top of page
hruska.png

Zvěřinové ragú se šťouchanými bramborami

Je ve vaší kuchyni zvěřina jako doma, nebo si na tohle maso nevzpomenete jak je rok dlouhý? Máme pro vás recept, po jehož přípravě u vás zvěřina zdomácní. Co do přípravy je rychlý, snadný a maso se většinu času samo peče v troubě. Recept je napočítán pro 5 strávníků a jedna porce vychází na cca 88 korun.



Suroviny na 5 porcí:

  • 1 kg zvěřiny nakrájené na menší kostky (může být i mix dančího, jeleního či srnčího)

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 3 řapíky celeru

  • 3 mrkve

  • 3 snítky čerstvého rozmarýn či tymiánu

  • 2 dcl bílého vína

  • 3 lžičky džemu z červeného rybízu

  • 1 l hovězího vývaru (pokud nemáte, můžete nahradit vodou)

  • olivový olej

  • hladká mouka

  • sůl a pepř

  • 1 kg brambor

Postup:

Nakrájené maso poprašte moukou, osolte a opepřete. Následně ho na středním stupni osmahněte na pánvi dokud nezhnědne. Maso přendejte do hrnce vhodného do trouhy nebo pekáče, který můžete přiklopit a zatím uložte stranou.


Rozpalte troubu na 180 °C. Do pánve vlijte pár lžic vývaru a uvolněte přípečky na pánvi. Tento krok doporučujeme nevynechávat - uvolněné výpečky zvýrazní chuť jídla. Jakmile se výpečky uvolní, přidejte nadrobno nakrájenou cibulia opékejte až do chvíle, kdy zesklovatí. K cibuli poté přidejte na malé kostičky nakrájené řapíky celeru, mrkve a česneku. Opékejte až do chvíle, kdy začne zelenina získávat jemný nazlátlý nádech. Nakonec přilijte víno a nechte ho odpařit.


Zeleninovou směs přidejte do hrnce k masu, přidejte bylinky, džem a vývar. Přikryjte a duste v troubě 1,5-2 hodinky, dokud nebude maso měkké. Nejlepší je dušenou zvěřinu podávat s do měkka uvařenými a rozšťouchanými bramborami.


NÁŠ TIP:

Pokud nemáte předem uvařený zeleninový vývar, doporučujeme mít ve spíži připravenou Bujónku. Že nevíte, co je Bujónka? Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, houby, nebo ryby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.


Na dušenou zvěřinu budete potřebovat:


Jak jsme počítali cenu za porci?


Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například česnek, vybrané druhy koření, olej apod.


Pro přípravu receptu jsme objednali:

  • kilo jeleního masa od Poctivé farmy, 238 Kč

  • kilo cibule z farmy rodiny Němcovy - využity pouze 2 cibule, 23 Kč

  • půlkilový řapíkatý celer z farmy Hanky Součkové - využity pouze 3 řapíky, 48 Kč

  • kilo mrkve ze Zeleninové farmy Procházka Semice - využity pouze 3 mrkve, 23 Kč

  • BIO svazek tymiánu nebo rozmarýnu z Horňácké farmy, 28 Kč

  • lahev bílého vína Pinoc Blanc z Vinařství Spielberg - využity 2 dcl, 199 Kč

  • sklenička džemu z červeného rybízu od Via Delicia - využity pouze 3 lžičky čili asi 45 g, 105 Kč

  • malá sklenička hovězí bujónky - využity pouze 2 lžíce na 1 l vývaru, 123 Kč

  • 2kilové balení brambor z farmy Procházka Semice - využito pouze 1 kilo, 33 Kč

Ze spíže jsme využili:

  • česnek

  • hladká mouka

  • olivový olej

  • sůl a pepř

Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.


Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.

jablko2.png
bottom of page