top of page
hruska.png

Terky tříletá jízda jménem Scuk

Scuk je na světě už něco málo přes tři roky. Od svého vzniku pořádně vyrostl a my všichni spolu s ním. A abyste věděli, kdo za tímhle projektem stojí, chtěli bychom se s vámi o cestu každého z nás podělit. Jako první nám svůj příběh řekla Terka, nyní již HR a marketingová manažerka, která byla ve Scuku prakticky od začátku a z velké části ho pomohla udržet při životě.

Čím chceš být, až vyrosteš? Slýchávali jste to od svého okolí v průběhu dospívání taky? Osobně neznám víc stresující otázku. Moje odpověď byla nejčastěji novinářka jako táta, nebo překladatelka jako máma. Bylo jedno krátké období, ke kterému se nerada přiznávám, kdy odpověď byla herečka, modelka a zpěvačka... Říkala jsem to ale spíš proto, abych okolí uspokojila přijatelnou odpovědí. Co chci doopravdy dělat, jsem netušila. Rozhodně by mě v průběhu dospívání nenapadlo odpovědět: Chci být HR a marketingová manažerka ve startupu, který dbá na ekologii a udržitelnost.


Když jsem před třemi lety ve Scuku začínala, byl to ještě zbrusu nový Lokalmarket.cz. Projekt, který právě dostal půjčku od našeho budoucího investora a tím i požehnání, že tomu věří. Začátky ale byly těžké a nebýt toho, že Kamil tomu naprosto věřil, svoji víru v úspěšnost projektu bych brzo ztratila. A možná jsem jí na jeden krátký moment doopravdy ztratila.


To bylo myslím ve chvíli, kdy jsme měli asi 5 Organizátorů a 15 dodavatelů. Tým tvořili vývojáři Kuba s Lukym a my s Kamilem jsme jezdili od jednoho potenciálního Organizátora nebo dodavatele k dalšímu - všem jsme se v hodinovém monologu snažili vysvětlit, jak je to super počin a že se k nám musí přidat. Jenže reakce nebyly téměř žádný, objednávky jakbysmet. Zpětná vazba byla především: Je to moc složitý, malá odměna, vysoká marže, nedává to smysl.


Pak přišel zlom, když jsme našli super úspěšnou Organizátorku Lucku z Mysletic, nebo spíš ona našla nás. Díky ní jsme dokázali dalším zájemcům snadno prodat, co to obnáší, jak to funguje a jak to dělat úspěšně. Najednou jsme měli 30 Organizátorů a taky první dodavatele čerstvého zboží, kdy spoustu z nich přivedla taky Lucka. A to byl čas, kdy se rozhodlo, že budeme Scuk.cz.


Od té doby jsme se Scukem ušli pořádný kus cesty a už nemusíme jezdit za Organizátory nebo dodavateli. Přicházejí k nám sami. Zažili jsme pár pádů, ale taky hajpů. Osobně jsem v mnohem větším detailu zjistila, co to obnáší mít zodpovědnost za růst firmy. Ověřila jsem si taky, jak důležité je mít kolem sebe ty správné lidi, kteří táhnou za jeden provaz a když je potřeba zamakat, tak zamakají. A když není na výplatu, tak zůstanou až úplně do konce a nevzdají to. Za to všechno patří velké díky Kamilovi, který je skvělý lídr a motivátor.


Ani teď, ve svých 31 letech, pořád netuším, co chci dělat až vyrostu. Už mě to ale nestresuje, protože dělám, co mě baví a dělám něco, co má smysl. A věřím, že to ještě nějakou dobu vydrží :-)

jablko2.png
bottom of page