Zapomeňte na máslo a plátkový sýr, připravte dětem pomazánky. Těm větším je do školy můžete připravit do skleničky zvlášť, aby si je namazali na čerstvé pečivo. Těm menším je rovnou namažte :-)
Budapešťská pomazánka Suroviny:
1 malá cibule, pro menší děti nahraďte jarní cibulkou
300 g měkkého tvarohu
sůl, trocha pepře, mletá paprika
Postup:
Cibuli i papriku najemno nakrájejte. Smíchejte s tvarohem a dochuťte. S pepřem šetřete, nebo jej pro malé strávníky vynechte úplně.
Mrkvová pomazánka Suroviny:
1 kg mrkví
2 střední cibule
hrst dýňových semínek
Postup:
Mrkve oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Cibule nakrájejte na kolečka. Na jednu polovinu plechu vyskládejte mrkev, na tu druhou cibuli, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Po 15 minutách sundejte z plechu cibuli. Mrkev bude potřebovat ještě tak dalších 20 minut. Hotová je tehdy, až je úplně měkká a dá se snadno ukrojit vidličkou.
Do mixéru vložte dýňová semínka, upečenou mrkev a cibuli a dle chuti zakápněte olivovým olejem. Mixujte do hladka. Na závěr dochuťte solí a kmínem.
Sladká pomazánka s pečenými banány Suroviny:
2 banány
300 g měkkého tvarohu
1 lžíce datlového sirupu
2 lžíce cukru
nadrcené lískové oříšky nebo čokoládové pecičky
Postup:
Banány oloupejte a podélně překrojte. Zasypte cukrem a dejte do vyhřáté trouby, pečte na 170 °C dokud nezměknou. Trvá to přibližně 10 minut.
Upečené banány rozmačkejte a smíchejte s tvarohem. Oslaďte datlovým sirupem a na závěr vmíchejte najemno nadrcené lískové oříšky. Pomazánku můžete vylepšit i vmícháním čokoládových peciček.
Comments