top of page
hruska.png

Masopustní koblížky 3× jinak

Při příležitosti Masopustu jsem pro vás přichystala recept na tradiční koblížky. A dokonce hned na tři různé verze! Zkusíte je spíš s džemem, vanilkovým krémem nebo jen tak se skořicovým cukrem?


zdroj: reBarbora's kitchen

Koblihy 3x jinak: S džemem, vanilkovým krémem a skořicovým cukrem

Náročnost:

středně obtížné

Čas:

2 h

Počet porcí:

25-30 ks

Suroviny na koblížky:


Suroviny na vanilkový krém:

Příprava kvásku:

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Droždí se lžící cukru utřete do kašičky, přidejte cca polovinu vlažného mléka a lžičku mouky. Promíchejte, přikryjete a dejte na teplé místo. Vzešlý kvásek nabude cca dvojnásobně a trvá mu to přibližně deset minut.

Příprava těsta:

Máslo se zbytkem cukru utřete do pěny, poté zašlehejte žloutky, rum, citronovou kůru a promíchejte. Do máslové směsi přidejte prosátou mouku se špetku soli a vzešlý kvásek. Prohněťte a postupně zapracovávejte zbylé mléko.

Pokud chcete postup urychlit, dejte vše do mísy, nakonec přidejte kvásek a důkladně prohněťte, ideálně v robotu. Kynuté těsto potřebuje na zpracování více času, aby nakonec bylo hladké a pružné.


Zpracované těsto uložte hned v míse přikryté potravinovou fólií do lednice.


zdroj: reBarbora's kitchen

Příprava koblih:

Druhý den z těsta utvořte kuličky po 40-50 g. Skořicové koblihy bez náplně dělám menší - z 20 g kuliček těsta. Mírně je splácněte, přikryjte a nechte kynout cca 2 h, nebo podle potřeby (a teploty v místnosti).

Nebo bochánek z těsta nechte v míse, poprašte moukou, ať neoschne a přikryjte. Dejte na teplé místo nakynout. Kynout bude cca půl hodinky a poté opět vytvořte kuličky, ale v tomto případě je nechte kynout cca 30 min.

Smažení koblih:

Na smažení si vyberte hrnec tak, aby v něm koblihy v oleji plavaly. Vrstva oleje by měla být alespoň tři centimetry a koblihy by se neměly dotýkat dna. Na smažení je ideální sádlo a ghíčko, ale i z oleje budou moc dobré. Nebo můžete dát část oleje a část sádla. Samotné smažení vám zabere jen chvilku. Tuk musí být dostatečně rozpálený, by se koblihy nafoukly. Ale zase ne moc, abyste je hned po vložení neměli černé. Ideálně zkuste dát do rozpáleného tuku nejdříve kousek těsta a na zbytek si případně teplotu upravte. Koblihy do oleje vkládejte vrchní stranou a přiklopte poklicí (není to ale nutné), smažte 1-2 minuty a otočte. Druhou stranu koblih dosmažte bez přikrytí. Usmažené koblihy dejte na papírové utěrky, ať se z nich trochu toho oleje odsaje. Teplé koblihy obalujte v krupicovém cukru nebo je po vychladnutí poprašte cukrem moučkovým. Pokud budete koblihy plnit, udělejte si do nich například malým nožíkem dírku a poté sáčkem s malou špičkou vstříknete náplň. Koblihy plňte krémem nebo džemem. Pokud máte džem, ve kterém jsou kousky ovoce, nejprve ho trochu rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud koblížky nesníte hned, skladujte je v lednici. Před konzumací je pak nechte alespoň čtvrt hodiny ohřát na pokojovou teplotu.

zdroj: reBarbora's kitchen

Příprava vanilkového krému:

Základ na krém si připravte den předem. Všechny ingredience kromě smetany ke šlehání dejte do kastrůlku (ideálně s širším dnem) a metličkou důkladně promíchejte.


Kastrůlek dejte na plotnu na mírný stupeň a zahřívejte. Metličkou pořád míchejte, ať se vám netvoří cucky. Krém vařte za stálého míchaní, dokud nezhoustne. Poté jej ihned přikryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Po vychladnutí uložte do druhého dne do lednice. Druhý den vyšlehejte do tuha smetanu a postupně zašlehejte připravený základ na krém.




Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.

Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“


jablko2.png
bottom of page