top of page
hruska.png

Tažený závin z podzimních jablek

Obrázek autora: TerezaTereza

Podzim je časem sklizně, kdy na nás zahrady a sady chrlí hojnost sladkých, šťavnatých jablek. Tento recept na tažený jablečný závin je oslavou jednoduchosti a poctivých surovin, které se přenášejí z generace na generaci. Voňavá jablka, skořice a máslové těsto – to jsou ingredience, které vám přiblíží pravou podzimní atmosféru.

Suroviny:

Na těsto:


Na náplň:


Na potření:


Postup:

  1. Příprava těsta: V misce smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce, ocet, olej a postupně přilévejte vlažnou vodu. Vypracujte hladké těsto, které bude elastické a nebude se lepit na ruce. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

  2. Příprava náplně: Mezitím, co těsto odpočívá, oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Smíchejte je s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy, pokud je používáte.

  3. Těsto vyválejte a natahujte: Na čistém utěrce nebo velkém ubrusu poprašte lehce moukou a začněte těsto vyvalovat do co nejtenčí placky. Poté těsto opatrně natahujte rukama – mělo by být průsvitné. Okraje, které budou silnější, odkrojte.

  4. Plnění a balení závinu: Natažené těsto potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypte strouhankou. Strouhanka pohltí přebytečnou šťávu z jablek, aby závin nebyl rozmáčený. Na jednu stranu těsta rozložte připravenou náplň z jablek a začněte závin opatrně rolovat pomocí utěrky.

  5. Pečení: Závin přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý.

  6. Servírování: Po upečení nechte závin mírně vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem. Nejlépe chutná ještě teplý, ale i studený je vynikající. Můžete ho doplnit lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.


NÁŠ TIP: Nechce se vám dělat s testem? Přihoďte si do košíku domácí listové těsto a půl je hotovo!



Comments


jablko2.png
bottom of page