hruska.png
  • Kateřina

Velikonoční jidáše podle receptu reBarbora’s kitchen

S jidáši se pojí hned několik symbolik. Některé tvary mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Jiné odkazují na konec zimy a vítání jara a slunce. Jakým tvarům dáte při pečení přednost, necháme jen na vás. Rozhodně je ale stojí za to připravit podle receptu, který pro vás připravila blogerka Bára alias reBarbora's kitchen.

zdroj: reBarbora's kitchen

Velikonoční jidáše

Náročnost:

středně obtížné

Čas:

30 min příprava + cca 2 h kynutí + 20 min pečení

Počet porcí:

podle velikosti 20-40 ks


Suroviny na těsto:


Suroviny na dokončení:


Příprava těsta:

Droždí rozdrobte do misky, přidejte 50-100 ml vlažné smetany/mléka a lžíci cukru. Rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Žloutky s máslem (obojí stejné pokojové teploty) a třtinovým i vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Ke žloutkové pěně nasypte prosátou hladkou i polohrubou mouku, přidejte špetku soli, kůru z jednoho BIO citronu a nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu/mléko a důkladně vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času. Výsledné těsto bude krásně pružné a hladké. Z těsta udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout. Případně nechte kynout v lednici přes noc, druhý den prohněťte, vytvarujte a nechte kynout cca 3 hodiny.


TIP: Zda-li už je těsto dostatečně nakynuté poznáte tak, že jej prstem lehce zmáčknete. Pokud se vrací pomaličku, je už nakynuté dostatečně.


zdroj: reBarbora's kitchen

Pečení jidášů:

Nakynuté těsto rozdělte na několik menších částí, cca 20-35, podle toho, jak velké jidášky budete chtít. Já dělám malé, před posledním kynutím na plechu velké cca 5 cm a vyjde mi jich kolem 40 ks. Z každého kousku těsta vyválejte delší provázek (o průměru 0,7–1 cm), který stáčejte podle libosti.

  • Pokud chcete kulaté jidáše, stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko.

  • Pokud chcete vrut, postupujte jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků.

  • Pokud chcete „esko“, stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle.

  • Pokud chcete preclíčkový tvar, stáčejte konce k sobě do středu.


Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvarované jidášky nechte na plechu 30-60 minut kynout a poté je dejte do vyhřáté trouby. Pečte cca 15–20 minut, dokud nezezlátnou.


Dokončení jidášů:

Rozpuštěné máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše touto směsí ihned potřete. Po zaschnutí můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Jidáše můžete jíst jen tak anebo namazané máslem, džemem, čokoládou či samotným medem.


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
jablko2.png