Strava podle ájurvédy na podzim
- Lucie
- 22. 9.
- Minut čtení: 3
Aktualizováno: před 5 dny
Podzim nepřináší jen dýňové polévky a zvířátka z kaštanů, ale i změnu v potřebách našeho těla a mysli. Proč je vyslyšet a inspirovat se principy ájurvédy? A čím teď ideálně doma naplnit spižírnu? Poradíme.

Podzim je v ájurvédě ve znamení dóši Váta – elementu vzduchu a éteru. Váta přináší lehkost, kreativitu a pohyb, ale je spojená i se suchostí a chladem. Abychom si tohle období užili v plném zdraví, potřebujeme Vátě přizpůsobit svůj rytmus i jídelníček.
A protože je tahle dóša spojená s principem pohybu, řídí v našem těle dech, krevní oběh, nervový systém i trávení. Když ji máme pod kontrolou, přináší lehkost, pohyb a kreativitu. Jakmile si ale začne nad ostatními dóšami (Pittou a Kaphou) vyskakovat, hrozí zimomřivost, emoční nevyrovnanost, roztěkanost nebo špatné trávení. Že vám to zní povědomě? Čtěte dál a zjistěte, jak přes stravu a jednoduché návyky vrátit do těla harmonii.
Jak Vátu zkrotit a potěšit?
Naším úkolem je teď během podzimu vyrovnat přítomnou suchost a chlad. Organismus bude vděčný hlavně za:
teplé polévky, dušenou zeleninu, kaše, vývary
kvalitní oleje (ghí, olivový, sezamový a v případě Pitty i kokosový olej)
koření, jako je kardamom, skořice, zázvor, kurkuma, muškát, koriandr a další
Sbohem byste však měli dát obědovým salátům a dalším studeným jídlům nebo nápojům. Ty teď Vátu spíš rozhodí. Samozřejmě ale hodně záleží na tom, jaká dóša ve vás dominuje a co vám dělá dobře. Jak to zjistit? Udělejte si rychlý test a poznejte svou konstituci ještě dnes.
Konkrétní rady pro každou z dóš
Pitta (oheň + voda)
Po létě si Pitta trochu odfrkne a vychladne. Udělá jí dobře sladké a šťavnaté ovoce (hrušky, jablka), lehčí mléčné výrobky a jemné obiloviny (rýže nebo quinoa). Z koření zkuste jemně ochlazující druhy (fenykl, koriandr, římský kmín). Co naopak Pittu rozohní? Chilli, česnek, ocet nebo slané sýry.
Kapha (voda + země)
Kapha je těžká a klidná a podzimní sucho a lehkost jí dost sedí. Dobře vám udělají luštěniny, basmati rýže a kořenová zelenina (mrkev, řepa). Koření klidně zkuste výraznější – pepř, zázvor nebo hořčičné semínko, ať se rozjede trávení. Ale pozor na tučné sýry, smetanu, přemíru olejů nebo sladkostí, které probouzejí lenost a letargii.
Váta (vzduch + éter)
Váta teď potřebuje hlavně vyživit a pohýčkat. Zahřejí ji teplá, promaštěná a poctivá jídla. Denně zkuste zařadit vývary, dušenou zeleninu (dýně, mrkev, řepa), teplé kaše, oříšky, semínka a trochu kvalitních mléčných výrobků. Sladké, kyselé a slané chutě jsou taky super (datle, hrozny, švestky). Naopak syrová zelenina, mražené potraviny, chipsy nebo suché krekry mohou probudit pro Vátu typický chaos.
Není to jen o tom, co jíme
Na podzim je třeba přizpůsobit i aktivity a celkový styl života, který je přes léto většinou rozjetý na plné pecky. Co vám teď udělá dobře:
pomalá jóga, dechová cvičení a meditace
masáže nahřátým olejem (třeba sezamovým)
procházky v přírodě, čtení a celkově klidnější režim
Co naopak škodí? Zbytečně rychlé a urputné cvičení, běhání v chladném počasí, časté cestování nebo ponocování. O stresu ani nemluvě – ten Vátu jen přiživuje v tom nejhorším slova smyslu.

Podzimní očista s kičrí
Nebojte, nebudeme vás nutit do detoxu ani hladovění. Jen vás chceme inspirovat k odlehčení jídelníčku s tradičním očistným jídlem, které harmonizuje všechny tři dóši a obsahuje šest základních chutí.
Je to kitchari (počeštěně kičrí), které se v rámci očisty jí po dobu několika dnů až týdnů. Kitchari je lehce stravitelné, výživné, hodí se pro každou dóšu a působí detoxikačně. Videorecept najdete na našem Instagramu.
Podzimní očista s kitchari může tělu pomoci vyrovnat suchý a chladný vliv Váty, posílit imunitu a dodat novou energii. Stačí na pár týdnů vynechat maso, vejce, lepek, kofein a mléčné produkty (kromě ghí). Stejně tak odložte průmyslově zpracované potraviny a na čas i ořechy se semínky a všechny zdroje cukru včetně ovoce. Očista se dá podpořit i bylinami a adaptogeny, jako je tulsi, kořen pampelišky, kopřiva nebo ašvaganda. Do očisty s kitchari se však pusťte jen tehdy, když jste zdraví a nečeká vás žádný velký stres. A ideálně se před jejím začátkem poraďte se svým výživovým poradcem nebo lékařem.
Co teď nakoupit do spižírny?
U nás na Scuku najdete vše, co vám během podzimu pomůže harmonizovat tělo i mysl:
Kvalitní tuky, jako je přepuštěné máslo ghí a oleje.
Farmářské mléčné produkty.
Čerstvou sezónní zeleninu a ovoce (dýně, mrkev, řepa, jablka).
Koření, které zahřeje tělo i duši a pomůže s očistnými procesy těla.
Byliny a adaptogeny, které podpoří duševní i fyzickou kondici.
Luštěniny a pseudoobiloviny pro hřejivá a odlehčená podzimní jídla.
Hřejivé podzimní nápoje, jako je Kurkuma Latte nebo Tulsi Masala Chai.
Mandle, kešu a vlašské ořechy pro vyživení a zklidnění Váty.
Dýňová, sezamová a lněná semínka pro výživu a lepší trávení.
A jestli vás zajímá, proč vůbec dbát na harmonickou stravu a co to podle ájurvédy znamená, mrkněte na náš článek Ájurvéda – jak ji dostat do života. Užijte si podzim ve zdraví a všech jeho barvách.
Komentáře