hruska.png

BioVavřinec: Nejdůležitější ingrediencí je pro nás čas

Tentokrát jsme vyzpovídali Alžbětu Kosařovou - spolumajitelku mlékárny BioVavřinec. Do letošního jara totiž vykročili v duchu několika změn, na které jsme se chtěli zeptat trochu víc dopodrobna. V rozhovoru zjistíte, proč se už značka nejmenuje BioVavřinec a Kosař. A také to, jak se mění nabídka mlékárny.


Dojnice na Farmě rodiny Stupkových, odkud BioVavřinec odebírá mléko

Nedávno došlo u vaší značky k několika změnám. Z BioVavřince a Kosaře jste se přejmenovali jen na BioVavřinec a stali se součástí Čerstvě nadojeno. Vysvětlili byste nám ve větším detailu, proč jste ke změnám přistoupili?


Mnoho let jsme vystupovali pod značkou BioVavřinec a Kosař. Název vznikl poté, co jsme před lety propojili naši Ekofarmu Kosařův mlýn se značkou Bio Vavřinec. Tehdy se Vavřincova farma potýkala s existenciálními problémy a protože se nám moc líbil jejich příběh, produkty a výrobní filosofie, rozhodli jsme se je zachránit a propojit naše podniky.


Už delší čas jsme ale vnímali, že potřebujeme udělat změny - stabilizovat výrobu a minimalizovat některé interní problémy, se kterými jsme se potýkali. I z toho vyplynulo rozhodnutí zkrátit naši značku jen na BioVavřinec. Zároveň s tím jsme zavedli novou mlékárnu Čerstvě nadojeno, která je v provozu několik měsíců. Právě pod ní BioVavřinec nyní spadá. Všechny změny vnímáme velmi pozitivně. Tyto kroky nám pomohou zahájit novou etapu na cestě za ještě kvalitnějšími produkty a potěšit tak všechny naše zákazníky.


Znamená to nějakou změnu ve filosofii vaší značky?

To určitě ne. Stále píšeme příběh s jasným posláním. BioVavřinec je harmonické spojení přírodních ingrediencí české krajiny a poctivé mlékárenské výroby. Chceme podpořit výrobu lahodných a zdravých produktů ohleduplných k životnímu prostředí. Vše pouze v rámci ekologicky udržitelné produkce, která bere ohledy na blaho naší planety a budoucích generací.


Nejdůležitější ingrediencí je pro nás čas. Žádné náhražky, konzervanty ani chemie. Věříme v to, že pouze příroda plodí ty nejlepší produkty. Sušené mléko, zahušťovadla, barviva ani stabilizátory v naší produkci nemají místo. Chceme přinášet 100% čistý přírodní produkt s lokálním původem.


Stále jsme součástí ekologického zemědělství, které se chová šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám i přírodě. O kravičky, od kterých odebíráme mléko, je na farmě pečováno s láskou a respektem. Mají pravidelný přístup na pastvu, jsou krmené organickými potravinami a je postaráno o jejich pohodu.


Dotknou se změny nějak šíře vašeho sortimentu? Zákazníci se už setkali s tím, že vaše výrobky již nejsou dostupné v několika různých velikostech a typech balení, jako tomu bylo doposud.


Jedním z našich cílů je i to, že chceme dostat naše kvalitní mléčné výrobky do dalších míst po republice. Abychom tomu mohli věnovat čas a energii, museli jsme trochu zeštíhlit nabídku.


U některých výrobku omezení není trvalé. V současné době se snažíme zabezpečit technologie, které nám ve výrobě kvalitních BIO mléčných výrobků pomůžou. To nám umožní do nabídky postupně vracet další oblíbené produkty zákazníků.


Stažení vašich nejoblíbenějších výrobků se tedy obávat nemusíme?

Nejoblíbenější výrobky jsme se snažili zachovat. V nabídce jsou stále všechny naše bezkonkurenční BIO smetany - smetana na vaření 16%, smetana ke šlehání 30% a zakysaná smetana. Nevíme o tom, že by BIO smetany vyráběl i jiný český výrobce. Ty naše mají zároveň velmi jemnou a delikátní chuť. Perfektní na vaření, pečení, šlehání nebo jen tak do kávy.


Stejně tak stále vyrábíme žervé, jogurty zrající v kelímku, jogurtové nápoje, čerstvé sýry a polotučný tvaroh. Právě tvaroh je velmi oblíbený. Dělá se poctivou klasickou metodou - tedy srážením mléka, mlékárenskou kulturou a syřidlem. Díky tomu je konzistence jemná a tvaroh si zachovává maximální množství bílkovin.

Zachovali jsme i tvarohový dezert Okrouhlíček. Milujeme jeho poctivou tvarohovou chuť a konzistenci. V kombinaci se smetanou nás každá lžička vrací do dětství, kdy nám maminky míchaly tvarohové dezerty do poháru.


Zmínila jste, že chcete dostat vaše výrobky do dalších míst po republice. Plánujete se v rámci mlékárny nějak rozrůstat?


Je to jedna z věcí, se kterou do budoucna počítáme. V dnešních dnech o výrobu produktů BioVavřinec pečuje přibližně 20 zaměstnanců. S narůstajícím zájmem o zdravé a kvalitní BIO výrobky máme ambici náš tým rozšířit. Chceme naše produkty dostat k co největšímu počtu zákazníků a dát jim možnost ochutnat opravdové mléčné výrobky vyrobené ze surovin a postupu, který je v souladu s ekologickým zemědělstvím.


Bohužel je trh v dnešní době zasycený produkty, které mnohem více sází na kvantitu na úkor kvality. V souvislosti s tím máme v plánu edukovat spotřebitele, jak jednoduše rozpoznat kvalitní produkty od těch, které nemají žádný přínos pro organismus a životní prostředí.


V současně době začínáme u těch nejmenších. Spolupracujeme se základními školami, do kterých náš tým lidí chodí vařit školní obědy a pomáhá sestavovat nutričně vyvážené obědové menu. To je důležité právě pro správnou rovnováhu organismu našich děti. Je nám ctí, že můžeme pokračovat v takto unikátním projektu.


Nejoblíbenější dobroty od mlékárny BioVavřinec:



Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců

„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za 3 roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“


Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu

jablko2.png