top of page
hruska.png

Halušky s brynzou a opečenou slaninou

Při vymýšlení receptů jsme tolik oblíbené halušky nemohli vynechat. Tentokrát dáváme přednost verzi s brynzou a opečenou slaninou, verze se zelím je ale naším dalším favoritem. Nezapomeňte, že budete potřebovat speciální síto a halušky, kterým vykouzlíte ikonické tvary. Cena za porci u tohoto jídla vychází na cca 81 korun.



Suroviny na 4 porce:

  • 500 g brambor typu C

  • 200 g hladké mouky

  • 130 g hrubé mouky

  • 200 g slaniny

  • 250 g brynzy

  • 100 g zakysané smetany

  • 1 cibule



Postup:

Brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte přebytečnou vodu. K bramborám postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto. To protlačte přes síto na halušky do vroucí neosolené vody. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch - vyjměte je děrovanou naběračkou. Nechte si trošku vody, ve které se halušky vařily a prozatím ji dejte stranou.


Mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a na pánvi smažte dokřupava. Cibuli nakrájejte najemno a opečte ji až zesklovatí. Zakysanou smetanu ohřejte v kastrůlku a vmíchejte do ní brynzu. Pokud je směs tužší, přidejte trochuu vody z halušek. Do brynzovo-smetanové směsi vmíchejte hotové halušky.


Halušky rozdělte na talíře, posypejte osmaženou slaninou a cibulkou. Případně halušky na talíři zakápněte tukem vypečeným ze slaniny.


Na halušky s brynzou budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • 1kilové balení moučnatých brambor typu C od Zeleninových bedýnek - využito pouze 500 g, 35 Kč

  • 250gramové balení BIO slaniny od JaMi řeznictví - využito pouze 200 g, 166 Kč

  • 2x 250gramové balení ovčí brynzy od Statku Horní dvorce, 2x 82 Kč

  • 150gramové balení zakysané smetany od BIOVavřince - využito pouze 100 g, 29,90 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • cibuli

  • 200 g hladké mouky

  • 130 g hrubé mouky

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

jablko2.png
bottom of page