak, aby se zatáhla a kůže získala zlatavý nádech.


Do pekáče rozprostřete osolenou zeleninu a brambory. Vše zakapejte lžící oleje a navrch dejte opečená stehna. Posypte je oblíbenými bylinkami, zakryjte víkem a pečete v troubě rozehřáté na 180 °C cca 2-2,5 hodinky.


Před koncem pečení sundejte poklop a ještě cca 10 minut nechejte péct, aby se udělala na stehnech vytvořila kůrčička. Hotová stehna můžete před podáváním obrat a rozdělit na talíře, nebo je můžete na stůl donést v celku a každý si odebere svou porci. Podávejte se zeleninou upečenou s masem, případně doplňte o dušenou rýži.


NÁŠ TIP:

Vložte do pekáče více kořenové zeleniny a brambor. Takto upečená zelenina je výborná jen tak v kombinaci s čerstvým pečivem.



Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • 1 kg mrkve z Farmy rodiny Němcovy - využity pouze 2 mrkve, 32 Kč

  • 1 celer z Rodinné farmy Šlapanice - využita pouze 1/2 celeru, 39 Kč

  • 250 g petržele od Zeleninových bedýnek - využity 2 petržele, 33 Kč

  • 1 kg brambor z Farmy rodiny Němcovy - využity 4 menší brambory, 24 Kč

  • 1x krůtí spodní stehna od České krůty, - podle velikosti, 188,10 Kč

  • BIO tymián - svazek z Horňácké farmy - využita 1/2 svazku, 33 Kč

  • 500 g BIO rýže dlouhozrnné bílé od Probio - využito 250 g, 44 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • 1 cibuli

  • 3 lžíce oleje

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

jablko2.png
bottom of page