Co vařit v létě? Rychlá jídla, která vás nebudou zdržovat od prázdninového programu! Máme pro vás tip na 5 rychlých večeří, na které budete potřebovat jen 9 hlavních surovin a něco málo zásob ze spíže. A nejenže nasytíte celou rodinu, ale vsadili bychom také všechny farmářské mrkve, že si každý hladovec náležitě pochutná :-)

Jaké recepty jsme pro vás připravili?
Jaké hlavní suroviny budete při vaření potřebovat?
1. Mleté maso, 2,5 kg | 6. Cukety, 2 kg |
2. Brambory, 2 kg | 7. Kuskus, 400 g |
3. Vejce, 6 ks | 8. Cibule, 1 kg |
4. Těstoviny, 400 g | 9. Passata, 700 g |
5. Sýr vhodný na strouhání, 380 g | |

Pondělí: Holandský řízek s vařeným bramborem
Zakoupené suroviny na 4 porce:
600 g mletého masa
700 g brambor
Ze spíže budete potřebovat:
hladká mouka
strouhanka
řepkový olej
sůl a pepř
Postup:
V misce důkladně promíchejte mleté maso, nahrubo nastrouhaný sýr, 2 vejce, sůl a pepř. Ze směsi vytvořte karbanátky a postupně je obalte v trojobalu - nejdřív v mouce, poté ve 2 zbylých rozšlehaných a osolených vejcích a nakonec ve strouhance.
Dejte vařit vodu, oloupejte brambory, nakrájejte je a uvařte do měkka. Mezitím osmažte obalené holandské řízky. Do pánve nalijte řepkový olej a nešetřete s ním. Aby se řízky dobře osmažily, budete potřebovat přibližně 2centimetrovou vrstvu. Teprve až se olej dostatečně rozpálí, začněte na něm řízky smažit z obou stran do zlatova.
Osmažené řízky pokládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odsáli přebytečný tuk. Hotové „holanďáky“ přendejte na talíř, přidejte uvařené brambory a můžete podávat. Brambory ještě můžete omastit menším kouskem másla a ozdobit petrželkou.

Úterý: Kuskus s pečenou zeleninou a sýrem
Zakoupené suroviny na 4 porce:
Ze spíže budete potřebovat:
2 stroužky česneku
sůl a pepř
sušené nebo čerstvé bylinky podle chuti
lžíce olivového a řepkového oleje
Postup:
Nejdříve ze všeho dejte předehřívat troubu na 180 °C. Cuketu a cibuli nakrájejte na větší kousky o velikosti cca 1,5 x 1,5 cm, dobře promíchejte s řepkovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Česnek vyloupněte, dejte na kousek alobalu, zakápněte pár kapkami řepkového oleje, zabalte a přidejte na plech k ostatní zelenině. Dejte do rozpálené trouby a pečte cca 20 minut. V průběhu můžete zeleninu promíchat, aby se pekla rovnoměrně.
Kuskus nasypte do misky a dejte vařit vodu tak, abyste ho poté mohli zalít 640 mililitry horké vody (případně můžete použít i vývar, který jídlu dodá ještě větší šmrnc). Mezitím, co se vaří voda, přidejte ke kuskusu lžíci olivového oleje a vše pořádně promíchejte - ideálně by mělo být tukem obalené každé zrnko.
Nakonec přidejte ještě čtvrt lžičky soli, sušené či čerstvé bylinky a kuskus zalijte uvařenou vodou. Opět dobře promíchejte, misku přiklopte talířem nebo pokličkou tak, aby se zrnka zvládla zapařit a nechte 5 minut odpočinout. Po této době by měl být kuskus hotový a můžete ho načechrat vidličkou. Tento krok nevynechávejte, jinak se kuskus slepí a bude nepříjemně hutný.
Až se zelenina dopeče, vyndejte pečený česnek z alobalu, na prkénku ho rozmačkejte vidličkou a promíchejte se zbylou pečenou zeleninou. Nakonec vše smíchejte s uvařeným kuskusem, zasypte strouhaným sýrem a podávejte.
NÁŠ TIP: V této podobě můžete kuskus využít také jako přílohu k masu.

Středa: Zapečené cukety s mletým masem a sýrem
Zakoupené suroviny na 4 porce:
4 menší cukety
500 g mletého masa
50 g passaty
1 cibule
600 g brambor
Ze spíže budete potřebovat:
sušené nebo čerstvé bylinky podle chuti
lžíce řepkového oleje
2 stroužky česneku
sůl a pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a na lžíci řepkového oleje ji orestujte do zlatova. Mezi opékáním cibule opláchněte cukety, podélně je rozřízněte a lžící vydlabejte střed - ten rozhodně nevyhazujte, využijete ho v masové směsi.
K orestované cibuli přidejte nasekaný česnek a nechte ho chvíli rozvonět. Přidejte mleté maso a také orestujte do zlatova. Během opékání masa nakrájejte na kostičky vydlabanou dužinu a přidejte ji k masu. Do pánve dejte také passatu, sušené či čerstvé bylinky a vše osolte a opepřete. Společně pod pokličkou duste až do chvíle, kdy nakrájená dužina změkne. Jakmile směs přiklopíte pokličkou, dejte předehřívat troubu na 200 °C.
K hotové směsi přimíchejte tři čtvrtiny nahrubo nastrouhaného sýru. Připravte si pekáček, vyložte ho pečicím papírem a vydlabané cukety napěchujte připravenou směsí. Dejte je péct na 20 minut. Po této době zasypte plněné cukety zbylým sýrem a ještě 10 minut dopékejte.
Zapečené cukety podávejte s vařenými bramborami, které ještě můžete omastit kouskem másla a ozdobit petrželkou.

Čtvrtek: Čevapčiči s vařeným bramborem a cibulkou
Zakoupené suroviny na 4 porce:
900 g mletého masa
700 g brambor
2 cibule
Ze spíže budete potřebovat:
lžíce řepkového oleje
plnotučná hořčice
sůl a pepř
Postup:
Dejte předehřívat troubu na 180 °C. Jednu cibuli nakrájejte najemno a na lžíci řepkového oleje ji opečte do zlatova. Následně v misce smíchejte mleté maso, vejce, sůl, pepř a orestovanou cibuli. Navlhčenýma rukama tvarujte z masa menší válečky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Po vytvarování pečte čevabčiči cca 20 minut.
Dejte vařit vodu na brambory. Brambory zatím oloupejte, nakrájejte a ve vroucí a osolené vodě uvařte do měkka.
Hotové čevabčiči podávejte s bramborami, plnotučnou hořčicí a na tenké plátky nakrájenou cibulí. Brambory ještě můžete omastit menším kouskem másla a ozdobit petrželkou.

Pátek: Masové kuličky s rajčatovou omáčkou a těstovinami
Zakoupené suroviny na 4 porce:
500 g mletého masa
2 cibule
640 g passaty
400 g vašich oblíbených těstovin
Ze spíže budete potřebovat:
4 stroužky česneku
1 lžička plnotučné hořčice
řepkový olej
sůl a pepř
Postup:
V míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sušené či čerstvé bylinky, hořčici a sůl a pepř. Navlhčenýma rukama tvarujte stejně velké kuličky o velikosti cca 2 x 2 cm a ze všech stran je opečte na pánvi s rozehřátým řepkovým olejem.
Zatímco se koule opékají, připravte si v jiné pánvi omáčku. Druhou cibuli nakrájejte najemno a na troše oleje ji orestujte dozlatova. Poté přidejte naplátkovaný česnek a nechte ho v pánvi pár sekund rozvonět. Cibuli i česnek zalijte passatou, osolte, opepřete, případně ještě dochuťte svými oblíbenými bylinkami a nechte společně několik minut probublávat, aby se chutě spojily.
V hrnci uvařte těstoviny podle návodu. Ještě před slitím si dejte stranou naběračku vody, ve které se těstoviny vařily. Nyní těstoviny slijte, vsypte do omáčky, přidejte vodu, ve které se vařili těstoviny a vše společně promíchejte. Díky vodě z těstovin k nim omáčka lépe přilne. Podávejte s opečenými masovými koulemi.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Na všech 5 receptů budete dohromady potřebovat 9 hlavních surovin. A k nim ještě několik drobností ze spíže. Výslednou cenu jsme počítali pouze z hlavních surovin, které je na recepty potřeba zakoupit.
Recepty na všední dny jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny nakoupené suroviny. Přesto nám zbylo 100 gramů těstovin, 4 vejce a 100 g kuskusu. Tyto suroviny můžete využít na jiný recept podle vlastní chuti.
V receptech jsme použili:
Kilové balení žluté cibule z farmy rodiny Němcovy, 23 korun
2kilové balení raných IPZ brambor z farmy Procházka Semice, 39 korun
2x kilové balení cuket ze Zahrady Psinice, 2x 39 korun
500gramové balení kuskusu od Country Life, 44 korun
Balení BIO passaty od PROBIO, 64 korun
10 vajíček od Maxíka, 75 korun
Bochníček BIO přírodní goudy o 380 gramech ze sýrárny Tonka, 199 korun
500gramové balení BIO semolinových těstovin od Country Life, 52 korun
2x kilové balení BIO hovězího mletého masa z Poctivé farmy, 2x 290 korun
500gramové balení BIO hovězího mletého masa z Poctivé farmy, 148 korun

Comments