Zvěřina, jalovec a houby - téhle kombinaci už nic nechybí! Doplnit ji můžete ještě o smetanu, ale stejně tak si pochutnáte i bez ní. Pokud máte tu možnost, doporučujeme při vaření sáhnout po hříbcích. Chybu každopádně neuděláte ani se žampiony :-)
Suroviny na 4 porce:
1 kg jelení svíčkové
40 g másla
3 rozdrcené jalovce
1 bobkový list
sůl, pepř
2 lžíce oleje
500 g hub (hříbky či žampiony)
250 ml smetany (nemusí být)
2 lžíce čerstvých bylinek - kerblíku, libečku apod.
Postup:
Troubu rozehřejte na 200 °C. Jelení svíčkovou očistěte, odblaňte, ze všech stran důkladně osolte a opepřete a obalte v rozdrceném jalovci. Na polovině másla svíčkovou zprudka opečte, aby se maso ze všech stran zatáhlo. I s máslem ji přendejte do uzavíratelného pekáčku, přidejte bobkový list, přiklopte víkem a pečte 20 minut.
Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na oleji a zbytku másla je osmahněte dozlatova a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte po ruce smetanu, zalijte jí houby a krátce společně povařte. Maso vyndejte z trouby, nakrájejte na šikmé plátky a podávejte s houbami. Na talíři vše štědře posypete nasekanými bylinkami.
NÁŠ TIP:
Podávejte s bramborou kaší nebo opečenou bagetkou a s bylinkovým či obyčejným máslem.
Comments