Léto už k nám dorazilo v plné síle a při té příležitosti bychom s vámi chtěli sdílet několik tipů na uchovávání ovoce, zeleniny a dalších farmářských dobrot. Zvláště při vyšších teplotách je totiž potřeba věnovat jim řádnou péči. Víte třeba, jaké výpěstky patří do lednice a jaké v ní naopak ztrácí na kvalitě?
Jako první musíme apelovat na to, abyste se při odvážení nákupu domů z výdeji snažili co nejvíc zachovat teplotní řetězec. Nejlepší volbou jsou termotašky nebo termoboxy, které pomohou udržet stálou teplotu až do doby, než dorazíte z výdeje domů.
Kvalita chlazených produktů, jako jsou například mléčné výrobky, se totiž při špatném skladování výrazně snižuje. A to dokonce i jen při tom krátkodobém. Neznamená to sice to, že se produkty zkazí hned, ale zkrátí se tak trvanlivost garantovaná farmářem.
Důležité je i správné skladování některých druhů zeleniny. Především takových, které rychle ztrácí vodu, například salát.
NÁŠ TIP:
Pokud má zelenina listy, odstraňte je - například u kedluben či ředkviček. Listy totiž ze zeleniny čerpají vláhu a pokud je odstraníte, zůstanou výpěstky déle čerstvé. Saláty, kedlubny nebo chřest můžete zabalit do vlhké utěrky či plátýnka, čímž také prodloužíte jejich čerstvost.
Jaké ovoce a zelenina patří do lednice?
Ovoce:
Hroznové víno
Švestky,
třešně,
rozkrájený meloun,
meruňky, nektarinky a broskve,
jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz.
Zelenina:
Kedlubna,
ředkvičky,
chřest,
zelí,
kapusta,
jarní cibulka,
čerstvé bylinky,
lusky a fazolky,
květák a brokolice,
listová zelenina jako jsou saláty, špenát, čekanka apod.
Kde děláme v létě výjimku?
Okurka, cuketa a lilek,
papriky,
citrusy.
Přiznáme se, že těmto výpěstkům během léta dopřejeme krátký pobyt v lednici. A to i přesto, že do ní primárně nepatří. Zejména okurky ale velmi snadno ztrácí vodu a gumovatí, proto je tento kompromis zásadní právě při letních teplotách. Protože jim ale delší pobyt v lednici ubírá na chuti a vůni, snažíme se je vždy co nejrychleji sníst.
Jaké ovoce a zelenina do lednice naopak nepatří?
Ovoce:
Citrusy,
Banány,
jablka a hrušky,
meloun - pouze pokud je vcelku,
exotické ovoce jako je například ananas, mango, papája nebo avokádo.
Zelenina:
Rajčata,
papriky,
cibule a česnek,
cuketa, lilek a okurka,
zázvor a kurkuma,
brambory všech odrůd, batáty a topinambury,
kořenová zelenina jako je například mrkev, řepy, ředkve apod.
Proč výše zmíněné výpěstky není vhodné ukládat do lednice? Začnou totiž ztrácet chuť a vůni. U některých plodin se zároveň mohou objevit i hnědé skvrny.
Kořenová zelenina, brambory, česnek a cibule sice nejsou příliš vhodné pro skladování v lednici, ale přesto byste je měli mít uložené na chladném a tmavém místě. Nejvíce této zelenině vyhovuje uskladnění ve sklepě.
Není místo v lednici jako místo v lednici
Teplota v lednici by měla být nastavená mezi 4–8 °C. Navzdory nastavení to ale neznamená, že bude teplota v každé části lednice stejná. Stupně Celsia se liší především v horní a dolní části lednice. I proto bychom v ní měli potraviny skladovat podle toho, jakou teplotu potřebují.
Horní přihrádka:
V této části lednice je teplota nejvyšší, přibližně 8 °C. Ukládejte sem tedy nejlépe nápoje, zavařeniny, uvařená jídla, vejce nebo máslo.
Střední přihrádka:
Zde je teplota víceméně stabilní a můžete zde skladovat jak mléčné výrobky, tak uzeniny. Teplota ve střední přihrádce by se měla pohybovat mezi 4-7 °C.
Spodní přihrádka:
V dolní části lednice je největší chlad, takže je ideální pro uchovávání čerstvého masa a ryb. Zde je teplota cca 3-7 °C
Spodní šuplík:
Do šuplíku v dolní části lednice uložte zeleninu a ovoce. Snažte se, aby byly jednotlivé druhy oddělené a nepřekrývaly se. Každý typ plodiny má totiž odlišnou dobu zrání a mohou se vzájemně ovlivňovat. A pokud by se jedna plodina začala kazit, snížíte tak riziko, že se kvůli ní začnou kazit i další druhy zeleniny či ovoce.
Poličky ve dveřích:
Počítejte s tím, že potraviny uložené ve dveřích lednice jsou vystavovány nejvyšším teplotám. Většinou i 10 °C. Nejvhodnější pro uložení jsou tedy dochucovadla, džusy, případně i zavařeniny nebo pesta. O něco méně vhodná jsou vajíčka nebo mléko. Pokud je ale spotřebujete rychle, ani jim toto umístění nevadí.
Víte, v čem je specifické maso z farmářských chovů?
Nebudeme vás dlouho napínat. Maso z farmářských chovů vás ihned po vybalení může překvapit svou specifickou vůní, zejména pokud je vyndáno ze zavakuovaného obalu. Tato vůně je ale zcela přirozená a vzniká zráním masa v obalu. Pokud byl tedy obal neporušený a otevřeli jste ho v době garantované trvanlivosti, je maso s nejvyšší pravděpodobností zcela v pořádku.
Po vyndání z lednice a obalu raději nechte maso chvíli vydýchat na lince. Ztratí tak onu specifickou vůni a navíc částečně získá pokojovou teplotu, takže během vaření nebude mít teplotní šok.
留言