Pečete domácí chléb a rádi byste zkusili nový recept? Nebo jste si podle našeho návodu založili kvásek a čeká vás chlebová premiéra? Ať tak či tak, pusťme se do toho! Recept pro nás i pro vás připravila naše Vendy, jejíž další zázraky v kuchyni najdete na jejím blogu Dobroty Dulinka.
Základní vybavení
Chléb budeme péct v nádobě, nejlepší je litinový hrnec, který skvěle rozvádí teplo. Můžete ale použít varné sklo i plechový hrnec s poklicí. Pro kynutí se bude hodit proutěná ošatka a aby mohl chléb rovnoměrně stydnout po vyndání z trouby, mějte po ruce kovovou mřížku, přesně tu, kterou používáte na horké hrnce.
Jdeme péct
Pečení je věda, ale jakmile budete mít za sebou první druhý pecen chleba, věřte nám, půjde to lépe a lépe a vaše pekařské dovednosti se budou jen zlepšovat.
Ingredience:
300 g pšeničné mouky
320 g vody
100 g slunečnicových semínek
10 g soli (2 lžičky)
5 g drceného kmínu (1 lžička)
2 g nového mletého koření (0,5 lžičky)
(můžete použít i speciální směs koření pro přípravu chlebu)
Postup:
1. den, ideálně večer
Připravíme si rozkvas: v míse důkladně rozmícháme kvásek ve vodě. Poté ho ve velké míse smícháme s ostatními surovinami. Necháme v zakryté míse 12 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Žádné hnětení jen spojit suroviny.
2. den, po 12 hodinách
Dnes nás čeká pečení. Připravíme si pomoučněnou ošatku, vál, litinový hrnec či jinou nádobu na pečení a mřížku.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a začneme překládat. Roztáhneme do tvaru obdélníku a začneme chycením za pravý horní a dolní roh a přehneme směrem doleva, tak do 2/3. Poté chytneme levé rohy a přehneme doprava. Pak shora dolu a to samé opakujeme i ze spodu nahoru.
Těsto trochu utáhneme tím, že jej lehce stočíme a dáme do ošatky kynout alespoň na 2 hodiny. Ošatku přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. To, zda už je chléb správně vykynutý, můžeme zkusit pomocí „prstového testu“. Prstem zatlačíme do těsta u jeho okraje. Když se těsto rychle vrací zpět, je potřeba ještě kynout. Když se jen tak líně vrací, je čas péct :-)
Troubu zapneme na 250 °C a rovnou do ní dáme předehřát litinový hrnec i s poklicí. Jakmile bude předehřáto, tak necháme ještě dalších 15 minut vyhřívat hrnec. Chleba z ošatky opatrně vyklopíme do rozpáleného hrnce, přiklopíme a pečeme 10 minut zakryté na 250 °C. Poté sundáme poklici a pečeme dalších 20—25 minut, stále na 250 °C. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce, aby chladnul rovnoměrně i zespoda.
Comments