top of page
hruska.png

5 tipů, jak zpracovat úrodu cuket

Co by to bylo za sklizeň bez pořádné nadílky cuket. A že se jich začíná rodit pořád množství! A co s nimi? Ve spolupráci s nutriční poradnou S láskou dělané jsme připravili článek, který vám hravě poradí.

Proč jíst cukety? Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, zato se může pyšnit pěknou dávkou mikronutrientů - vitaminy A, B a C, dále karoteny, hořčík, železo, vápník, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a 90 % cukety tvoří voda. Navíc ji můžeme jíst syrovou, grilovanou, zapečenou nebo dokonce nasladko! Skvěle se hodí do pokrmů, kde chceme navýšit objem a zároveň přidat zeleninu - takovým jídlem je např. sekaná, cuketové lasagne nebo se s ní dá vylepšit ranní ovesná kaše!


Pár vychytaných receptů, na které se každoročně těším, najdete v tomto článku a věřím, že tak zpracujete nejednu cuketu :-)


Ovesná kaše s cuketou

Zdroj slaskoudelane.cz

Na 1 porci budete potřebovat:

Postup:

Vločky smícháme se semínky a kokosovým mlékem. Dáme na sporák a vaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme nastrouhanou cuketu a ještě chvíli povaříme.


Kaši zdobíme dle libosti - ovocem, kakaem, skořicí, plátkem másla nebo ořechovým máslem a hořkou čokoládou.


Cuketová polévka

Na 4 porce budete potřebovat:

Postup:

Na sádle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a rozdrcený česnek. Chvíli restujeme, poté zalijeme vodou po okraj cukety. Vaříme asi 15 minut. Na závěr rozmixujeme dohladka se smetanou nebo kokosovým mlékem (při laktózové intoleranci). Osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s lněnými semínky nebo parmazánem a bazalkovým pestem.



Cuketový quiche

Zdroj slaskoudelane.cz

Budete potřebovat:

Postup:

Semínka nameleme na mouku, přidáme 1 vejce, změklé máslo a strouhaný sýr. Rukama vypracujeme těsto, které rozprostřeme do formy na pečicí papír (forma kulatá, vel. 23 cm), zvedneme lehce okraje, propícháme vidličkou a dáme péct na 180 °C na 15 minut.


Mezitím si škrabkou oloupeme cuketu a mrkev na dlouhé plátky a poskládáme na upečený korpus. V misce smícháme 200 ml smetany s celou bryndzou a vejcem a tyčovým mixérem rozmixujeme. Touto směsí zalijeme celý koláč a dáme péct 30 minut na 180 °C. A tip na závěr: Korpus můžete využít s jakoukoliv náplní - skvělá je i kombinace krémového sýra s rajčaty a nivou nebo špenát s ricottou.


Cuketové nudle à la „cudle”

Budete potřebovat:

Postup:

Cuketu omyjeme a škrabkou oloupeme na tenké nudle, pro kulaté nudličky lze použít speciální škrabku. Cuketové nudle dáme na pánev s lžící ghí nebo olivového oleje a na mírném plameni podusíme cca 5 minut.


Cuketové nudle podáváme jako přílohu nebo místo těstovin. Výborné jsou s boloňskou omáčkou, sýrovou omáčkou nebo se slaninou a vejcem jako Carbonara. Pro zachování živin a vstřebání vitaminu A je právě dušení v kombinaci s kvalitním tukem nejlepší volbou.



Cuketový perník

Zdroj slaskoudelane.cz

Budete potřebovat:

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Cuketu omyjeme a nastrouháme najemno, vymačkáme vodu. Přidáme k ní nahrubo nastrouhané jablko, rozpuštěné ghí nebo kokosový olej, vejce a med. Vše promícháme. Vedle v misce si smícháme mouku, kakao, koření a kypřicí prášek. Postupně přidáme i sypké ingredience a opět pořádně promícháme.


Dáme do menšího vymazaného pekáčku a necháme péct 30 minut. Perník můžete ještě potřít dobrou marmeládou, pokud ho budete chtít sladší nebo přelít čokoládovou polevou (60 g hořké čokolády rozpuštěné s 2 lžícemi kokosového oleje).


Kdo tento článek připravil?

Recepty vznikly ve spolupráci s nutriční poradnou S láskou dělané. Jak na zpracování cuket pro vás sepsala Lucie Paulusová, DiS.

Lucie Paulusová, DiS


Zdravá strava není pouze o počítání kalorií a striktních dietách, ale především o funkční výživě, která vede k prevenci nemocí a ke zlepšení zdravotního stavu. Pomáhám ve své poradně v Pardubicích klientům nejen s redukcí váhy, ale i s celkovou péčí a přístupu ke zdraví. Ke každému přistupuji individuáls ohledem na jeho zdravotní stav, stravovací zvyklosti a životní styl.


Abych mohla svým klientům poskytnout komplexní péči, začala jsem se před pár lety zajímat o psychosomatiku, nyní také o funkční medicínu a výživu, která mě zaujala svým celostním pohledem na lidské tělo a propojení těla, mysli a duše. Funkční medicínu vnímám jako možnost volby, hledání rovnováhy a vlastní cesty, kdy každý sám má možnost na sobě pracovat a nastartovat tak proces sebe-léčení. V současné době jsem nutriční terapeutkou ve své poradně v Pardubicích, na klinice Institutu funkční medicíny a výživy v Praze a také v LDN v Rybitví. Mojí vášní je příroda, dobré jídlo, pohyb a jóga. Praktikuji půsty, otužování, zaměřuji se na spánek, dýchací techniky a metody sebepoznání :-)

Nutriční poradna

Pichlova 649

53002 Pardubice


jablko2.png
bottom of page