top of page
hruska.png

Vinařství Válka: Naše motivace je čistě o zachování přírody

Vinařství Válka to není jenom víno. Je to filozofie a přístup k přírodě. V nabídce vinařství najdete primárně vína s BIO certifikátem a od roku 2022 už bude sklizeň vín již kompletně BIO. Zveme vás na virtuální návštěvu vinařství v rozhovoru níže a pokud byste měli chuť pokochat se pohledem n nádherné jižní svahy s výhledem na Pálavu, vyrazte na osobní návštěvu.

Povíte nám něco o historii vašeho vinařství?


Vinařství jsme založili v roce 1991 kdy začala naše dlouhá cesta a zároveň poslání. Začínali jsme s malým vinohradem na vlastní půdě, sklepem a několika sudy. Postupným vysazováním vlastních vinic, nákupem technologií a hlavně neskutečným zápalem pro vinařství jsme se dostali tam, kde je naše vinařství dnes. Za každým naším činem, lahví, projektem stojí neskutečné množství práce a energie kterou do toho vkládáme. Díky tomu mají naše vína svůj osobitý nezapomenutelný projev. Naše rodinné vinařství navazujeme na tradice vinaření v Nosislavi, které má svůj původ již ve 14. století. Začali jsme na starých základech, s novými ideály.


Jakým způsobem přistupujete k pěstování vinné révy?


Naše vinařství to není jenom víno. Je to filozofie a přístup k přírodě. Před mnoha lety jsme zvolili cestu BIO organického vinařství, kdy je naším záměrem do vína ideálně nezasahovat. Žádné kvasinky, ruční sběr, spontánní kvašení, minimum síry, to je náš standard. Staráme se o více než 11 hektarů vinic v nádherném přírodním parku Výhon. Nepěstujeme jen révu, máme také višňové či meruňkové sady a k tomu všemu patří i bezprostřední okolí, o které pečujeme například stavěním kamenných mezí. Snažíme se s přírodou žít, ne s ní bojovat. BIO znamená pouze to, jak se staráte o hrozny ve vinici, my ale jdeme dál. Mnohem dál. Proto BIO organické vinařství. Naši osobnost se snažíme promítnout i do našich vín. Jejich charakter je neopakovatelný. Naše víno je výsledkem pracovního úsilí, při kterém vinař srůstá s půdou, sklepem a vesnicí, kde víno vzniká.

Vinařství Válka se nachází ve vinařské obci Nosislav s vinicemi umístěnými v krásné viniční trati Přední hory

Proč jste se rozhodli právě pro BIO režim?


Konkrétně u vína se ve standardní (konvenční) produkci používá opravdu velké množství chemie. Často systémové, spousta herbicidů a pesticidů. Celé řada umělých hnojiv, a to vše jen s vidinou větší výnosnosti, nepřirozeně zdravých hroznů atp. Pokud ty hrozny nedokážou být v daném místě zdravé samy o sobě s minimem BIO postřiků, pak ten vinař zvolil špatnou odrůdu a má pěstovat něco jiného. Naše motivace je čistě o zachování přírody tak, abychom tu krajinu nezrujnovali a vzali si to co nám dokáže dát. ne víc, ne míň.


Proč by podle vás měl zákazník investovat do vína s BIO certifikací?


Při nákupu a podpoře biopotravin jde primárně o podporu krajiny a místa ve kterém žijeme všichni. Příroda tady není jen po dobu našeho života byla tady tisíce let před a bude i po nás a my ji v ideálním případě chceme zanechat v nezměněném, nebo lepším stavu. Proto je dobré žít v maximálním souladu s přírodou a snažit s ní spolupracovat, ne proti ní bojovat. Nákup BIO produktů pak můžete tyhle snahy, myšlenky a ideály podpořit. Nemusí zcela nutně jít o to, že BIO bude chuťově lepší, protože chemií jste schopni navodit uměle i lepší chuť, ale jde o tu přirozenost a čistotu.


Jakou záruku má zákazník, že zakoupený produkt je opravdu BIO?


Pokud některý vinař tvrdí, že je taky BIO atp., ale certifikaci nemá, je to jen tvrzení do prázdna. Protože mít tu certifikaci není tak jednoduché a opravdu si nemůže ten vinař dovolit nikdy, ani v situacích, kdy opravdu moc a moc chce, použít systémový nebo jiný drastický postřik. Jsou totiž situace, kdy se rozhodujete jestli použít silnou chemii a zachránit úrodu a nebo ji nepoužít a přijdete o ni. V našem případě je volba jasná, ve špatných letech je úrody prostě méně. Tak to je. Certifikace probíhá tak, že minimálně 1x ročně vám berou vzorky půdy z vinohradů, z jejich okolí, vzorky vín a všechno se podrobuje analýze. Než vůbec máte BIO certifikaci, trvá to několik let kontrol, než si to můžete oficiálně umístit na láhev. Tedy profláknuté tvrzení, že BIO vinař stříká v noci je blbost, protože analýza půdy nelže.



jablko2.png
bottom of page