hruska.png

Silvestrovské dobroty podle Míši a Moniky z Eat Your Fears

Svátky jsou pomalu za námi a blíží se silvestr, který většina z nás stráví v teple domova. Zkuste si s námi letos pro svou rodinu a přátele připravit trochu jiné pohoštění. Takové, které zasytí a zároveň bude chutnat.


Místo kupovaných chipsů nakrájejte brambory nebo zeleninu na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem a upečte v troubě. Stejně tak je možné upéct například vařenou cizrnu obalenou v oleji a koření (například v uzené paprice). Do misek nasypte ořechy a na talíře dejte zeleninu. Mrkněte na naše rychlé recepty, se kterými bude silvestrovské mlsání o něco zdravější.


Zelenina s dipy

Budete potřebovat:

Postup:

Nakrájejte na proužky nebo na kousky různé druhy zeleniny (mrkev, okurku, řapíkatý celer, papriku, kedlubu, ředkev…) a podávejte je s jednoduchými dipy v mističkách.


Avokádový dip vytvoříte smícháním rozmačkaného avokáda, 60 g krémového sýra, stroužku česneku, soli, pepře a trochy šťávy z citrónu.


Pro smetanový dip budete potřebovat 200 g zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, pepř a sušenou bazalku.


Fantazii se meze nekladou a jako základ pro dip můžete použít také tvaroh, žervé, máslo nebo ricottu. Dochucující složkou můžou být různá koření (kari, paprika, bylinky), sýry, ryby a další.


Kari krekry s římským kmínem

Budete potřebovat:

Postup:

Ingredience promícháme dohromady a vytvoříme těsto, které vložíme na 15 minut do ledničky. Poté ho rozválíme mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát, který nakrájíme na čtverečky. Pečeme na 170 °C cca 20 minut, hodně ale záleží na tloušťce kreker, takže raději průběžně kontrolujeme.


Silvestrovské placičky

Budete potřebovat:

  • 1 střední cuketa

  • 120 g čedaru

  • 70 g slaniny

  • 60 g blanšírovaných mandlí

  • 2 vejce

  • ½ cibule

  • stroužek česneku

  • 1 lžička soli

  • ½ lžičky pepře

Postup:

Cuketu omyjeme a nastrouháme najemno. Posolíme ji a po chvíli z ní vymačkáme vodu (nám zbylo cca 180 g vymačkané cukety). Mandle rozmixujeme na mouku, čedar nastrouháme najemno a slaninu s cibulí nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme, osolíme, opepříme a dochutíme prolisovaným česnekem.


Pomocí lžíce klademe na pečicí papír malé bochánky (cca 18 kusů). Pečeme přibližně 30 minut na 180 °C. Vyndáme z trouby tehdy, když budou lehce zlaté.


Kdo pro vás recept napsal?

Naše jména jsou Monika a Míša. Jsme dvě kamarádky, ale také spolužačky, poznaly jsme se při studiu nutriční terapie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde nyní pokračujeme v magisterském studiu.


Spojila nás láska k jídlu, ke sportu a celkově udržitelnému zdravému životnímu stylu. Před pár lety jsme založily projekt Eat your fears, fungující převážně na instagramu @eat_your_fears. Snažíme se šířit myšlenku o důležitosti kvalitní stravy a také edukujeme o diabetu. Zastáváme to, že jídlo má nejen chutnat, ale i být našemu tělu ku prospěchu a snažíme se Vám přinášet recepty, které dokazují, že tyto dva požadavky rozhodně jde spojit!


Eat Your Fears mají kuchařku!

Monika s Míšou vydaly i vlastní kuchařku, mrkněte na jejich e-shop, kde ji můžete pořídit. Kniha obsahuje kromě 70 receptů i teoretickou část, kde najdete hodnotné informace o jídle, vitamínech, minerálech i diabetes. Recepty mají dokonce i přehledná označení, zda jsou bez masa, lepku, laktózy nebo zda jsou low carb.


jablko2.png