Je ve vaší kuchyni zvěřina jako doma, nebo si na tohle maso nevzpomenete jak je rok dlouhý? Máme pro vás recept, po jehož přípravě u vás zvěřina zdomácní. Co do přípravy je rychlý, snadný a maso se většinu času samo peče v troubě. Recept je napočítán pro 5 strávníků a jedna porce vychází na cca 88 korun.
Suroviny na 5 porcí:
1 kg zvěřiny nakrájené na menší kostky (může být i mix dančího, jeleního či srnčího)
2 cibule
3 stroužky česneku
3 řapíky celeru
3 mrkve
3 snítky čerstvého rozmarýn či tymiánu
2 dcl bílého vína
3 lžičky džemu z červeného rybízu
1 l hovězího vývaru (pokud nemáte, můžete nahradit vodou)
olivový olej
hladká mouka
sůl a pepř
1 kg brambor
Postup:
Nakrájené maso poprašte moukou, osolte a opepřete. Následně ho na středním stupni osmahněte na pánvi dokud nezhnědne. Maso přendejte do hrnce vhodného do trouhy nebo pekáče, který můžete přiklopit a zatím uložte stranou.
Rozpalte troubu na 180 °C. Do pánve vlijte pár lžic vývaru a uvolněte přípečky na pánvi. Tento krok doporučujeme nevynechávat - uvolněné výpečky zvýrazní chuť jídla. Jakmile se výpečky uvolní, přidejte nadrobno nakrájenou cibulia opékejte až do chvíle, kdy zesklovatí. K cibuli poté přidejte na malé kostičky nakrájené řapíky celeru, mrkve a česneku. Opékejte až do chvíle, kdy začne zelenina získávat jemný nazlátlý nádech. Nakonec přilijte víno a nechte ho odpařit.
Zeleninovou směs přidejte do hrnce k masu, přidejte bylinky, džem a vývar. Přikryjte a duste v troubě 1,5-2 hodinky, dokud nebude maso měkké. Nejlepší je dušenou zvěřinu podávat s do měkka uvařenými a rozšťouchanými bramborami.
NÁŠ TIP:
Pokud nemáte předem uvařený zeleninový vývar, doporučujeme mít ve spíži připravenou Bujónku. Že nevíte, co je Bujónka? Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, houby, nebo ryby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.
Na dušenou zvěřinu budete potřebovat:
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Pro přípravu receptu jsme objednali:
kilo jeleního masa od Poctivé farmy, 238 Kč
kilo cibule z farmy rodiny Němcovy - využity pouze 2 cibule, 23 Kč
půlkilový řapíkatý celer z farmy Hanky Součkové - využity pouze 3 řapíky, 48 Kč
kilo mrkve ze Zeleninové farmy Procházka Semice - využity pouze 3 mrkve, 23 Kč
BIO svazek tymiánu nebo rozmarýnu z Horňácké farmy, 28 Kč
lahev bílého vína Pinoc Blanc z Vinařství Spielberg - využity 2 dcl, 199 Kč
sklenička džemu z červeného rybízu od Via Delicia - využity pouze 3 lžičky čili asi 45 g, 105 Kč
malá sklenička hovězí bujónky - využity pouze 2 lžíce na 1 l vývaru, 123 Kč
2kilové balení brambor z farmy Procházka Semice - využito pouze 1 kilo, 33 Kč
Ze spíže jsme využili:
česnek
hladká mouka
olivový olej
sůl a pepř
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Комментарии