hruska.png

Víte, jak nejlépe skladovat potraviny?

Léto už k nám dorazilo v plné síle a při té příležitosti bychom s vámi chtěli sdílet několik tipů na uchovávání ovoce, zeleniny a dalších farmářských dobrot. Zvláště při vyšších teplotách je totiž potřeba věnovat jim řádnou péči. Víte třeba, jaké výpěstky patří do lednice a jaké v ní naopak ztrácí na kvalitě?



Jako první musíme apelovat na to, abyste se při odvážení nákupu domů z výdeji snažili co nejvíc zachovat teplotní řetězec. Nejlepší volbou jsou termotašky nebo termoboxy, které pomohou udržet stálou teplotu až do doby, než dorazíte z výdeje domů.


Kvalita chlazených produktů, jako jsou například mléčné výrobky, se totiž při špatném skladování výrazně snižuje. A to dokonce i jen při tom krátkodobém. Neznamená to sice to, že se produkty zkazí hned, ale zkrátí se tak trvanlivost garantovaná farmářem.


Důležité je i správné skladování některých druhů zeleniny. Především takových, které rychle ztrácí vodu, například salát.


NÁŠ TIP:

Pokud má zelenina listy, odstraňte je - například u kedluben či ředkviček. Listy totiž ze zeleniny čerpají vláhu a pokud je odstraníte, zůstanou výpěstky déle čerstvé. Saláty, kedlubny nebo chřest můžete zabalit do vlhké utěrky či plátýnka, čímž také prodloužíte jejich čerstvost.



Jaké ovoce a zelenina patří do lednice?


Ovoce:

  • Hroznové víno

  • Švestky,

  • třešně,

  • rozkrájený meloun,

  • meruňky, nektarinky a broskve,

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz.


Zelenina:

  • Kedlubna,

  • ředkvičky,

  • chřest,

  • zelí,

  • kapusta,

  • jarní cibulka,

  • čerstvé bylinky,

  • lusky a fazolky,

  • květák a brokolice,

  • listová zelenina jako jsou saláty, špenát, čekanka apod.


Kde děláme v létě výjimku?

  • Okurka, cuketa a lilek,

  • papriky,

  • citrusy.

Přiznáme se, že těmto výpěstkům během léta dopřejeme krátký pobyt v lednici. A to i přesto, že do ní primárně nepatří. Zejména okurky ale velmi snadno ztrácí vodu a gumovatí, proto je tento kompromis zásadní právě při letních teplotách. Protože jim ale delší pobyt v lednici ubírá na chuti a vůni, snažíme se je vždy co nejrychleji sníst.



Jaké ovoce a zelenina do lednice naopak nepatří?


Ovoce:

  • Citrusy,

  • Banány,

  • jablka a hrušky,

  • meloun - pouze pokud je vcelku,

  • exotické ovoce jako je například ananas, mango, papája nebo avokádo.


Zelenina:

  • Rajčata,

  • papriky,

  • cibule a česnek,

  • cuketa, lilek a okurka,

  • zázvor a kurkuma,

  • brambory všech odrůd, batáty a topinambury,

  • kořenová zelenina jako je například mrkev, řepy, ředkve apod.


Proč výše zmíněné výpěstky není vhodné ukládat do lednice? Začnou totiž ztrácet chuť a vůni. U některých plodin se zároveň mohou objevit i hnědé skvrny.


Kořenová zelenina, brambory, česnek a cibule sice nejsou příliš vhodné pro skladování v lednici, ale přesto byste je měli mít uložené na chladném a tmavém místě. Nejvíce této zelenině vyhovuje uskladnění ve sklepě.


Není místo v lednici jako místo v lednici


Teplota v lednici by měla být nastavená mezi 48 °C. Navzdory nastavení to ale neznamená, že bude teplota v každé části lednice stejná. Stupně Celsia se liší především v horní a dolní části lednice. I proto bychom v ní měli potraviny skladovat podle toho, jakou teplotu potřebují.


Horní přihrádka:

V této části lednice je teplota nejvyšší, přibližně 8 °C. Ukládejte sem tedy nejlépe nápoje, zavařeniny, uvařená jídla, vejce nebo máslo.


Střední přihrádka:

Zde je teplota víceméně stabilní a můžete zde skladovat jak mléčné výrobky, tak uzeniny. Teplota ve střední přihrádce by se měla pohybovat mezi 4-7 °C.


Spodní přihrádka:

V dolní části lednice je největší chlad, takže je ideální pro uchovávání čerstvého masa a ryb. Zde je teplota cca 3-7 °C


Spodní šuplík:

Do šuplíku v dolní části lednice uložte zeleninu a ovoce. Snažte se, aby byly jednotlivé druhy oddělené a nepřekrývaly se. Každý typ plodiny má totiž odlišnou dobu zrání a mohou se vzájemně ovlivňovat. A pokud by se jedna plodina začala kazit, snížíte tak riziko, že se kvůli ní začnou kazit i další druhy zeleniny či ovoce.


Poličky ve dveřích:

Počítejte s tím, že potraviny uložené ve dveřích lednice jsou vystavovány nejvyšším teplotám. Většinou i 10 °C. Nejvhodnější pro uložení jsou tedy dochucovadla, džusy, případně i zavařeniny nebo pesta. O něco méně vhodná jsou vajíčka nebo mléko. Pokud je ale spotřebujete rychle, ani jim toto umístění nevadí.


Víte, v čem je specifické maso z farmářských chovů?


Nebudeme vás dlouho napínat. Maso z farmářských chovů vás ihned po vybalení může překvapit svou specifickou vůní, zejména pokud je vyndáno ze zavakuovaného obalu. Tato vůně je ale zcela přirozená a vzniká zráním masa v obalu. Pokud byl tedy obal neporušený a otevřeli jste ho v době garantované trvanlivosti, je maso s nejvyšší pravděpodobností zcela v pořádku.


Po vyndání z lednice a obalu raději nechte maso chvíli vydýchat na lince. Ztratí tak onu specifickou vůni a navíc částečně získá pokojovou teplotu, takže během vaření nebude mít teplotní šok.



jablko2.png