top of page
hruska.png

Domácí toastový chleba připravený metodou yudane

  • Obrázek autora: Andy
    Andy
  • 16. 4.
  • Minut čtení: 2

Hledáte ideální recept na toastový chleba, který potěší i osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka? Naše Ambasadorka Pavla si pro vás na svém Instagramu připravila jarní recept podle staré japonské techniky. Rozhodli jsme se ho sepsat i na blog. Zkuste si upéct vláčný velikonoční chleba metodou yudane.


Suroviny na yudane:


Suroviny na těsto:


Postup:

(časová náročnost cca 5 hodin)

Nejprve připravte yudane. Mouku zalijte 110 g právě uvařené vody a umíchejte kouli, zakryjte potravinářskou fólií. Nechte vychladnout aspoň 15–30 minut nebo dejte odpočinout na noc do lednice.


Pokud jste yudane nechali odležet přes noc v ledničce, nechte jej prohřát na pokojovou teplotu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát s mlékem dohladka (mléka dejte prvně raději méně a popř. můžete následně do těsta ještě přidat). Směs přelijte do misky, přidejte rozdrobené droždí a dobře ho rozmíchejte. Nechte zhruba 10 minut odpočinout.


Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, sůl, změklé máslo, špenátovou směs a yudane. S pomocí hnětače vypracujeme hladké a vláčné těsto (cca 10 minut). Mísu s vypracovaným těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vykynout do dvojnásobného objemu, klidně hodinu a půl. Pokud chcete, můžete kynutí zpomalit až o den tím, že ho necháte v lednici.


Formu na jeden velký toast cca 30 cm nebo na jeden menší cca 21 cm vyložte pečicím papírem a vymažte máslem.

Těsto rozdělte na tři až čtyři stejnoměrné části a vytvarujte bochánky. Každý bochánek poté rozválejte na mírně pomoučené nebo naolejované lince na pruh maximálně o šířce vaší formy a srolujte. Roličky položte do formy v pravidelných rozestupech. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (cca 60 minut).


Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynutý chléb potřete prošlehaným vejcem, teplotu v troubě snižte na 200 °C a pečte v předehřáté troubě dozlatova přibližně 35-40 minut. V druhé polovině pečení můžete snížit teplotu na 180 °C.


Upečený chléb ihned vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce. Pokud máte rádi extra měkoučkou kůrku, můžete ještě horkou vrchní stranu chleba po upečení pomašlovat mlékem nebo máslem. Krájejte až po úplném vychladnutí!







NÁŠ TIP:

Yudane je japonská technika výroby chleba, která zahrnuje spaření mouky vroucí vodou. Tento proces modifikuje škroby v mouce a výsledkem je těsto, které si výjimečně dobře udržuje vlhkost. Výsledek? Chléb, který je neuvěřitelně měkký, nadýchaný, s jemnější střídkou, která je ideální na sendviče a toasty. Již žádný drobivý chléb! Velkým pozitivem je jeho trvanlivost - vydrží déle čerstvý, snižujete tak plýtvání.



Co o sobě říká autorka receptu Ambasadorka Pavla M.?



„Před 8 lety jsem vstoupila do světa výživového poradenství, věděla jsem, že chci lidem pomáhat zlepšit kvalitu jejich života. Je krásné vidět, jak se vám člověk pod rukama mění - najednou získává díky vyvážené stravě více energie, pozitivní myšlení, samozřejmě hubne a co je nejdůležitější, zlepšuje se mu zdraví. ANO! Dokonce se můžete vyhnout i lékům! Ráda na svém Instagramu ukazuji, že zdravá strava není jednotvárná, nudná, bez chuti nebo nějak drahá.”

Comments


jablko2.png
bottom of page