top of page
hruska.png

Tierra Verde: I malou změnou snížíte svou ekologickou stopu

Nastala doba jarního úklidu, která se neobejde bez účinných čističů. Co ale tentokrát sáhnout po těch ekologických? Velkými ekopomocníky jsou výrobky Tierra Verde, česko-slovenské značky, která už 13 let vytváří drogerii šetrnou k přírodě i našemu tělu. V rozhovoru jsme se například ptali, zda jsou jejich výrobky účinností srovnatelné s konvenční drogerií.


Značka Tierra Verde vznikla už před 13 lety, kdy zájem o ekologickou drogerii zdaleka nebyl tak rozšířený, jako je dnes. Co bylo impulsem pro její založení?


Všechno to začalo mýdlovými ořechy, tradičními plody původem z Indie a Nepálu, které tamní lidé odnepaměti používají k praní i k očistě těla. Jejich široké spektrum užití se stalo základem pro naše vlastní receptury ekologické drogerie. A to byl počátek Tierra Verde, což v překladu znamená „zelená země“.


Upřednostňujete při výrobě lokální suroviny, nebo využíváte spíš ty zahraniční? Je pro vás důležité, z jakého prostředí a podmínek zahraniční suroviny pocházejí?


Každého dodavatele vybíráme s velkou rozvahou, upřednostňujeme dlouhodobé spolupráce a vztahy. Vstupní materiály a suroviny vybíráme s ohledem na co nejmenší zátěž jak pro lidské zdraví, tak pro přírodu.


Zároveň nám však záleží na co nejpříznivějším propojení kvality, ceny a etických rozměrů. Proto na řadě našich produktů najdete označení mezinárodně uznávaných certifikátů, jako jsou Ecogarantie, GOTS nebo PEFC. Dovážíme jen to, co není dostupné v naší zemi. I zde však dbáme na etičnost a ekologickou stopu, kterou dovozem vytváříme.


Dočetla jsem se, že v celé firmě fungujete podle principů True Eco neboli skutečně ekologického života. Na čem si kromě složení svých výrobků ještě zakládáte?


True Eco tvoří jednoduchý, ale promyšlený rámec principů, v němž se všechny naše aktivity odehrávají. Tento přístup se odráží nejen ve složení výrobků, kde zastáváme chemický minimalismus (naše výrobky tedy neobsahují ropné deriváty, syntetické parfémy, barviva, průmyslová pěnidla ani dráždivé anionaktivní tenzidy, jsou tedy přírodní a snadno odbouratelné), ale také v tom, že zkoumáme podstatu ekologických problémů a nacházíme jejich řešení.


Naše vratné kanystry, kbelíky a celý servisní systém pro stáčírny postavený na opakované využitelnosti původních nádob znamenají skutečný bezobal. Naši eko drogerii a eko kosmetiku si můžete do vlastních nádob natočit ve více než 300 prodejnách v České republice a na Slovensku.


Upcyklujeme (znovu využíváme) obalové odpady vznikající při výrobě. Šijeme z nich například obaly na sešity, skládáme obálky, lepíme tašky. Naším záměrem je smysluplně nabízet produkty denní potřeby pro bezplastovou a bezodpadovou (zero waste) domácnost. Proto u nás najdete nejen eko drogerii a eko kosmetiku, ale také produkty do domácnosti jako jsou sáčky a síťovky z bio bavlny, dřevěné kartáče, osvěžovače a esenciální oleje nebo produkty pro péči o tělo - ať už jde o bio bavlněné kosmetické tampony, bambusové tyčinky na čistění uší, dřevěné hřebeny, lufy, bambusové kartáčky a další.


V Tierra Verde si zakládáme na ruční práci a s kolegy se snažíme vytvářet takové prostředí, aby pro nás práce byla radostí. Každý výrobek prochází rukama celé řady lidí. Sídlíme v Popůvkách u Brna, kde můžete navštívit také náš showroom.


Najdou u vás zákazníci stejné typy úklidových a čisticích prostředků, na jaké jsou zvyklí z klasických obchodů? Je případně potřeba naučit se s ekologickou drogerií pracovat, nebo se její využití od té konvenční nijak zvlášť neliší?


Naše produkty představují rovnováhu mezi čistotou, funkčností a dostupností pro zákazníka. Při výrobě dbáme na to, aby produkty byly srovnatelně účinné a jednoduše použitelné, jako u konvenční prostředků, ale přesto byly přírodního původu a snadno odbouratelné v přírodě.


Na našich webových stránkách naleznete podrobné informace k jednotlivým produktům i s tipy a radami pro jejich správné použití. Našim zákazníkům nabízíme také poradenství, obchodní zástupci jsou proškoleni a naše kampaně jsou zaměřeny i na konvenční zákazníky, pro něž jsou eko produkty novinkou.


Jaký vliv na přírodu má využívání ekologické drogerie? Můžeme tak ovlivnit něco, co si na první pohled ani neuvědomujeme?


Připustíme-li, že používání ekologické drogerie a kosmetiky má vliv na člověka, protože tyto produkty každodenně vstřebáváme přes pokožku do těla nebo je dýcháme, pak si uvědomíme i její dopad na životní prostředí. Hledáním alternativních, potažmo ekologických produktů omezíme jak znečišťování dnes již vzácných přírodních zdrojů, tak tvorbu plastového odpadu. Navíc díky ekologické drogerii lze tzv. šedou vodu použít např. na zalévání zahrady.


Jste prvním česko-slovenským držitelem certifikátu Ecogarantie, který nyní můžeme nalézt u více než poloviny vašich výrobků. Co přesně tento certifikát o výrobcích vypovídá? Bylo náročné jej získat?


Máte pravdu, na řadě našich produktů najdete označení Ecogarantie. Tato eko značka původem z Belgie se řadí k nejpřísnějším ekologickým certifikátům na trhu. Produkty označené tímto standardem mají nejnižší možnou ekologickou stopu. To znamená, že obsahují jen přírodní ingredience rostlinného původu v BIO kvalitě (existuje-li). Je zcela vyloučeno používání ropných produktů, všechna barviva i vůně musí být výhradně přírodního původu, jsou stanoveny požadavky na minimalizaci odpadů vznikajících při výrobě a zahrnuje také sociální oblast s požadavkem na respektování lidských práv v celém dodavatelském řetězci.


Standard Ecogarantie se v čase vyvíjí dle nejnovějších poznatků, a proto nejen jeho získání, ale i jeho udržení pro nás znamená velké úsilí, které stojí za to.


Máte nějaký tip pro ty, kteří by s ekologickou drogerií chtěli začít? Například jaké výrobky je dobré si pořídit nejdřív?


Není cílem ze dne na den přejít na plně ekologickou domácnost. Postupným nahrazováním docházejících nebo dosluhujících produktů se vydáte cestou snižování ekologické zátěže a odpadů v běžném každodenním životě.


Ke každé věci používané v domácnosti existuje ekologická alternativa, ať už se jedná o gel na nádobí, prací prostředek, univerzální čistič, sprchový gel, šampon, pomůcky na nakupování nebo na mytí nádobí či obyčejné igelitové sáčky. Každá změna se počítá. I malou změnou totiž snížíte svou ekologickou stopu.


Jaký váš výrobek nebo typ výrobků je nyní u zákazníků nejoblíbenější? Můžeme se v dohledné době těšit ve vaší nabídce na nějakou novinku?


Mezi nejoblíbenější produkty patří jednoznačně prací gel z mýdlových ořechů s levandulovou silicí a univerzální čistič. Oba mají certifikát Ecogarantie a svým složením jsou ohleduplné ke zdraví člověka. Neobvyklý zájem jsme však zpozorovali i u naší certifikované eko kosmetiky, na kterou jsme se zaměřili v loňském roce. Vstoupili jsme na trh s novinkami z oblasti péče o tělo i vlasy, tedy s šampony, sprchovým gelem, Aleppo mýdlem a dalšími.



Letos je naší strategií „Čistě účinně“, čímž chceme nabourat zavedené mýty o tom, že ekologický produkt je méně účinný než odpovídající konvenční protějšek právě proto, že neobsahuje agresivní syntetické látky. Již prvním takovým produktem – kompletně přepracovaným Gelem na ruční mytí nádobí s BIO citronovou silicí – chceme dokázat, že tomu tak být nemusí. Podařilo se nám vytvořit naprosto unikátní výrobek s recepturou na bázi rostlinných tenzidů. Jeho odmašťovací schopnost se díky nim zlepšila o neuvěřitelných 70 %! Přitom se jedná o nejčistší gel na mytí nádobí, jehož 99,9 % složek je čistě přírodního původu.


jablko2.png
bottom of page