Jidáše nejsou jen medově sladkým pečivem, které pečeme v čase Velikonoc. Pojí se s nimi hned několik symbolik. Některé tvary mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Jiné odkazují na konec zimy a vítání jara a slunce. Jakým tvarům dáte při pečení přednost, nechám jen na vás. Ale určitě si s nimi při pečení vyhrajte :-)
Velikonoční jidáše
Náročnost:
středně obtížné
Čas:
30 min příprava + cca 2 h kynutí + 20 min pečení
Počet porcí:
podle velikosti 20-40 ks
Suroviny na těsto:
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
200 ml vlažné smetany (nebo plnotučné mléko)
125 g změklého másla
3 žloutky pokojové teploty z větších vajec
70 g třtinového cukru
kůra z BIO citronu
2 lžíce vanilkového cukru
25 g droždí
špetka soli (cca 1/2KL)
Suroviny na dokončení:
Příprava těsta:
Droždí rozdrobte do misky, přidejte 50-100 ml vlažné smetany/mléka a lžíci cukru. Rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Žloutky s máslem (obojí stejné pokojové teploty) a třtinovým i vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Ke žloutkové pěně nasypte prosátou hladkou i polohrubou mouku, přidejte špetku soli, kůru z jednoho BIO citronu a nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu/mléko a důkladně vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času. Výsledné těsto bude krásně pružné a hladké. Z těsta udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout. Případně nechte kynout v lednici přes noc, druhý den prohněťte, vytvarujte a nechte kynout cca 3 hodiny.
TIP: Zda-li už je těsto dostatečně nakynuté poznáte tak, že jej prstem lehce zmáčknete. Pokud se vrací pomaličku, je už nakynuté dostatečně.
Pečení jidášů:
Nakynuté těsto rozdělte na několik menších částí, cca 20-35, podle toho, jak velké jidášky budete chtít. Já dělám malé, před posledním kynutím na plechu velké cca 5 cm a vyjde mi jich kolem 40 ks. Z každého kousku těsta vyválejte delší provázek (o průměru 0,7–1 cm), který stáčejte podle libosti.
Pokud chcete kulaté jidáše, stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko.
Pokud chcete vrut, postupujte jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků.
Pokud chcete „esko“, stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle.
Pokud chcete preclíčkový tvar, stáčejte konce k sobě do středu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvarované jidášky nechte na plechu 30-60 minut kynout a poté je dejte do vyhřáté trouby. Pečte cca 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
Dokončení jidášů:
Rozpuštěné máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše touto směsí ihned potřete. Po zaschnutí můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Jidáše můžete jíst jen tak anebo namazané máslem, džemem, sladkým krémem či samotným medem.
Co o sobě říká autorka receptu Bára?
„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.
Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i má první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“
Commenti