top of page
hruska.png

Andaluské gazpacho, osvěžující polévka snadno a rychle

Právě vrcholí sezóna rajčat a paprik. Pokud už nevíte, jak úrodu zpracovávat nebo byste se rádi v horkých dnech osvěžili, jste na správném místě! Inspirujte se Španěly a vyzkoušejte gazpacho. Někdo ho nazývá „tekutým salátem”, další tvrdí, že je to studená polévka. Tak či onak vás zajisté osvěží. A co je nejlepší? Připravíte ho za pár minut!


Ingredience na 4 porce polévky:

Postup:

Nejprve připravte zeleninu. Vše omyjte. Rajčata pokrájejte na čtvrtky. Můžete odstranit semena, ale není to nutné. Okurku oloupejte, tím zajistíte, že nebude gazpacho hořké. Poté ji nakrájejte na menší kousky. Červenou i zelenou papriku zbavte bílé dužiny a semínek, poté je pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky.


Všechny suroviny můžete rovnou smíchat. Směs dejte do mixéru nebo blendru. Přidejte olivový olej, ocet a trochu soli a pepře. Rozmixujte suroviny do hladké hmoty. Postupně přidávejte kousky chleba a dále mixujte. S mixování přestaňte, až dosáhnete konzistence, se kterou budete spokojeni.


Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř nebo ocet dle své chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody a znovu promíchat. Gazpacho nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici, ideálně déle, aby se propojily všechny chutě.


Před podáváním polévku dobře promíchejte. Servírujte vychlazenou v miskách nebo sklenicích. Na závěr můžete přidat nasekanou bylinku jako ozdobu nebo pro strukturu přidejte pokrájená rajčata, okurky nebo papriky přímo do misky.


Nebojte se experimentovat. Chybí vám některá surovina? Nic se neděje. Zkuste přidat například chilli papričky, jahody nebo vynechte okurku. Každý preferuje jinou vyváženost jednotlivých surovin, proto se nebojte zkoušet nové kombinace.


Při přípravě polévky budete potřebovat:




jablko2.png
bottom of page