top of page
hruska.png

Zvěřinové ragú se šťouchanými bramborami

Obrázek autora: Tým Scuk.czTým Scuk.cz

Je ve vaší kuchyni zvěřina jako doma, nebo si na tohle maso nevzpomenete jak je rok dlouhý? Máme pro vás recept, po jehož přípravě u vás zvěřina zdomácní. Co do přípravy je rychlý, snadný a maso se většinu času samo peče v troubě. Recept je napočítán pro 5 strávníků a jedna porce vychází na cca 88 korun.



Suroviny na 5 porcí:

  • 1 kg zvěřiny nakrájené na menší kostky (může být i mix dančího, jeleního či srnčího)

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 3 řapíky celeru

  • 3 mrkve

  • 3 snítky čerstvého rozmarýn či tymiánu

  • 2 dcl bílého vína

  • 3 lžičky džemu z červeného rybízu

  • 1 l hovězího vývaru (pokud nemáte, můžete nahradit vodou)

  • olivový olej

  • hladká mouka

  • sůl a pepř

  • 1 kg brambor

Postup:

Nakrájené maso poprašte moukou, osolte a opepřete. Následně ho na středním stupni osmahněte na pánvi dokud nezhnědne. Maso přendejte do hrnce vhodného do trouhy nebo pekáče, který můžete přiklopit a zatím uložte stranou.


Rozpalte troubu na 180 °C. Do pánve vlijte pár lžic vývaru a uvolněte přípečky na pánvi. Tento krok doporučujeme nevynechávat - uvolněné výpečky zvýrazní chuť jídla. Jakmile se výpečky uvolní, přidejte nadrobno nakrájenou cibulia opékejte až do chvíle, kdy zesklovatí. K cibuli poté přidejte na malé kostičky nakrájené řapíky celeru, mrkve a česneku. Opékejte až do chvíle, kdy začne zelenina získávat jemný nazlátlý nádech. Nakonec přilijte víno a nechte ho odpařit.


Zeleninovou směs přidejte do hrnce k masu, přidejte bylinky, džem a vývar. Přikryjte a duste v troubě 1,5-2 hodinky, dokud nebude maso měkké. Nejlepší je dušenou zvěřinu podávat s do měkka uvařenými a rozšťouchanými bramborami.


NÁŠ TIP:

Pokud nemáte předem uvařený zeleninový vývar, doporučujeme mít ve spíži připravenou Bujónku. Že nevíte, co je Bujónka? Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, houby, nebo ryby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.


Na dušenou zvěřinu budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • kilo jeleního masa od Poctivé farmy, 238 Kč

  • kilo cibule z farmy rodiny Němcovy - využity pouze 2 cibule, 23 Kč

  • půlkilový řapíkatý celer z farmy Hanky Součkové - využity pouze 3 řapíky, 48 Kč

  • kilo mrkve ze Zeleninové farmy Procházka Semice - využity pouze 3 mrkve, 23 Kč

  • BIO svazek tymiánu nebo rozmarýnu z Horňácké farmy, 28 Kč

  • lahev bílého vína Pinoc Blanc z Vinařství Spielberg - využity 2 dcl, 199 Kč

  • sklenička džemu z červeného rybízu od Via Delicia - využity pouze 3 lžičky čili asi 45 g, 105 Kč

  • malá sklenička hovězí bujónky - využity pouze 2 lžíce na 1 l vývaru, 123 Kč

  • 2kilové balení brambor z farmy Procházka Semice - využito pouze 1 kilo, 33 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • česnek

  • hladká mouka

  • olivový olej

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

Comments


jablko2.png
bottom of page