top of page
hruska.png

BiBi food: S čerstvým jídlem pro psy chceme dělat osvětu

Farmářské potraviny si nenašly cestu jen na naše talíře, ale i do psích misek! A to v podobě čerstvě vařených psích jídel od BiBi food, které najdete na Scuku. V rozhovoru jsme u majitelky Báry zjišťovali třeba to, proč se začala věnovat právě čerstvé psí stravě, co vše jejich jídlo obsahuje a zda je vhodné pro psy každého věku.


Více než rok vyrábíte čerstvě vařené psí jídlo, které není na českém trhu zrovna běžně dostupné. Z jakého důvodu jste se začali věnovat právě čerstvé stravě pro psy?


Čerstvé psí stravě se věnuji vlastně kvůli lásce ke zvířatům. Naše pejsky jsem vždy považovala nejen za kamarády, ale i za členy rodiny. V určitou chvíli jsem začala více vnímat, co jím a nechtěla jsem svým psům dávat něco horšího, než jsem připravovala sobě. A když jsem se začala víc zajímat o průmyslová krmiva, uvědomila jsem si, že to není ideální strava.


Připravovat naše psí jídla ve velkém byl ale trochu nečekaně běh na dlouhou trať. Trvalo rok a půl, než jsme se do podnikání mohli naplno pustit. Kdybych nepotkala svého společníka Michala, který už má byznysové zkušenosti, nejspíš bych to sama nezvládla. Oslovili jsme veterináře, který nám pomohl sestavit receptury a taky jsme museli získat velké množství povolení. Trochu paradoxně jsou totiž k přípravě jídel pro zvířata přísnější parametry, než když vyrábíte jídla pro lidi.


Spolu s přípravou čerstvé stravy bychom zároveň chtěli v naší zemi dělat osvětu. Strava založená pouze na průmyslově zpracovaných krmivech má totiž na zdraví psů výrazný vliv. Je to stejné jako u lidí. Mají pak mnohem větší predispozice k diabetu, obezitě a bohužel i nádorovým onemocněním. Z velké části se dá těmto onemocněním předejít zdravým životním stylem, který zahrnuje i stravu.


Bára se svou fenkou Beátkou alias BiBi

Dřív psi granule ani konzervy nedostávali a ani se pro ně nevyráběly. Lidé svým psům jen vařili. A právě to je směr, kterým chceme v BiBi food jít. Víme ale, že vyváženě sestavovat a připravovat svým pejskům domácí stravu může být časově náročné a proto jsme vytvořili naše krabičky s čerstvým jídlem ze surovin od farmářů.


Je pravda, že největší rozdíl je u pejsků vidět poté, co z průmyslově zpracovaných krmiv zcela přejdou na čerstvou stravu. Po pár dnech je už viditelný rozdíl ve stolici a do měsíce v srsti, která je lesklejší a hebčí. Granule mohou pejsky také často nadýmat a z referencí našich zákazníků víme, že i tento problém postupně vymizel. Když přidáte k dosavadní stravě alespoň 20 % vařeného jídla, uvidíte u pejska změnu nejen v tom, jak se na jídlo těší.

U nás na Scuku vás zákazníci najdou také pod označením „opravdové psí jídlo”. V čem je kromě čerstvosti vaše jídlo ještě odlišné od běžně dostupných krmiv?


Odlišnost našeho psího jídla vidíme v podstatě ve všem :-) Začíná to použitými surovinami, které jsou nakoupeny čerstvé u českých farmářů a jen v kvalitě pro lidskou spotřebu. Následně jsou tyto suroviny šetrně zpracované v páře, aby se zachovalo co nejvíce přirozených vitamínů a minerálů. Nakonec je jídlo vakuově zabaleno do krabiček, kde v lednici vydrží minimálně 10 dní čerstvé.


V BiBi food jídlech nikdy nenaleznete žádné stabilizátory nebo konzervační látky. Právě proto naše výrobky nazýváme jídlem a jsme na to hrdí. Nenajdete v něm nic, co byste si nedali i vy. Dokonce nám dva naši zákazníci říkali, že když měli prázdnou ledničku, dali si část krabičky se svým psem. Jen si jídlo museli dosolit :-)

Vaše psí jídla obsahují velké množství masa, které pochází z farem a některé z nich lze na Scuku dokonce přímo zakoupit. Bylo pro vás použití farmářského masa v recepturách důležité?


Ano, suroviny jsou absolutní základ kvalitního krmiva. Je pro nás tedy velmi důležité, aby maso pocházelo od zvířat s dobrými životními podmínkami. Proto jsme se rozhodli upřednostnit maso od farmářů před tím z velkých chovů. Naštěstí jsme to kvalitní nemuseli moc dlouho hledat. Chovatele nám doporučil kamarád, který má restauraci a jiné maso než to z lokálních farem při vaření nepoužívá.

Pyšníte se tím, že je vaše jídlo pro psy kompletní, jinak řečeno neobsahuje jen maso, ale například i zeleninu, která je pro psí organismus také velmi důležitá. Co vše bychom v BiBi food jídle ještě nalezli?


Ve Scuku se o ochutnávku výjimečně postarala Shari

Složení našich jídel je opravdu pestré :-) Jak jste zmínila, mimo základu tvořeného masem je součástí našich receptur i spousta ovoce, bylinek a zeleniny. Používáme například petržel, koriandr, hrušky, banány, jablka, cukety, brokolici, mrkev a další. Část složení tvoří také superpotraviny, jako jsou chia semínka a kurkuma.

Různorodost potravin je pro zdravé složení mikrobiomu v trávicím traktu psa velmi důležitá. Mikrobiom jsou komplexní kolonie mikroorganismů, které tvoří ochrannou bariéru proti toxinům, karcinogenům a alergenům. Nové vědecké myšlení je postaveno na poznatku, že čím je strava rozmanitější, tím bohatší je střevní mikroflóra a tím lépe může mikrobiom působit. I proto je hlavní myšlenkou naší výroby, že rozmanitá strava je základem zdravého, aktivního a šťastného psa.

Zmínila jste, že vaše směsi vznikají pod dohledem veterináře. Na co přesně během výroby dohlíží?


Stejně jako u nás lidí, je i pro psy zcela zásadní, aby ve stravě přijímali živiny a vitamíny, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Dokáží je tak lépe strávit a využít v co nejlepší míře, aniž by to zatěžovalo jejich játra, či ledviny. Právě proto spolupracujeme s MVDr. Oto Humlem, který u našich směsí dohlíží na vyváženost receptů a správné dávkování krmiva.

Je možné přejít u psa na vaši stravu ze dne na den? Nebo je lepší zařazovat ji postupně spolu s do nynějška podávaným krmením, aby si na novou stravu postupně zvykl?


Myslím si, že to bude zcela individuální záležitost. Zatím nemáme žádné informace, že by pejsci měli po přechodu na naši psí stravu zažívací potíže. Ale je možné, že u některých bude potřeba pro hladký přechod krmiva ze začátku míchat, pokud by se přecházelo například z granulí.

Doporučujete vaši psí stravu i pro štěňata, nebo je určena především pro dospělé psy?


BiBi food stravou můžete krmit všechny věkové kategorie pejsků, jen se to liší v rozdílném denním dávkování. V dospělosti pejska se totiž denní dávka poměrně významně snižuje.


Pokud byste chtěli zjistit, jaké množství stravy je vhodné právě pro vašeho psího člena rodiny, můžete to zjistit v našem kalkulátoru. Zadáte v něm rasu, váhu a věk vašeho psa. Vyberete, jak moc je aktivní, v jaké je kondici a na jakou stravu je nyní zvyklý. Hned poté vám zobrazíme ideální množství čerstvě vařeného jídla a vy si ho už jen můžete objednat na Scuku spolu s farmářskými výrobky, které jste si vybrali pro sebe.


U pejsků jsou nejdůležitější 3 faktory ovlivňující jeho život a to dostatek pohybu, spánek a krmivo z kvalitních surovin. Pokud se vám povede vše vyváženě skloubit, máte základ pro dlouhý a aktivní život vašeho psího kamaráda :-)


Nyní nabízíte několik různých druhů psího jídla. Jaké je zatím nejoblíbenější? A jaké vede u vašich pejsků?


Naši pejsci Beátka a Kejsi jedí s chutí asi všechna BiBi food jídla. Jsou to vlastně naši vrchní ochutnavači, takže pokud by jim nějaká směs nechutnala, nejspíš bychom ji nenabídli ani pejskům našich zákazníků.


Obecně nám přijde, že o všechny směsi je podobný zájem. Pokud bychom ale měli vybrat ty nejoblíbenější, bylo by to jídlo s krůtím masem či obě verze s hovězím neboli Hovězí kastrol a Hovězí búúúú. Doporučit můžeme i jídlo s kuřecím. Často od našich zákazníků slýcháme, že někteří pejsci mají alergii na kuřecí maso, ale podle naší dosavadní zkušenosti se jednalo o alergii na některou složku obsaženou v průmyslově zpracovaných krmivech s příchutí kuřecího masa. Když pejsci ochutnali čerstvě připravené BiBi food kuřecí, nijak je nedráždilo a byli spokojení.

Přestože máte nabídku psích jídel opravdu širokou, chtěla bych se zeptat, zda se můžeme těšit i na něco nového? Nepřemýšlíte třeba nad psími pamlsky?


Ano, plány v rozšíření BiBi food sortimentu o nové recepty a pamlsky do budoucna určitě máme a už se na to moc těším :-) U pamlsků nyní dolaďujeme recepturu a obaly, takže vám je budeme moct představit už v následujících měsících.


Zároveň finalizujeme tzv. gumídky pro psy. Ty se skládají jen z námi vařeného vývaru, želatiny a přírodního barviva - například ve formě prášku z červené řepy, kurkumy nebo pitaye. Zatím jsme je dávali ochutnat našim pejskům a pejskům našich známých a u všech to mělo neuvěřitelný ohlas.


Rádi bychom připravovali i psí sušenky, ale nyní na tvorbu a ladění další receptury nemáme moc času. Před Valentýnem bychom každopádně pro pejsky rádi nabídli jedlá srdíčka :-)


Farmářské dobroty BiBi food pro vašeho psího parťáka:


0 komentářů
jablko2.png
bottom of page