top of page
hruska.png

Jelení svíčková s bylinkovými houbami

Zvěřina, jalovec a houby - téhle kombinaci už nic nechybí! Doplnit ji můžete ještě o smetanu, ale stejně tak si pochutnáte i bez ní. Pokud máte tu možnost, doporučujeme při vaření sáhnout po hříbcích. Chybu každopádně neuděláte ani se žampiony :-)



Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg jelení svíčkové

  • 40 g másla

  • 3 rozdrcené jalovce

  • 1 bobkový list

  • sůl, pepř

  • 2 lžíce oleje

  • 500 g hub (hříbky či žampiony)

  • 250 ml smetany (nemusí být)

  • 2 lžíce čerstvých bylinek - kerblíku, libečku apod.

Postup:

Troubu rozehřejte na 200 °C. Jelení svíčkovou očistěte, odblaňte, ze všech stran důkladně osolte a opepřete a obalte v rozdrceném jalovci. Na polovině másla svíčkovou zprudka opečte, aby se maso ze všech stran zatáhlo. I s máslem ji přendejte do uzavíratelného pekáčku, přidejte bobkový list, přiklopte víkem a pečte 20 minut.


Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na oleji a zbytku másla je osmahněte dozlatova a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte po ruce smetanu, zalijte jí houby a krátce společně povařte. Maso vyndejte z trouby, nakrájejte na šikmé plátky a podávejte s houbami. Na talíři vše štědře posypete nasekanými bylinkami.


NÁŠ TIP:

Podávejte s bramborou kaší nebo opečenou bagetkou a s bylinkovým či obyčejným máslem.


Na jelení svíčkovou s houbami budete potřebovat:





jablko2.png
bottom of page