top of page
hruska.png

Jak se žije s celiakií? Máme tipy, co jíst a jak na bezlepkové dietě ušetřit

Podle Národního registru hrazených zdravotních služeb o vykázaných diagnózách bylo v České republice v roce 2022 identifikováno 26 289 s onemocněním zvaným celiakie.¹ Žít s tímto omezením rozhodně není jednoduché a i v dnešní době je složité sehnat kvalitní cenově dostupné potraviny a suroviny, ze kterých lze sestavit plnohodnotný jídelníček. Na Scuku najdete aktuálně přes 2000 produktů, které jsou přirozeně bezlepkové či vyrobeny speciálně pro bezlepkovou dietu. V tomto článku se dozvíte, jak se správně stravovat bezlepkově, proč nedržet bezlepkovou dietu, pokud nemáte potvrzenou celiakii a připravili jsme pro vás také rozhovor s inspirativní zakladatelkou projektu Mňambezlepku.cz.


Co je celiakie?

Jde o celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. V důsledku porušení vstřebávání živin může u nemocného postupně dojít až k rozvratu metabolismu. Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a také únava.¹


Kdy držet bezlepkovou dietu?

„Co se týká bezlepkové diety, nejčastěji se s ní v rámci své praxe bohužel setkávám u klientů, kteří ji začali dodržovat v důsledku některých mýtů, které se o lepku šíří. Nebyla tedy v jejich případě indikovaná lékařem a rozhodně nebylo potřeba, aby ji dodržovali. Bohužel tímto razantním vyřazením velké škály potravin z jídelníčku se potom zbytečně ochuzovali o řadu tělu prospěšných potravin a jídelníček často nebyl pestrý, dostavovala se únava a tak dále,“ říká nutriční specialistka Růžena Manišová.


V případě, že má člověk prokázanou celiakii nebo sníženou toleranci lepku, je to situace zcela jiná a zde je dodržování bezlepkové diety samozřejmě nutné, a to doživotně. V opačném případě by docházelo k poškozování střevní sliznice.


Co jíst, když nemůžete lepek?

Bezlepková strava může být finančně náročnější, rozhodně nejekonomičtější variantou je ale využívat potraviny, které jsou přirozeně bez lepku. Bezlepkovými přílohami může být např. rýže, quinoa, brambory a ušetřit můžeme i s luštěninovými jídly jako je červená čočka. „Při zjištění diagnózy rozhodně doporučuji číst poctivě obaly a zjišťovat složení výrobku, případně se orientovat pomocí loga přeškrtnutého klasu. Lepek mohou obsahovat i potraviny, u kterých bychom to nečekali a to např. mnoho trvanlivých potravin, některá koření nebo typicky mnohé sojové omáčky. Ze začátku se to může zdát časově velmi náročné, ale během několika týdnů si klienti obvykle svůj nákupní seznam vychytají,“ dodává Manišová.


Přirozeně bezlepkovou stravu doplňte potravinami speciálně vyrobenými pro bezlepkovou dietu. Začněte u pečiva, kde je důležité zajistit, aby nedošlo ke kontaminaci ve výrobě nebo při přepravě či skladování.


Oddělená výroba pro bezlepkové potraviny je prakticky nutná kvůli kontaminaci lepkem, která nesmí překročit hodnotu 20 mg lepku/kg výrobku u tvrzení „bez lepku“ a 100 mg/kg u tvrzení „velmi nízký obsah lepku“. To nám říká nařízení EU, konkrétně č. 828/2014 Sb. Označení „velmi nízký obsah lepku“ už ale není pro celiaky vhodné. Maximální bezpečná dávka lepku je pro ně okolo 20 mg za den, celiakům bych proto opravdu nedoporučovala sníst cokoliv, kde lepek může být přímo zastoupen, protože by tato hranice už byla překročena.“ Dodává Lenka Kovářová z projektu Mňambezlepku.cz


Toto na Scuku splňuje například Bezlepková pekárna Liška, Doktor Pekař, Balance by Luci, Bezobilný chléb Puretaste, Karawba a několik dalších. Alternativy existují také pro těstoviny, sladkosti nebo třeba pivo. Specialitou na Scuku jsou je pak celá kategorie bezlepkových hotovek, které vám velmi usnadní život. A pokud holdujete veganství či vegetariánství, určitě vás potěší, že bezlepkové produkty najdete i v této kombinaci.


Raději se najíte venku? Komunitní portál Mňambezlepku vám pomůže


Nechce se vám vymýšlet bezlepkový recept nebo máte prostě chuť někam vyrazit? Ať už hledáte restauraci či kavárnu, kde si objednáte bez lepku, nebo třeba víkendové ubytování, rozhodně navštivte Mňambezlepku.cz. Portál nabízí přehled podniků, kde se můžete stravovat bezlepkově. Díky komunitnímu přesahu se můžete sami zapojit a začít mapovat bezlepkové Česko. Projekt Mňambezlepku.cz založila teprve 17letá Veronika Petrů původně jako malý školní projekt s cílem pomoci celiakům se stravováním mimo domov. Školní práce se však po měsících úsilí značně rozrostla na databázi bezlepkových podniků nebo výrobků, která usnadňuje život lidem s bezlepkovou dietou. Co ji k založení projektu vedlo a jaké dobroty si zamilovala u nás na Scuku si přečtěte níže v rozhovoru:


Od kolika let máte celiakii a jak Vám ji zjistili? Jaké jste měla příznaky?

Celiakie mi byla diagnostikována ve 4 letech. Měla jsem dlouhodobé střevní problémy a jelikož jsem měla k celiakii dědičné předpoklady (můj otec je také celiak), absolvovala jsem krevní testy, které odhalily, že něco není v pořádku. Následovala biopsie tenkého střeva, kde se mi celiakie potvrdila. V mé rodině nikdo kromě mě a mého otce celiakii diagnostikovanou nemá. Každopádně můj bratr má k celiakii pozitivní genetickou predispozici. Ještě se u něj ale onemocnění naštěstí neprojevilo.

Zakladatelka Mňambezlepku.cz Veronika Petrů

Na co jste nejvíce pyšná, co se bezlepkového života týče? Myslíte si, že dostupnost a rozmanitost bezlepkových potravin se od let našich rodičů a prarodičů posunula?

Co se bezlepkového života týče, jsem nejvíce pyšná na svůj projekt Mňambezlepku.cz, kde mohou lidé rychle, jednoduše a online vyhledávat, recenzovat a přidávat bezlepkové restaurace, cukrárny, obchody, ubytování, výrobky nebo školní jídelny.

Ano, rozmanitost bezlepkových potravin a množství bezlepkových podniků se za posledních několik let velmi zvýšila. Co jsem slyšela od rodičů, před 30 lety se nedalo koupit speciální bezlepkové pečivo, jen třeba nějaký kukuřičný nebo rýžový chlebíček.




V jaké zemi/městě jste se setkala s rozmanitou nabídkou bezlepkových potravin a kde je to podle Vás naopak problém?

Nejsem nějaký velký cestovatel nebo světoběžník, ale příjemné prostředí pro celiaky bylo například v Anglii, konkrétně v Londýně a okolí. Ve spoustě restaurací byly v menu vypsané alergeny a označené bezlepkové pokrmy. V obchodech (hlavně v anglickém Tescu) byl také velký výběr bezlepkových potravin.

Slovensko mě ale také dost překvapilo. Nebyl tam problém něco bezlepkového koupit nebo se bezlepkově spolehlivě najíst. Řekla bych, že v místech, kde jsem byla, byl širší bezlepkový sortiment než v Česku, i obsluha v restauracích byla více obeznámená s celiakií. Ale samozřejmě záleží na místě a konkrétních obchodech a restauracích. Každý bezlepkář může mít s konkrétní zemí jiné zkušenosti.


Je pro Vás těžké si vybrat jídlo v restauraci? Můžete přijít do jakéhokoliv podniku a něco bezlepkového si objednat?

Myslím, že na tuto otázku ani nemusím odpovídat. Podle mnou organizovaného celorepublikového průzkumu 91 % lidí s bezlepkovou dietou uvádí, že je pro ně složité a časově náročné najít restauraci, cukrárnu či rychlé občerstvení, když si někdy chtějí zajít na něco bezlepkového k jídlu. Z toho 70 % uvádí, že je to pro ně hodně složité a časově náročné. Pro mě osobně je stravování mimo domov strašák a komplikace.


Pamatujete si nějaký příklad potraviny, která Vás obsahem lepku překvapila?

Vždycky jsem si myslela, že sushi je bezlepkové, pokud neobsahuje ve složení pšenici či jinou obilovinu. Nedávno jsem se však dozvěděla, že sushi často obsahuje "skrytý" lepek, například v sushi rýži, omáčkách, marinádách, falešném krabím mase atd. Takže když teď dostanu chuť na sushi, jsem si jistější, když si ho připravím doma.


Máte nějaký tip, jak při nákupu bezlepkových potravin ušetřit?

Je to těžké, ale za mě zkusit kupovat kromě potravin s označením "bezlepkové" (např. pečivo,...) i ty přirozeně bezlepkové (rýže, quinoa, pohanka,...). Zařadit do jídelníčku luštěniny, které jsou bezlepkové, tělu prospěšné a cenově dostupné. Zjistit si, zda vaše pojišťovna nabízí finanční podporu pro celiaky a hledat obchody, kde můžou někdy mít bezlepkové potraviny za rozumnější ceny než některé supermarkety.


Tipy od Veroniky na bezlepkové dobroty na Scuku


Tento článek pomohli připravit:


Mgr. Růžena Manišová

Nutriční specialistka, absolventka magisterského oboru nutriční specialista na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně s vlastní nutriční poradnou v centru Brna spolupracující s centrem Anabell nebo Institutem moderní výživy. Kromě mnoha zkušeností v oblasti výživy je také osobou s velkou láskou k jídlu a nadšený amatérský kuchař i pekař a v současné době maminka na mateřské dovolené.






Zdroje:

0 komentářů

Comentários


jablko2.png
bottom of page