top of page
hruska.png
Obrázek autoraTým Scuk.cz

Jak to vypadá na Poctivé farmě pana Kozohorského?

O maso v BIO kvalitě je mezi zákazníky Scuku velký zájem. Jedním z farmářů, od kterého BIO maso pořídíte, je i pan Kozohorský. Ten založil Poctivou farmu a snaží se, aby se na ní jeho zvířatům dostávalo jen toho nejlepšího zacházení. Nepřekvapuje nás tedy, že v roce 2019 získal čtvrté místo v soutěži Farma roku.



Zvířata všude, kam se jen podíváte


Na počátku všeho stál sen pana Kozohorského o založení jelenní farmy. V roce 2005 tedy na dobříšských pozemcích našli domov dva jeleni a osm laní, které postupně doplnili i daňci, bizoni, kozorožci a mufloni.


U chovu divoké zvěře ale pan Kozohorský neskončil. V následujících letech farmu rozšířil i o masný skot a ovce několika různých plemen. Mezi nimi byste našli dokonce i nepříliš obvyklé ovce vřesové, které jsou původem vyšlechtěny z muflona. Součástí pozemků je i potok přitékající přímo z lesa. A právě zde se chovají pstruzi duhoví.


Nejdůležitější je, aby bylo zvířatům na farmě dobře


Aby mohla divoká zvěř žít na farmě co nejpřirozeněji, má k dispozici prostornou oboru s loukami, skalním pískovcovým seskupením a lesem. Zvířata si zde mohou vyhledávat svou přirozenou potravu a pokud je to potřeba, dokrmují se řepou a obilovinami.


Stejně jako jeleni a další divoká zvěř, tráví i krávy a ovce celý den a noc venku na loukách. Samozřejmostí je přístřešek se slaměnou podestýlkou umístěný na pastvě, kde se mohou schovat před deštěm i příliš ostrým sluncem.


Zapomenout nesmíme ani na pstruhy. Jak už jsme zmínili, jsou chováni v místní řece. Stejně jako u ostatních zvířat, dbá se i u pstruhů na přirozenost. K dispozici tedy mají vodní plochu o velikosti cca 4000 m² a dokrmováni jsou pouze přírodním krmivem.


Jak je to s porážkou zvířat?


V roce 2015 vybudovali na farmě vlastní jatka s bourárnou s možností ekologické certifikace. Díky tomu nemusí zvířata podsupovat náročné převozy a celý život od narození nebo příchodu na farmu žijí v bezpečném prostředí Poctivé farmy. Možnost bezstresové porážky na Poctivé farmě navíc vyhledávají i další farmáři a myslivci z okolí.


Maso s BIO certifikací i bez ní


Co se hovězího a jehněčího týče, najdete u Poctivé farmy pouze maso s BIO certifikací. Zvěřina tento certifikát ale nemá. Je to z toho důvodu, že divokou zvěř ze zákona nelze chovat v ekologickém režimu. Neznamená to ale, že by se ke zvířatům na farmě přistupovalo jinak. Jediný rozdíl je v krmení, kdy se ekologický chov dokrmuje ekologickým krmivem a ten konvenční například řepou nebo obilovinami.


Jaké maso najdete u Poctivé farmy?



Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců

„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za ty roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“


Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu


0 komentářů

Comments


jablko2.png
bottom of page