top of page
hruska.png

Souboj jablečných moštů: Který je lepší?

Ovocné mošty nejsou jen pro letní osvěžení. I teď na podzim se hodí, zvlášť proto, že jsou zásobárnou vitamínů. Podávat je můžete třeba i ohřáté a se skořicí. Pan Hlavička se dal do testování moštů od dodavatelů Appela a Moštárna Louny. Který byl lepší?


Dodržovat pitný režim a ještě dělat něco pro zdraví - to je fajn věc a proto kdysi „pámbů“ řekl: „Budiž mošt.” Stoprocentní ovocné šťávy lisované za studena a následně šetrně pasterované jsou součástí naší lednice už dlouhou dobu. Na Scuku si většinou kupuju balení ve velké krabici se stáčidlem, protože je prostě fajn otevřít lednici a načepovat si rovnou do sklínky.


Tentokrát jsem se rozhodl otestovat dva srovnatelné produkty. Čirou stoprocentní jablečnou šťávu a míchaný mošt jablko–mrkev. Na stole mi přistály lahvinky od dvou dodavatelů; Moštárna Louny a Appela.

Hned na úvod mohu svědomitě říct: obojí šmakovalo, obojí splnilo mé nároky na chuť i sladkost, obojí je vyrobeno poctivě, bez doslazování a bez zbytečných konzervantů a jiných potravinářských pomocníčků.

Nabízenou příchuť jablko–mrkev jsem pro testování zvolil úmyslně, protože v dětství jsem miloval strouhanou mrkev se strouhaným jablkem. Mošty jablko–mrkev chutnaly stejně jako „voda” z oné tehdejší strouhané směsi. Jen samozřejmě výrazněji, protože vylisovaná šťáva je přeci jen něco jiného než to, co vyteče z nastrouhaného ovoce a zeleniny. Oba míchané produkty jsou v poměru 4:1, takže 80 % tvoří jablečná šťáva, 20 % šťáva mrkvová. Řekl bych, že poměr je optimální, mrkvovitost je dostatečně výrazná, ale pořád je to ovocný mošt, ne zeleninová šťáva.


Jako druhý testovaný výrobek jsem volil čirou jablečnou šťávu. Musím přiznat - domů si objednáváme pouze tuto čirou, protože ty nečiré nám poněkud urychlují metabolismus. Ale zase je to dobrý tip pro lidi, kteří mají problematické vyprazdňování - nefiltrovaný mošt umí zázraky. Po chuťové stránce jsou produkty od Appely i od Moštárny Louny srovnatelné. Obojí je natolik výrazné a hutné, že si mošty po načepování do sklenice ředím filtrovanou vodou. Appelu jsem ředil 1:1, Lounské mošty dokonce až 1:2 (jeden díl moštu, dva díly vody). Záleží samozřejmě na individuální chuti, někdy si dám mošt „plnotučný”, ale když je horko, tak mi víc vyhovuje ředěný. Dalších příchutí je na Scuku k objednání celá hromada, takže si vybere každý mlsoun. Stejně tak je připravena řada různých velikostí balení podle vašich potřeb. U nás doma už je v lednici vyhrazeno stálé místo pro pětilitrový box.


Objevte i další příchutě:


jablko2.png
bottom of page