Sezónně v červenci: Kefírové lívance s borůvkami
- Andy
- 16. 7. 2022
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 5. 6.
Lívance z kynutého těsta zaberou nějaký čas na přípravu. Co když vás ale o víkendu popadne chuť na sladkou snídani? Udělejte tyhle jednoduché kefírové lívance! Stačí mít v lednici oblíbený kefír a zakysanku - a spolu s borůvkami nebo karamelem vykouzlíte úsměv na tváři celé rodině. Ze všech surovin připravíte až 12 lívanců a jeden vás vyjde na cca 14 korun.

Suroviny na 12 menších lívanců:
300 ml kefíru
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
200 g hladké špaldové mouky
1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
hrst čerstvých borůvek (můžou být i lesní)
Na servírování:
další borůvky
lžíce zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohu
med, karamel, javorový sirup nebo domácí džem
Postup:
(časová náročnost cca 30 minut)
V míse prošlehejte kefír s vejcem a cukrem.
Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Promíchejte – těsto by mělo být hustší, ale stále téct.
Opatrně vmíchejte borůvky.
Na pánvi rozehřejte trochu tuku. Pro otestování správné teploty stačí na pánev kápnout kapku těsta - když hned začne syčet a prskat, můžete se vrhnout na smažení. Lžící tvořte menší lívance nebo použijte lívanečník. Smažte na mírném ohni z obou stran. Jakmile se na lívanci začnou dělat bublinky, otočte ho. Lívance smažte dozlatova.
Hotové lívance podávejte s dalšími borůvkami, kopečkem smetany nebo jogurtu a trochou medu či karamelu.
NÁŠ TIP:
Pokud nemáte kefír, můžete použít i podmáslí nebo řidší bílý jogurt. A když borůvky vyměníte třeba za meruňky nebo rybíz, vznikne úplně jiná, ale stejně chutná varianta.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.
Comments