top of page
hruska.png

Bulharská musaka

Tohle původně bulharské jídlo můžete připravit na několik různých způsobů. Nejvíc si ho ale vychutnáte podle původní receptury s mletým masem. Spolu s nezaměnitelnou chutí nás na tomto receptu baví také to, že nevyjde nijak draho. Jedna porce vychází přibližně na 83 korun :-)



Suroviny na 4 porce:

Postup:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Lilky nakrájejte na 1 centimetr široká kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem, osolte a vložte do trouby na cca 15 minut - v této chvíli by měl začít lilek hnědnout. Upečený lilek vyndejte z trouby a dejte prozatím stranou.


V hrnci si rozehřejte olivový olej a na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte maso a zprudka ho opečte. Během opékání se ho vařečkou zároveň pokuste co nejvíce rozmělnit. Jakmile se maso zatáhne, přidejte nadrobno nasekaný česnek, konzervovaná rajčata a koření a nechte ho 10 minut dusit.


Uvařené brambory nakrájejte i se slupkou na 5mm plátky. Hluboký pekáč vytřete olivovým olejem a na dno skládejte plátky brambor a osolte je. Pokračujte vrstvou lilku a rovnoměrnou vrstvou masové směsi - využijte cca polovinu. Poté vše zopakujte a skládání završte vrstvou brambor.


Nakonec si v misce rozšlehejte vajíčka a jogurt se solí. Zalijte navrstvené suroviny a nezakryté pečte v předem rozpálené troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.


Na musaku budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • kilové balení brambor z farmy rodiny Němcovy, 16 Kč

  • 2 střední lilky o váze cca 750 gramů z farmy Hrdlička, 79 Kč

  • půlkilové balení mletého masa z Poctivé farmy, 148 Kč

  • BIO saturejku Sonnentor od Country Life - využito pouze tři čtvrtě lžíce, 62 korun

  • konzervovaná rajčata od PROBIO - využita pouze polovina, 33 Kč

  • balení 6 vajec z volného chovu od Z_louky - využity pouze 4 ks, 56 Kč

  • kelímek bílého jogurtu od BioVavřince, 22,90 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • 1 žlutou cibuli

  • 4 stroužky česneku

  • olivový olej

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

Comments


jablko2.png
bottom of page