Sezónně v září: Jablečný crumble s ovesnou drobenkou
- Andy

- 1. 9.
- Minut čtení: 2
Je tu září! Jablka padají ze stromů, vzduch voní podzimem a přichází chuť zalézt si pod deku s nějakou dobrotou z trouby. Jednoduchost, hřejivost a vůně skořice – to je jablečný crumble. Žádné složité těsto, jen voňavá jablka a křupavá drobenka z ovesných vloček. Ideální dezert na první chladnější dny. Ze všech surovin připravíte až 6 porcí a jedna vás vyjde na cca 16 korun.

Suroviny na náplň na 6 porcí:
1 lžička mleté skořice
šťáva z ½ citronu
špetka soli
formu cca 20×20 cm nebo menší zapékací misky
Suroviny na drobenku:
100 g ovesných vloček
60 g hladké špaldové mouky (nebo klasické pšeničné)
80 g másla
50 g třtinového cukru
špetka soli
Postup:
(časová náročnost cca 60 minut)
Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušná na 160 °C).
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do mísy a promíchejte s citronovou šťávou, skořicí, cukrem a špetkou soli.
Přendejte jablečnou směs do zapékací misky.
Na drobenku smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a sůl. Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty vytvořte drobenku.
Drobenku rovnoměrně rozprostřete na jablka.
Pečte zhruba 35–40 minut, dokud povrch krásně nezezlátne a jablka nezměknou.
NÁŠ TIP:
Podávejte ještě teplé – buď samotné, nebo s lžící zakysané smetany, vanilkové zmrzliny či bílého jogurtu. Až budete sedět s miskou crumble v ruce, možná vám taky probleskne hlavou, že tohle je ten pravý začátek podzimu.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.






Komentáře