Bulharská musaka
- Tým Scuk.cz
- 14. 8. 2023
- Minut čtení: 2
Tohle původně bulharské jídlo můžete připravit na několik různých způsobů. Nejvíc si ho ale vychutnáte podle původní receptury s mletým masem. Spolu s nezaměnitelnou chutí nás na tomto receptu baví také to, že nevyjde nijak draho. Jedna porce vychází přibližně na 83 korun :-)

Suroviny na 4 porce:
1 kg brambor
750 g lilku
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku
500 g mletého masa - hovězí nebo mix
3/4 lžíce sušené saturejky
200 g konzervovaných rajčat
4 vejce - nejlépe ta od šťastných slepic
2 lžíce bílého jogurtu
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Lilky nakrájejte na 1 centimetr široká kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem, osolte a vložte do trouby na cca 15 minut - v této chvíli by měl začít lilek hnědnout. Upečený lilek vyndejte z trouby a dejte prozatím stranou.
V hrnci si rozehřejte olivový olej a na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte maso a zprudka ho opečte. Během opékání se ho vařečkou zároveň pokuste co nejvíce rozmělnit. Jakmile se maso zatáhne, přidejte nadrobno nasekaný česnek, konzervovaná rajčata a koření a nechte ho 10 minut dusit.
Uvařené brambory nakrájejte i se slupkou na 5mm plátky. Hluboký pekáč vytřete olivovým olejem a na dno skládejte plátky brambor a osolte je. Pokračujte vrstvou lilku a rovnoměrnou vrstvou masové směsi - využijte cca polovinu. Poté vše zopakujte a skládání završte vrstvou brambor.
Nakonec si v misce rozšlehejte vajíčka a jogurt se solí. Zalijte navrstvené suroviny a nezakryté pečte v předem rozpálené troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
Na musaku budete potřebovat:
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Pro přípravu receptu jsme objednali:
kilové balení brambor z farmy rodiny Němcovy, 16 Kč
2 střední lilky o váze cca 750 gramů z farmy Hrdlička, 79 Kč
půlkilové balení mletého masa z Poctivé farmy, 148 Kč
BIO saturejku Sonnentor od Country Life - využito pouze tři čtvrtě lžíce, 62 korun
konzervovaná rajčata od PROBIO - využita pouze polovina, 33 Kč
balení 6 vajec z volného chovu od Z_louky - využity pouze 4 ks, 56 Kč
kelímek bílého jogurtu od BioVavřince, 22,90 Kč
Ze spíže jsme využili:
1 žlutou cibuli
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl a pepř
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Comments