top of page
hruska.png

Boží milosti: Polozapomenuté cukroví, které musíte ochutnat!

Připravovali jste někdy boží milosti? Tohle křehké cukroví, které z našich kuchyní skoro vymizelo, se úplně rozplývá na jazyku! Kromě chuti mě na něm baví i příprava. Cukroví je totiž hotové za chvilku a stejně tak rychle i mizí :-)


zdroj: reBarbora's kitchen

Boží milosti

Náročnost:

snadné

Čas:

do 2 h

Počet porcí:

20-50 ks (dle velikosti)


Suroviny:

zdroj: reBarbora's kitchen

Postup:

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady. Začněte moukou s máslem a špetkou soli a posléze přidávejte další ingredience. Důkladně vše propracujte, až bude těsto vláčné a nelepivé. Poté jej uložte na půl hodiny až hodinu odležet do lednice.


Po vyndání z lednice těsto na pomoučněné ploše rozválejte na placku a z té vykrajujte libovolné tvary. Výška těsta je přibližně jako na linecké - tedy cca 3 mm. Vykrajuji z něj kolečka, kytičky, ale také obdélníčky a čtverečky, které jsou pro boží milosti typické. Velikostně je dělám 4-5 cm a z toho mi vyjde 40-50 kusů. Vprostřed každý vykrojený kousek 2-3 x prořízněte, ale opatrně, ať nerozříznete i okraj. Do hrnce či rendlíčku dejte tolik oleje či sádla, aby v něm těsto mohlo plavat. Dostatečně jej rozpalte, ale ne moc. Ideální je, když nejprve vyzkoušíte jeden kousek. Po vložení do rozpáleného tuku by se mělo těsto začít nafukovat a zlátnout. Když bude tuk rozpálený příliš, nebude se v něm těsto pozvolna smažit, ale začne se rychle pálit. Naopak málo rozpálený olej těsto nenafoukne dostatečně. Vykrájené tvary dávejte do rozpáleného oleje a z každé strany je smažte cca 1 minutu, růžovět začnou velice rychle. Usmažené boží milosti dávejte na papírovou utěrku, by se odsál přebytečný tuk a poté je obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, stejně jako třeba vanilkové rohlíčky.


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

jablko2.png
bottom of page