Podzim je časem sklizně, kdy na nás zahrady a sady chrlí hojnost sladkých, šťavnatých jablek. Tento recept na tažený jablečný závin je oslavou jednoduchosti a poctivých surovin, které se přenášejí z generace na generaci. Voňavá jablka, skořice a máslové těsto – to jsou ingredience, které vám přiblíží pravou podzimní atmosféru.

Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce octa (nebo citronové šťávy)
1 špetka soli
1 lžíce rostlinného oleje
120 ml vlažné vody
Na náplň:
6–8 středně velkých podzimních jablek (ideálně kyselých)
100 g cukru (podle kyselosti jablek můžete upravit množství)
2 lžičky skořice
100 g rozpuštěného másla
60 g strouhanky
50 g rozinek (volitelné)
50 g sekaných vlašských ořechů (volitelné)
Šťáva z 1 citronu
Na potření:
Rozpuštěné máslo
Postup:
Příprava těsta: V misce smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce, ocet, olej a postupně přilévejte vlažnou vodu. Vypracujte hladké těsto, které bude elastické a nebude se lepit na ruce. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Příprava náplně: Mezitím, co těsto odpočívá, oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Smíchejte je s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy, pokud je používáte.
Těsto vyválejte a natahujte: Na čistém utěrce nebo velkém ubrusu poprašte lehce moukou a začněte těsto vyvalovat do co nejtenčí placky. Poté těsto opatrně natahujte rukama – mělo by být průsvitné. Okraje, které budou silnější, odkrojte.
Plnění a balení závinu: Natažené těsto potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte strouhankou. Strouhanka pohltí přebytečnou šťávu z jablek, aby závin nebyl rozmáčený. Na jednu stranu těsta rozložte připravenou náplň z jablek a začněte závin opatrně rolovat pomocí utěrky.
Pečení: Závin přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý.
Servírování: Po upečení nechte závin mírně vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem. Nejlépe chutná ještě teplý, ale i studený je vynikající. Můžete ho doplnit lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
NÁŠ TIP: Nechce se vám dělat s testem? Přihoďte si do košíku domácí listové těsto a půl je hotovo!
Comments