hruska.png

Vyzkoušejte domácí chléb bez hnětení

Pečete domácí chléb a rádi byste zkusili nový recept? Nebo jste si podle našeho návodu založili kvásek a čeká vás chlebová premiéra? Ať tak či tak, pusťme se do toho! Recept pro nás i pro vás připravila naše Vendy, jejíž další zázraky v kuchyni najdete na jejím blogu Dobroty Dulinka.



Základní vybavení


Chléb budeme péct v nádobě, nejlepší je litinový hrnec, který skvěle rozvádí teplo. Můžete ale použít varné sklo i plechový hrnec s poklicí. Pro kynutí se bude hodit proutěná ošatka a aby mohl chléb rovnoměrně stydnout po vyndání z trouby, mějte po ruce kovovou mřížku, přesně tu, kterou používáte na horké hrnce.


Jdeme péct


Pečení je věda, ale jakmile budete mít za sebou první druhý pecen chleba, věřte nám, půjde to lépe a lépe a vaše pekařské dovednosti se budou jen zlepšovat.


Ingredience:


Postup:

  • 1. den, ideálně večer

Připravíme si rozkvas: v míse důkladně rozmícháme kvásek ve vodě. Poté ho ve velké míse smícháme s ostatními surovinami. Necháme v zakryté míse 12 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Žádné hnětení jen spojit suroviny.


  • 2. den, po 12 hodinách

Dnes nás čeká pečení. Připravíme si pomoučněnou ošatku, vál, litinový hrnec či jinou nádobu na pečení a mřížku.