Tato polévka je lahůdkou z kuchyně našich babiček, které věděly, jak zahřát tělo i duši. Játrové knedlíčky a domácí celestýnské nudle tvoří dokonalou kombinaci chutí a textur. Ideální volba pro slavnostní oběd nebo rodinné setkání.
Suroviny na vývar:
500 g hovězího masa (nejlépe s kostí)
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
pár kuliček pepře a nového koření
sůl
Suroviny na játrové knedlíčky:
200 g kuřecích jater
1 vejce
2 stroužky česneku
hrst strouhanky
majoránka, pepř, sůl
lžička másla
Suroviny na celestýnské nudličky:
2 vejce
50 g hladké mouky
špetka soli
trochu mléka
Postup:
1. Nejprve si připravíme vývar. Maso vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Sebereme pěnu a přidáme zeleninu, koření a sůl. Vývar vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, poté scedíme.
2. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl a strouhanku. Ze směsi tvarujeme malé knedlíčky, které krátce povaříme ve vývaru.
3. Celestýnské nudle připravíme smícháním vajec, mouky, mléka a špetky soli. Na pánvi vymaštěné máslem usmažíme tenké palačinky, které nakrájíme na nudličky.
4. Do čistého vývaru vložíme játrové knedlíčky a celestýnské nudle. Polévku můžeme ještě dochutit solí a pepřem dle potřeby.
Polévku podáváme horkou a ozdobenou petrželkou ❤️
Přejeme dobrou chuť!
Comentários