top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

Bulgur s brynzou a pečenou zeleninou

Řídíte se při vaření ročním obdobím? Tento recept je úžasně podzimní - zahřeje, zasytí a součástí je jak dýně, tak zelí a kořenová zelenina. Jedna porce navíc vychází na velmi sympatických cca 53 korun.



Suroviny na 4 porce:

  • polovina dýně, například hokkaido

  • 8 menších mrkví

  • 1/4 červeného hlávkového zelí

  • 250 g bulguru

  • 125 g brynzy

  • 600 ml zeleninového vývaru

  • olivový olej

  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Troubu rozpalte na 180 °C. Dýni a mrkev nakrájejte na větší kostky a zelí překrájejte na proužky. Dýni a mrkev rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a dejte péct na 30 minut. Po 15 minutách přidejte na plech i nakrájené zelí.


Bulgur propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vývarem. Dejte vařit na mírný stupeň, dokud nebude hotový tzv. na skus. Pokud v hrnci přebývá vývar, slijte ho. Hotový bulgur promíchejte s upečenou zeleninou, dochuťte solí a pepřem a posypte rozdrobenou brynzou. K dozdobení můžete využít bylinky nebo granátové jablko.


NÁŠ TIP:

Pokud nemáte předem uvařený zeleninový vývar, doporučujeme mít ve spíži připravenou Bujónku. Že nevíte, co je Bujónka? Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, houby, nebo ryby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.


Na bulgur se zeleninou budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • BIO Dýni hokkaido z farmy Uhříněves o váze 1,2-1,7 kg - využita polovina, 95 Kč

  • kilové balení mrkve z farmy rodiny Němcovy - využita pouze polovina, 29 Kč

  • 800gramová hlávka červeného zelí z farmy Procházka Semice - využita pouze čtvrtina, 53 Kč

  • 250gramové balení BIO ječmenného bulguru od Country Life, 42 Kč

  • 125 g ovčí brynzy od Statku Horní Dvorce, 82 Kč

  • malá sklenička zeleninové bujónky - využita pouze 1 lžíce na 600 ml vývaru, 99 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • olivový olej

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

0 komentářů

Comentarios


jablko2.png
bottom of page