top of page
hruska.png

Česká Krůta: Životní pohoda našich krůt je pro nás alfa a omega

Krůtí maso se mezi vámi těší čím dál větší oblibě. Proto jsme další rozhovor udělali s Tomášem Karasem, jedním z majitelů farmy Česká Krůta. V článku se dozvíte třeba to, jak na farmě pečují o životní pohodu svých zvířat nebo na co se v jejich nabídce můžeme do budoucna těšit.



Farma Česká Krůta je vlastně rodinný podnik. Jak jste s chovem krůt začali?


Krůťata začali společně chovat už moji a manželčini rodiče. Postupně jsem se do dění na farmě čím dál více zapojoval i já a nakonec jsem se svou manželkou a švagrem začal prodávat porcované maso. Začátky byly těžké, ale jsme velmi rádi, že jsme to nevzdali a že tu dnes jsme. Původně jsme museli vše zvládat jen s pár zaměstnanci. Postupně jsme vybudovali tým 20 lidí, kteří farmu pomáhají každý den rozvíjet.


Prozradíte nám něco o vašem chovu? Zajímalo by nás především to, jaký máte ke krůtám vztah.


O zvířata se staráme od samého počátku a osobně pečujeme o celý chov. Životní pohoda našich krůt je pro nás alfa a omega celé naší práce. Krůty u nás mohou uspokojovat své přirozené potřeby a pro zábavu mají ve stájích k dispozici slámu a říční kameny. Samozřejmostí je i dostatečné množství slámové podestýlky, kterou pravidelně měníme. Při krmení klademe důraz na podporu imunitního systému krůt - používáme hlavně přírodní doplňky, jako je chlorea, česnek, oregáno nebo echinacea.


Bez zdravých a spokojených zvířat bychom zkrátka nemohli dělat to, co děláme.


Musím říct, že opravdu oceňujeme šířku vaší nabídky. Taková rozmanitost se u krůtího masa a uzenin jen tak nevidí. Raritou je zejména biskup. Jaké jsou vaše nejoblíbenější produkty?


Nejraději mám asi krůtí stehno s kostí a kůží. Jedná se o velice šťavnaté, kvalitní maso, které hravě předčí vepřové či jiné druhy masa. Doporučuji jej se špenátem a bramborem nebo zelím a knedlíkem. Chybu ale rozhodně neuděláte ani s naším vykostěným stehnem, které je skvělé do gulášů nebo dušených jídel.


Skvělou volbou je také mleté krůtí, které děláme z prsou a odřezků masa. Zmínit musím i největší klasiku - krůtí prsa, která jsou lehká, dietní a co do způsobů přípravy velmi variabilní.


Co se týče uzenin, je mezi zákazníky velmi oblíbená jak naše krůtí šunka, tak klobáska. Naším výrobním klenotem je ale krůtí tlačenka! Vyrábíme ji jen z libové prsní a stehenní svaloviny a několik zákazníků nám už řeklo, že to není ani tolik tlačenka, jako spíš maso v aspiku.


Prozradíte nám, jestli je něco, na co se u vás můžeme do budoucna těšit? :-)

Máme v plánu rozšířit výrobu o maso vařené metodou sous-vide, abychom vyšli vstříc zákazníkům, kteří nechtějí trávit v kuchyni dlouhou dobu.


Chceme ale především růst spolu s počtem lidí, kteří preferuji české, čerstvé a zdravé maso. Stále přibývá lidí, kteří si uvědomují, že jsme to co jíme a že kvalita potravin je důležitější než jejich cena. I proto nám dělá radost rostoucí zájem o naše produkty a každá dobrá reference. Jeden zákazník z jižních Čech si dokonce pro naši krůtu přijel vlakem jen s batohem až na naši farmu na severní Moravě :-)


Co jako první zkusit z krůtí farmy?



Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců?

„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za 3 roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“

Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu

jablko2.png
bottom of page