top of page
hruska.png

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka jsou jídlem králů! Jde o maso, které se díky pomalému vaření rozpadá snad ještě před zakrojením. V kombinaci s omáčkou z červeného vína ohromí obzvlášť při slavnostní hostině a strávníci na něj budou vzpomínat ještě dlouho poté. Nejlepší ale je, že se jídlo většinu času vaří prakticky samo a vy jen čekáte, až budete moct usednout ke stolu.


Počet porcí: 4


Suroviny:

Postup:

Hovězí líčka nakrájejte na větší kostky, důkladně je osolte a opepřete. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pokrájená líčka na něm zprudka opečte ze všech stran do zlatova. Použijte nejlépe takový hrnec, který můžete dát i s pokličkou do trouby. Jakmile je maso zatáhnuté, dejte ho do misky stranou.


Dno hrnce znovu zakápněte trochou oleje, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a restujte až zesklovatí. Když má cibule tu správnou barvu, přihoďte k ní česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Společně opékejte cca 10 minut. Zelenina by měla mít zlatavý nádech.


Vraťte do hrnce opečená líčka, přilejte vývar a červené víno. Přidejte nové koření, bobkový list, snítku rozmarýnu i tymiánu a rajčatový protlak. Vše dobře promíchejte a nechte probublávat cca 30 minut. Teď máte dvě možnosti - buď líčka dokončíte jen vařením v hrnci, nebo je dopečete v troubě. Za nás doporučujeme finální úpravu v troubě, líčka tak budou mít ještě intenzivnější chuť.


Pokud zvolíte vaření v hrnci, nastavte plotýnku na nižší výkon a nechte celý obsah hrnce pod pokličkou probublávat ještě 3 hodiny. Jestliže dáte naopak přednost troubě, rozpalte ji nejdřív na 160 °C. Používáte-li hrnec vhodný do trouby, jen jídlo zakryjte pokličkou a nechte péct 3 hodiny. V opačném případě přendejte celý obsah hrnce do pekáčku a zakryjte ho víkem nebo alobalem.


10 minut před tím, než budou líčka hotová, orestujte pokrájené žampiony. Hotová líčka vyndejte z hrnce nebo pekáče a šťávu se zbytkem zeleniny propasírujte přes sítko. Získáte tak krásně hustou omáčku. Do hotové omáčky vraťte líčka, přidejte máslo a promíchejte. Líčka podávejte s orestovanými žampiony a nejlépe s krémovou bramborovou kaší.

0 komentářů
jablko2.png
bottom of page