top of page
hruska.png

Hovězí roštěnky na houbách

Obrázek autora: Pája a VerčaPája a Verča

Jednoduché perfektní jídlo v podobě hovězí roštěné na houbách se hodí doslova do každého počasí. Šťavnatý plátek, vynikající houbová omáčka a k tomu jednoduchá příloha? Co víc si přát.


Recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz a ekofarmy Babiny s autorkami Velké svačinkové a obědové bichle

Suroviny:

Postup:

Na přípravu hovězí roštěné na houbách budete potřebovat kvalitní kousek hovězího. Odvděčí se vám pak skvělou chutí a šťavnatostí. Na omáčku se nebojte použít houby čerstvé ale klidně i sušené - předem namočené.


Hovězí roštěnou nakrájejte na přibližně 1,5 cm tenké plátky. Ty naklepejte klidně jen klouby prstů, osolte je a opepřete, potřete hořčicí a nakonec zaprašte hladkou moukou. Předem si nakrájejte cibuli nadrobno.


Do pánve dejte rozpustit sádlo a zprudka na něm orestujte roštěnky z obou stran dozlatova. Díky tomuto kroku se maso zatáhne a zadrží v sobě šťávu. Jakmile je maso opečené, snižte teplotu plotýnky, do pánve k výpeku přidejte cibuli a na středním plameni ji orestujte dozlatova. Jakmile má cibule tu správnou barvu, podlijte ji připraveným vývarem a přidejte zpět orestované roštěnky. Takto pod pokličkou duste cca 40 minut - zde velmi záleží na kvalitě a stáří masa.


Čerstvé houby, nakrájejte je na tenké plátky a 2-3 minuty je restujte na půl lžíci másla. Pokud máte sušené houby, nechejte je alespoň půl hodiny před přípravou nabobtnat ve vodě. Houby přidejte k masu a nechte 15 minut společně povařit.


Jakmile je maso měkké, přidejte zbývající máslo, promíchejte a odstavce z plotýnky. Omáčka tak bude krásně krémová. Jako přílohu doporučujeme rýži.


Náš tip: Vodu z namáčení sušených hub nevylévejte. Můžete jí zcela či částečně nahradit hovězí vývar. Omáčka tak získá ještě výraznější houbovou chuť.



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?

Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Postupně jsme vydaly Velkou svačinkovou a obědovou bichli - dvě kuchařky se 190 recepty na dobroty do školy i do práce. Ty by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšných crowdfundingových kampaní. Za první rok se jen svačinkové kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek i obědů!


Velkou svačinkovou a obědovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby bylo každé jídlo pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S těmito kuchařkami už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

Comentários


jablko2.png
bottom of page