top of page
hruska.png

Dobroty pro dobro: Na Scuku se nakupovalo pro dobrou věc

Víte, že jsme během prosince 2020 napříč celou republikou uspořádali Dobroty pro dobro? Nazvali jsme tak sbírky potravin a drogerie, které probíhaly hned v několika Nákupních skupinách. Podívejte se, kde všude se naši skvělí Organizátoři zapojili a koho dárky ze Scuku potěšili.

Scuk od začátku funguje na principu komunitního nakupování. Rozhodli jsme se tento společný zájem podpořit a využít na konci roku pro dobrou věc. Hlavně díky našim Organizátorům, kteří se starají o výdej objednávek a pečují o své Nákupní skupiny, jsme mohli potěšit např. celoročně vytížené zdravotníky nebo pomoci tam, kde je to v této nelehké době potřeba. V adventním čase se nezapomnělo ani na opuštěná zvířata.


Jak to celé probíhalo? Oslovili jsme naše Organizátory, kteří se mohli dobrovolně zapojit. Nevybírali jsme jednu organizaci, ale nechali právě na Organizátorech, aby ve svém okolí vybrali takový projekt, který budou chtít podpořit. Věříme, že oni sami ví, kdo v jejich regionu pomoc nejvíce potřebuje, někdy pomohli s výběrem sami nakupující. Dobroty pro dobro jsme spustili v týdnu od 7. do 14. prosince. Stačilo jen nakoupit a ke své klasické objednávce přihodit to, co chtěli zákazníci věnovat.

Kolik Organizátorů se zapojilo a kde všude udělaly Dobroty radost?


Dobrot pro dobro se v rámci daného týdne zúčastnilo přes 30 Organizátorů. My ze Scuku jsme se také zapojili a do sbírek v jednotlivých Skupinách jsme přispěli dobrotami a ekodrogerií za 15 000 Kč. Připravili jsme pro vás výběr fotek a dojmů z předání. Překvapilo a potěšilo nás, jak rozmanité sbírky proběhly. Jsme opravdu dojatí ♡

Sbírka pro domov seniorů


Organizátorka Šárka z Týniště se svou Nákupní skupinou potěšila sestřičky a pečovatelky v nedalekém Domově důchodců v Albrechticích. Na začátku prosince zde bylo přes 90 % klientů zasaženo covidem. Situace je o to vážnější, že v domově žijí klienti s Alzheimerem, kteří bohužel nařízením, rouškám atd. nerozumí.

Tři dobročinné sbírky


Letos jsme uspořádali tři sbírky. Na jaře jsme pomáhali učitelkám v mateřské školce, které se staraly o děti pracovníků integrovaných složek; a také sestrám a lékařům ve šternberské nemocnici. V rámci Dobrot pro dobro putovala sbírka do Sociální služby Šternberk. Moc si vážíme toho, že i v těžkých dobách spousta z vás myslí na ostatní.”


Šárka a Lucie ze Šternberka



Společná sbírka v Příbrami


Tři Organizátorky ze Středočeského kraje - Lucie z Mníšku pod Brdy, Veronika z Dobříše a Míša z Příbrami spojily síly a uspořádaly společnou sbírku. Pomoc putovala do dětského domova, rodinám, které mají těžce nemocné děti a nebo se ocitli ve finanční tísni.

Co napsala na Facebook zakladatelka organizace Radost Příbramáčkům Jana Puklová Havelková: Věcí bylo tolik! Musím tedy uznat, že jsem vůbec o této možnosti objednávání nevěděla a prohlédla si většinu věcí a určitě si také něco objednám. Sbírka obsahovala krásnou čerstvou zeleninu, ovoce, mošty, paštiky, párky, ovocné kapsičky, přesnídávky, pečené müsli, maso a mnoho a mnoho dalšího.


Pomoc pro Azylový dům v Karviné


Organizátor Tomáš spolu se členy své Nákupní skupiny v Karviné udělal radost šesti domácnostem. Ve sbírce jsme vybrali ovoce a zeleninu, příkrmy pro děti, čaje, mošty, čisticí prostředky nebo třeba kešu ořechy. Sešly se i další věci jako omalovánky nebo oblečení.


Rekordní sbírka v Benešově



Dobroty jsme sbírali pro Centrum sociálních služeb Tloskov, kde se starají o mentálně a fyzicky postižené.

Bylo toho za neuvěřitelných 22 000 korun! Mám dvě Nákupní skupiny s výdejem v úterý a čtvrtek. Většinou si zákazníci své vlastní nákupy udělali na čtvrtek a úterý pojali pouze pro Dobroty pro dobro a nakupovali pro Tloskov.

Není to s lidmi vůbec zlé. Díky i Scuk.cz za jejich příspěvek.”


— Organizátorka Irena z Benešova



Radost pro Ráchel a její děti


Vedle organizací nebo projektů pomohli Organizátoři i konkrétním rodinám. Organizátorka Lenka z Cerhonic uspořádala sbírku pro paní Ráchel a její tři děti, kteří se ocitli v nelehké situaci. Lenka ve své Facebook skupině napsala: Milí zákazníci, v sobotu jsme předávaly Dobroty pro dobro pro Ráchel a její děti. Sešlo se toho opravdu hodně, ovoce, zelenina, sušené ovoce, luštěniny, ořechy a další. Děti byly nadšené a to je vlastně to nejdůležitější. Všem bych moc chtěla poděkovat, jste skvělí a já jsem dojatá z toho, že dobří lidé ještě existují!” Můžete si přečíst i krásné poděkování, které Ráchel nasdílela na své Facebook stránce Unova zahrada.


A kde ještě naši Organizátoři pomáhali a dělali radost?


Další sbírky uspořádali: Radka se dvěma Nákupními skupinami v Propastném u Železného Brodu, Adéla z Berouna, Filip s rodinou z Třebíče, Katka Svačinová z Litoměřic, Jana z Bystřice, Veronika ze Vsetína, Gábina a Petra z Brandýsa nad Labem, Václav Kratochvíl z Brna se svými 4 Nákupními Skupinami!, Jana ze Zvánovic, Ivana z Nového Bydžova, Kristýna a Matěj z Jihlavy, Martina z Plzně-Litic, Markéta z Roudnice, Kačka z Trutnova, Katka z Mnichova Hradiště, Jana ze Strakonic, Karin z Ostravy, Petra ze Záběhlic, Simča z Brna, Zdeňka z Dolní Rožínky, Andrea ze Soběslavi, Monika z Heřmanovy Huti, Mirka a Petr z Mostu, Sandra z Dalejského údolí, Martina z Turnova, Jana z Viničných Šumic, Eva z Jindřichova Hradce, Aneta z Chvalkova a Lucie z Prahy, která uspořádala sbírku pro opuštěné psy a kočky.


Všem Organizátorům moc děkujeme ♡


Pokud byste chtěli i ve svém okolí pomáhat, oslovte svého Organizátora či Organizátorku a využijte již existující komunity :-)

jablko2.png
bottom of page