top of page
hruska.png

Velká svačinková bichle: Recepty stavíme na základních surovinách

Představujeme vám Velkou svačinkovou bichli. Kuchařku naditou 190 recepty, se kterými připravíte pro děti i dospělé rozmanité a nutričně vyvážené svačiny. V rozhovoru jsme se ptali Páji Mähringové a Verči Břicháčkové, autorek kuchařky, co je vlastně k nápadu přivedlo a zda si kromě receptů zakládají i na surovinách. Nebo na to, jaký plánují další projekt. Tak se pusťte do čtení!



Mohly byste představit Velkou svačinkovou bichli? Co vás k jejímu založení vedlo?


PÁJA: S Verčou se známe už delší dobu, ale prvotní myšlenka napsat kuchařku vznikla doslova na pískovišti, kde jsme byly s dětmi a povídaly si o tom, co bychom chtěly dál se životem dělat, až nám skončí rodičovská. Mě v té době manžel přemlouval, abych zkusila dát dohromady vlastní kuchařku, ale úplně jsem se na to necítila. Verče se ale ten nápad tak líbil, že mi hned nabídla pomoc. A nakonec se ukázalo, že je pro mě Verča pravou i levou rukou i nohou a bez ní by to vůbec nešlo.


VERČA: Potom, co jsme začaly tuhle prvotní myšlenku žmoulat, vznikl nám z toho koncept školních svačin. Říkaly jsme si, že bychom je mohly uspořádat do týdenních plánů na celý školní rok. Chtěly jsme tak ulehčit práci rodičům, aby nemusely stále dokola hledat nové svačiny, které je potřeba na další den dětem připravit. A aby třeba zároveň našli inspiraci pro vlastní svačiny, lehké obědy nebo večeře. Díky naší kuchařce by je měli vymyšlené a sami by se mohli rozhodnout, jestli si vyberou třeba jen 20 receptů, které budou připravovat v průběhu celého školního roku, nebo jestli pojedou podle našeho plánu, ve kterém najdou svačinkový recept na každý školní den.


Věřily jsme, že tohle celou přípravu usnadní a rodiče nakonec nebudou muset skončit jen u rohlíku s máslem a šunkou. To podle nás není vyloženě špatně, ale je potřeba mít svačiny trochu rozmanité. A když jsme přemýšlely nad tím, že by svačiny měly být pestré, rozhodly jsme se spojit s výživovou poradkyní. Ani jedna nemáme v tomto směru žádné vzdělání a nechtěly jsme se do toho pouštět na vlastní pěst.


PÁJA: Kuchařka vznikla nejdřív v elektronické podobě, ale psalo nám hodně lidí, že se jim ten nápad hrozně líbí a jestli ji plánujeme vydat i knižně. Tak jsme si řekly, že to zkusíme. Udělaly jsme sbírku na Hithitu a byly připravené na to, že to přinejhorším nedopadne. Zájem byl ale obrovský a nakonec se nám povedlo vybrat asi 500 % potřebné částky. A tak jsme na podzim roku 2020 vytiskly naši první kuchařku - Velkou svačinkovou bichli.


Jak už jste zmínily, v knížce jsou všechny recepty vytvořeny tak, aby rodiče mohli dětem připravovat zdravé a nutričně vyvážené recepty. Je pro vás důležitý také původ surovin?


P: To je pro nás stěžejní. Svačiny stavíme zejména na základních surovinách tak, aby se v nich neobjevovaly žádné polotovary. Všechny recepty jsou zároveň sezónní, čímž jsme chtěly předejít tomu, aby byly ingredience v danou část roku moc drahé nebo by poté rodiče měli pocit, že to, co nevyužijí do svačin, dále nijak nezpracují. I proto jsme měly ohromnou radost, že se můžeme spojit se Scukem. Je to pro nás známka kvality a vlastně toho nejlepšího, co u jídla může být.


V: Myslím, že u potravin je opravdu krása v jednoduchosti. Stačí pár kvalitních surovin a dá se z toho udělat několik skvělých jídel. Osvědčilo se mi, že se spíš vyplatí připlatit si za kvalitnější suroviny a nekupovat velké množství ultrazpracovaných potravin plných přídatných látek. Ve výsledku to vyjde finančně stejně, protože si najednou uvědomíme, že toho stačí kupovat méně. A na tohle jsou skvělé právě potraviny od farmářů.


Velkou svačinkovou bichli jste knižně vydaly relativně nedávno a i za ten krátký čas se jí dostalo mnoho pozornosti. Přesto už pracujete na novém projektu. Prozradíte nám, na co se můžeme těšit?


P: Teď plánujeme vydání Velké obědové bichle, která bude obsahovat 190 receptů na obědy do krabičky - do práce, na výlety nebo i pro děti. Opět vše konzultujeme s výživovou poradkyní a všechny recepty budou sezónní. Stejně jako u naší prvotiny, plánujeme i na Obědovou bichli spustit kampaň na Hithitu. Ta se rozeběhne 24. 8. 2021 v 16:00 a pokud se vybere dost peněz, necháme knížku vytisknout.


Máme to navíc vymyšlené tak, aby Obědová hezky navazovala na Svačinkovou. Recepty jsou opět připravené po týdnech a ve chvíli, kdy rodiče dělají nákupní seznam, budou moct pracovat s oběma kuchařkami. Recepty se totiž doplňují a suroviny, které zbydou z přípravy svačin, lze využít na přípravu oběda, díky čemuž by neměly vznikat nadbytečné přebytky. Chtěly bychom nejen těmito knihami, ale i tím, co plánujeme do dalších let, vytvořit sadu kuchařek, se kterými si člověk v kuchyni úplně vystačí a nic dalšího už nebude potřebovat.


Pro zajímavost ještě jednu otázku. Co vás motivovalo k tomu, abyste se tak brzy od vydání první knihy pustily do přípravy další bichle?


V: Tím, že máme na našem webu členskou sekci s různými benefity a ještě k tomu navíc děláme víkendové jídelníčky pro lidi, chtěly jsme vytvořit nějakou komplexní inspiraci, díky které si všichni snadno poskládají jídelníček na celý den. Jako další krok jsme se tedy chtěly vrhnout na přípravu obědů a shodly jsme se, že není nač čekat. Dávalo nám to smysl i z toho důvodu, že hodně lidí preferuje doma uvařené jídlo, u kterého navíc vždy vědí, z čeho přesně se skládá.


P: Asi je to kombinace zápalu a toho, že jsme věděly, že si to sedne. S druhou kuchařkou vytvoříme dohromady už 380 receptů a s tím už se dá opravdu hezky pracovat - přípravou snídaně počínaje a večeří konče. Zároveň je naše první kuchařka propojená s naším webem, kde mají lidé k dispozici všechny recepty. Mohou si vytvářet nákupní seznamy, ukládat si nejoblíbenější recepty, filtrovat podle ingrediencí nebo potravinových intolerancí či alergií. Druhá kuchařka bude také takto k dispozici a je to podle nás opravdu skvělé ulehčení.


jablko2.png
bottom of page